Geluidsoverlast. Ligt het aan mij?

Elf uur. Bedtijd. Ik had een heerlijke leesavond achter de rug. Mijn boek was uit en voor mijn doen is elf uur al vrij laat, dus hoogste tijd om te gaan slapen. En net op het moment dat ik mijn leesstoel verliet en naar bed wilde verhuizen, zette de buurman de muziek aan. Zucht. Daar ging mijn nachtrust. Of ligt het aan mij, dat ik dat zie als overlast?

Burenoverlast

Mijn vorige bovenburen waren nogal luidruchtig. Ik kon letterlijk hun gesprekken volgen, hoorde hun baby huilen en zo was er meer. Eigenlijk voelde het alsof ik in een huis met twee verdiepingen woonde en gewoon alles kon horen wat zich op de bovenverdieping afspeelde. Na de verhuizing van die buren was het ineens stil. Wat een cadeau was dat!

Natuurlijk hoor ik af en toe nog wel wat. De nieuwe buurman is fan van een bepaalde voetbalclub. Ik weet precies wanneer zij spelen en wat de eindstand van de wedstrijden is. Niet omdat ik kijk, maar omdat ik boven het gejuich hoor. Ach, ik vind het prima. Als dat alles is, gun ik hem die avonden van harte. Bovendien zijn die avonden rond elf uur weer afgelopen en is het daarna stil. Daar ga ik dus niet over klagen.

Datzelfde geldt voor geluiden overdag. Natuurlijk hoor ik af en toe een radio van één van de buren overdag. Maar ach, jammer dan. Zelfs als ik overdag ga slapen, zeg ik er niets van. Ik ben degene die overdag slaapt en dat is onlogisch. En dus laat ik de buren hun gang gaan.

Nachtelijke herrie. Ligt het aan mij?

Toen ik na mijn leesavond om elf uur naar bed wilde gaan, baalde ik dat bij één van de buren de muziek aan werd gezet. Ik hoopte dat het maar even zou zijn. Misschien moest iemand gewoon een beetje agressie kwijt? Dat liep helaas anders. Ik raakte overprikkeld. Ik hoorde muziek en ik hoorde mensen praten en af en toe werd er met deuren gesmeten. Ik vertelde mezelf dat het aan mij lag. Ik hoor nu eenmaal altijd alles en ik ben snel overprikkeld, dus laat die buurtjes hun gang gaan. Houd je in.

Maar dat deed ik niet. Ik besloot om 00.30 uur dat het wel klaar was. Rond die tijd ligt het toch niet meer aan mij? Er was alleen nog één probleem: ik had geen idee bij welke van mijn elf buren het feestje was. En dus appte ik in de groepsapp dat ik niet wist waar het feestje was, maar dat ik wél wist dat het bedtijd was. Ik vroeg of de muziek zachter kon en of het bezoek zonder met deuren te rammen kon vertrekken. Het hielp. Binnen twee minuten was het stil. Hoera! Lag het dan dus niet aan mij deze keer?

NEEEE! Ligt het dan toch aan mij?

Twee weken later. In de tussenliggende week had ik het maar laten gaan. Nu was het weer herrie, voor de vierde zaterdagavond op rij. Om elf uur ging de muziek aan. Ik was het al heel snel zat en appte om half twaalf. Want nee, ik ga niet ’s nachts ergens aanbellen als er minstens tien gasten met net iets te veel bier achter hun kiezen aan het feesten zijn. Er kwam geen enkele reactie. De muziek ging eerder harder dan zachter. Eén van de buren verliet de groepsapp.

Help, dit ligt dus toch aan mij?!

Het werd die nacht half vier. Toen verlieten de gasten het feestje. Nog even bij een andere buurman op het raam kloppen en hardop (voor mijn slaapkamerraam) napraten, de laatste knallende deuren en toen kon ik gaan slapen.
Ik zat een paar keer met mijn telefoon in de hand, klaar om de politie te bellen. Maar ja, iets met de lieve vrede. Ik kon die jongens toch niet een bon voor overlast, overtreden van de avondklok én overtreden van de één bezoeker per dag regel aan hun broek laten slingeren?

Overprikkeling, vermoeidheid en bijkomen

Het kostte me een paar dagen om bij te komen van dit nachtelijke avontuur. Twee dagen lag ik tot de lunch in bed en had ik allerlei sombere gedachten. De dagen daarna merkte ik nog steeds dat ik vermoeid was en sneller overprikkeld.

Ik kreeg bezoek van de voorzitter van de Vereniging van Eigenaren. Ja, hij was bij de buurman geweest die de overlast had veroorzaakt. Maar hij vroeg ook om begrip. Ligt het dan toch aan mij? Ik heb maar een klein beetje uitgelegd hoe het werkt. “Dat ik twee dagen moet bijkomen, nee, daar kan de buurman niks aan doen. En ik vraag niet om zijn leven aan te passen aan het mijne. Maar het is toch best logisch om na elf uur rekening met elkaar te houden en ervoor te zorgen dat we elkaar niet horen?” Ik kreeg niet de indruk dat dat een redelijke ‘eis’ was. En toch heb ik de conclusie getrokken dat het niet aan mij ligt.

Ja, dat ik álles hoor en heel snel overprikkeld ben en na zo’n nacht twee dagen bij moet komen? Dát ligt aan mij. Maar kom, het fatsoen schrijft echt wel voor dat we na elf uur het geluidsniveau wat terugschroeven. Iemand trouwens nog op zoek naar een leuk appartement? Dat van mij is te koop hoor, als je een leuk bod doet;).

36 gedachten over “Geluidsoverlast. Ligt het aan mij?

 1. Goedemorgen!
  Je hebt helemaal gelijk hoor, om hierover te klagen. Het is écht niet normaal dat er geluidsoverlast is ná 23 uur!
  Het lijkt erop dat de bovenbuurnan een beetje misbruik maakt van zijn positie als voorzitter.
  Ik weet niet of je naar bewonersvergaderingen gaat, maar daar zou je het ter sprake kunnen brengen. Er zullen vast wel meer buren zijn die hier last van hebben.
  Sterkte!

  Like

  1. De grap is: op die vergaderingen komen alleen de mensen die er last van hebben, maar niet de veroorzakers van de overlast…
   En de voorzitter is niet dezelfde als de herriemaker hoor!

   Like

   1. Ohh, verkeerd begrepen. In principe zou de voorzitter zo’n overlastveroorzaker er op kunnen aanspreken lijkt me.
    En als het een gewoon gesprek niets oplost dan zou ik toch naar een buurtbemiddelaar of in het uiterste geval naar de politie gaan.
    Niemand heeft het recht om jouw woongenot te verpesten!

    Like

   2. De buurman van de herrie is erop aangesproken. Maar tegelijkertijd moest ik er wat begrip voor hebben. Ehm, ja, tot elf uur.

    Like

 2. In de meeste hostels waar ik kom (als er gereisd mag worden) moet het tussen 22 / 23 uur en 7 / 8 uur stil zijn. Mooie tijden, waar iedereen zich wel een beetje in kan vinden. Daarbij, af en toe een feestje tot laat in de nacht moet kunnen, vind ik, maar “af en toe” is niet “om de week”! :O En als de buren een lawaaiig feest geven, vind ik een aankondiging / waarschuwing van hun kant eigenlijk ook wel op zijn plaats. In het ideale geval met een uitnodiging erbij, of iets lekkers, of oordopjes. 😉 En geef er een eindtijd bij, zet de muziek vanaf een uur of elf wat zachter, en houd je daaraan. Maar goed, op basis van je omschrijving verwacht ik niet dat deze buren er hetzelfde over denken. :/ Sterkte!

  Like

  1. Feestje vind ik ook geen probleem hoor. Maar een wekelijks feestje en dan tot half vier? Hm, nee.;)

   Like

 3. Ik geef je hier wel gelijk hoor. 11 uur is een schoon uur, daarna moet er toch niet te veel meer gebeuren. Zeker niet als ge in een appartement zit.

  Natuurlijk weet ge wel waar ge aan begint en moet ge net iets meer rekening houden met elkaar, maar dat geldt zeker en vast ook voor uw buur met de muziek.

  Like

  1. Zeker weet je dat er af en toe geluid zal zijn en dat vind ik prima. Maar inderdaad vind ik ook dat je rekening met elkaar moet houden.

   Like

 4. Nee, het ligt niet aan jou! Ik zou het zelf tolereren als het incidenteel is, maar bij de 2e keer in 2 weken is het dat dus niet meer. Gewoon asociaal.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ben ik blij dat hier na 22.00 uur (tot 6.00) rust moet zijn! Als dat niet het geval is kun je bij de eigenaar of verhuurder klagen of gewoon de politie bellen. De meeste verhuurders zetten zulke huurders snel weer op straat. In de 20 jaar dat we hier wonen hebben we met 2 onderburen problemen gehad, en we waren niet de enige, dus die zijn allang weer weg. Is misschien een beetje streng, maar ik vind het heerlijk. Een goede nachtrust is voor iedereen belangerijk. Zo creeer je ook een samenleving waar de mensen rustiger en respectvoller zijn.

  Like

  1. O, zo’n streng ‘regime’ lijkt mij heerlijk hoor! Ik moet zeggen dat ik rond half twee ook wel zó radeloos was dat ik een paar keer met mijn telefoon in de hand heb gezeten om de politie te bellen, maar ik durfde niet: iets met lieve vrede enzo…

   Like

 6. In Nederland kennen we iets wat ‘de voor de nacht bestemde uren’ heet. En in die tijd mag je verwachten dat het rustig is. Sterker nog: bij een aantal strafbare feiten (waaronder geluidsoverlast) is het feit dat het ‘in de voor de nacht bestemde uren’ gebeurt, strafverzwarend. Dus nee, het ligt heel erg niet aan jou. Buurman moet zich gewoon aan de regels houden (zeker toen nog).

  Like

  1. Het was toen wel echt een opeenstapeling ja, inclusief avondklok en max. één bezoeker regeling. Kijk, boeit mij niet dat je je niet aan die regels wilt houden, maar toch knaagde het. Zat ik braaf al maanden ’s avonds in m’n eentje thuis, keurig op tijd m’n rondje gewandeld en dan hoor je anderen feesten. Dat wordt na een paar weken toch wrang. Dacht trouwens wel om kwart voor vier: had dan nog drie kwartier gewacht, dan had je de avondklok niet hoeven overtreden:).

   Geliked door 1 persoon

   1. Ja, maar ook zonder autisme kunnen dingen opstapelen en ook zonder autisme is tot kwart voor vier ’s nachts muziek aan hebben staan gewoon asociaal. Dus dit ligt niet aan jou!

    Like

 7. Nee, dit ligt ècht niet aan jou, het is heel normaal als iedereen rekening houdt met rusttijd, dus na 11 uur geen lawaai meer maakt.

  Geliked door 1 persoon

 8. Een feestje moet natuurlijk een uitzondering zijn, en even vooraf waarschuwen is dan zeker wel zo netjes. Nadeel is ook dat in de stille nacht iéder geluid dubbel zo hard lijkt te klinken en dat realiseren veel mensen zich niet. Maar gewoon héél vervelend als deze manier je woongenot verpest wordt want het is niet zo makkelijk op te lossen..

  Like

  1. Precies, een feestje moet een uitzondering zijn en dan heb ik er ook geen enkel probleem mee. En nee, het is niet makkelijk op te lossen. Bovendien zijn de appartementen extreem gehorig, wat best gek is als je bedenkt dat ze in 2012 zijn opgeleverd. Je zou dan toch verwachten dat het goed geïsoleerd zou zijn. Ik bedoel: ik zit niet in een complex van tig jaar oud.

   Like

   1. Het is vaak juist de nieuwbouw die zo gehorig is, vroeger waren binnenmuren ook gewoon van steen , tegenwoordig steeds vaker van flinterdun gipsblok. Maar het blijft een lastig probleem want zodra je er last van ervaart valt het ook steeds meer op.

    Geliked door 1 persoon

 9. Soms zijn er feestjes en dan moet het wel een keer kunnen. Maar inderdaad niet structureel. Maar als ik naar bed ga dan doe ik dus ook oordoppen in.

  Like

  1. Tja, oordoppen hadden helaas niet geholpen. Ik drilde m’n huis uit en de herrie zou door oordoppen heen zijn gegaan. Heb namelijk nog wel een poosje met oordoppen in op m’n telefoon tv liggen kijken.

   Like

 10. Lijkt me erg lastig. Ik zou om 06:00 met hakken aan een smoothie maken met ijsblokjes en even stofzuigen. 🙂

  Like

 11. Verschrikkelijk. Ik kan ook totaal niet tegen geluid. Ook niet tegen geluid dat ‘acceptabel’ is. Hier gelukkig niet ’s nachts de muziek hard maar ik ben regelmatig wakker gestampt door de bovenburen waardoor ik niet meer in slaap kom na 6 uur ’s ochtends (ben een avondmens)

  Like

  1. Op tijden dat het wél acceptabel is, kan ik er ook niet tegen, maar dan vind ik dat ik niet mag klagen. Ik word overigens ook elke morgen wakker als de buurman naar het werk gaat. Gelukkig kan ik dan daarna wel weer slapen.

   Like

  1. Ja, dat overweeg ik echt. Al heel lang en om een heleboel redenen. Komt trouwens binnenkort ook een blog over;). Probleem is alleen dat ik dus wél in deze mooie omgeving wil blijven en dus zit ik voorlopig nog aan dit appartement vast. Want een gewoon huis hier in het dorp is (zeker op dit moment) onbetaalbaar.

   Like

  2. Overigens zou een verhuizing uit het dorp om een aantal redenen ook heel verstandig zijn, maar ik kom steeds weer tot de conclusie dat ik echt niet meer weg kan uit de polder…

   Like

 12. Volgens mij zijn de “regels” hier dat het na 22U al stil moet zijn. Of ja, niet stil stil maar je mag toch geen overlast meer veroorzaken dan. Helemaal terecht dat je daar over klaagt vind ik.Jammer dat je buurman niet wat begrip en fatsoen kan opbrengen.

  Like

  1. Hier ook hoor, na 22 uur. Maar ik wil best een beetje meedenken en tot 23 uur een feestje accepteren. Niet tot half vier.

   Like

 13. Nee dat ligt zeker niet aan jou. Er is wetgeving voor en behalve dat is het gewoon belachelijk gedrag. Een feestje is prima maar elke zaterdag, die is gek dat ie denkt dat hij ermee wegkomt. En nee je buurman heeft niks te maken met jouw onderliggende problemen maar wel met de politie die je fijn gaat bellen. Als hij de stoere jongen uit wil hangen dan doet ‘ie dat maar met de politie.

  Like

  1. Daar ben ik dus te schijterig voor, want ja, klein dorp en lieve vrede enzo weet je wel… Heb een paar keer op het punt gestaan om te bellen, maar niet gedaan.

   Like

 14. Aargh, ik zou ook helemaal niet goed worden! Eén keer per jaar kan gebeuren, maar vaker vind ik asociaal. Je hoort inderdaad rekening te houden met je omgeving en na elven geen lawaai meer maken.

  Geliked door 1 persoon

 15. Ik kan daar ook niet tegen… als het tijd is om stil te zijn, moet dat gerespecteerd worden.
  Wij hebben hier in de buurt ook buren die er niet naar kijken om feestjes te organiseren en hoe later het wordt, hoe luidruchtiger ze worden en hoe luider de muziek gezet wordt. Door corona zijn er geen feestjes meer geweest, met uitzondering van eentje… corona is toch nog voor iets goed geweest 😉

  Like

  1. Als de buren zich aan de regels houden, is het inderdaad ideaal. Helaas hielden mijn buren zich niet aan een avondklok of bezoekregeling, dus qua herrie maakte het hier helemaal niets uit.

   Like

Reacties zijn gesloten.