13 gedachten over “Dodenherdenking 4 mei 2021

 1. Een sprankje hoop:
  Als mijn opa niet was ondergedoken, had hij mijn oma waarschijnlijk nooit leren kennen. Mijn opa koos mijn oma uit, prefereerde haar boven haar zus. Mijn oma was zijn uitverkoren vrouw. Zij wilde ook dolgraag met hem trouwen, en was stomverbaasd en zielsgelukkig dat hij háár koos.
  Vlak na de Tweede Wereldoorlog zijn ze getrouwd.

  (En nee, dit wil niet zeggen dat de oorlog goed was, dat was hij niet. Wel dat er, ook in tijden van oorlog en crisis, ware liefde kan opbloeien)

  Like

 2. In de oorlog was er veel naastenliefde, naast haat. Ik denk bijv. aan verzetsmensen.

  Wat een prachtig mens ben je als je je leven op het spel zet om je naasten van de ”beesten” te redden. Word iedere keer weer ontroerd als ik eraan denk, of een verhaal lees.

  Las laatst het verhaal van een man, die de anonieme executie graven markeerde met helmgras, zodat de slachtoffers later gevonden konden worden. En deze man hoefde het lintje niet dan hem werd toebedeeld. Misschien vond hij zijn daden wel niet heel bijzonder, dat het een lintje rechtvaardigt.

  Dat deze tijd nooit meer zal wederkeren !!!

  Like

 3. Ik weet het niet zo goed. Ik kan mijn gedachten er niet bij houden als het stil is. Weet ook niet precies wat ik wil denken. Wat vertelt de stilte precies? Hoe kan herdenken heilzaam zijn? Het geeft ruimte voor emoties. Maar het roept ook emoties op die bij een trauma kunnen horen. Collectief herdenken is goed. Maar herdenken we wel echt collectief?

  Ik denk teveel.
  Je las mijn gedachten op mijn insta, denk ik.

  Like

  1. Ik las inderdaad je gedachten op insta. En zoals ik daar al schreef: soms vind ik het ook heel moeilijk om mijn gedachten bij de stilte te houden. Ik probeer daarom die twee minuten te gebruiken voor gebed. Om te danken voor de vrijheid en om te bidden voor blijvende vrede hier en elders.

   Geliked door 1 persoon

   1. Het fijne van jou en je blog en je insta is dat anderen zichzelf mogen zijn. Ik durf dit gewoon te schrijven. Dat ik het moeilijk vind om te herdenken. Dankjewel

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.