Boekenpraat: De Witte Roos (Amanda Barratt)

Het verhaal

Sophie Scholl ontdekt in 1942 dat het Duitsland dat Hitler voor ogen heeft niet het Duitsland is waar zij deel van wil uitmaken. Als Sophie merkt dat haar broer Hans betrokken is bij het verspreiden van pamfletten in hun studentenstad München, wil Sophie meedoen.

Ook Annalise Brandt studeert in München. Haar vader heeft een hoge rang bij de SS en Annalise weet dat haar vaders wil wet is. Ze mag nu een jaar studeren, maar daarna zal ze terug naar huis moeten en moeten trouwen met de man die haar vader voor haar zal uitzoeken. Ze zal maar één taak hebben: elk jaar een kind baren dat moet dienen in het grote Reich. Als Annalise van Sophie hoort wat de ware ideeën van Hitler zijn, wil ze steeds meer weten en ontdekt ze dat ze de ideeën van haar vader niet kan steunen. Annalise wil meedoen met het verzet van haar vrienden.

’s Nachts komen de vrienden bij elkaar in een kelder en maken ze antinazipamfletten. Ze verspreiden de pamfletten overal waar ze maar kunnen, want de studenten hebben één duidelijk doel:
Wij, een bescheiden groep studenten, kunnen de geschiedenis niet bijsturen. Maar we kunnen er wel onze stempel op drukken. Misschien maken we geen naam. Misschien veranderen we wel bijna niets. Maar als we later terugkijken, weten we één ding zeker. We hebben niet gezwegen.

De studenten zwijgen niet langer en onder de naam ‘De Witte Roos’ verspreiden ze hun pamfletten. Tot de Gestapo hen ontdekt. Maar zelfs dan weten ze één ding zeker: ze hadden een missie en die missie willen ze trouw blijven.

Mijn mening

‘De Witte Roos’ bestond echt
Het studentenverzet in Duitsland onder de naam ‘De Witte Roos’ heeft echt bestaan en Hans en Sophie Scholl zijn bekende Duitsers geworden. Veel mensen bezoeken ook vandaag nog hun graf. Voor mij was deze informatie nieuw en ik vond het dan ook een heel boeiend onderwerp. Het boek is gebaseerd op de werkelijkheid, maar er zijn wel personages toegevoegd om er een roman van te kunnen maken. Dat neemt niet weg dat het boek laat zien hoe ook in Duitsland mensen streden tegen het regime van Hitler, met groot gevaar voor hun eigen leven en dat van hun familieleden.

Gedreven, dappere, jonge, strijdende studenten
In deze roman spelen de studenten die lid waren van ‘De Witte Roos’ de hoofdrol. Hun dagboekfragmenten zijn in het boek verweven en hun brieven zijn gebruikt om het boek vorm te geven. Het boek laat zien hoe jonge mensen van begin twintig gedreven en dapper streden in een land waar Hitler aan God gelijk was. In een land waar iedereen met de stroom mee leek te gaan, gingen zij tegen de stroom in.
Hun verhaal is boeiend en indrukwekkend in een prachtige vorm gegoten in dit boek. Hoewel er veel personages zijn, leest het boek makkelijk en kun je alle personages goed leren kennen. Het boek gaat over leven als een normale student voor de buitenwereld, terwijl deze jongeren balanceerden op het randje van de afgrond, door de dingen die ze ’s nachts deden voor het verzet.

Conclusie
‘De Witte Roos’ van Amanda Barratt is een roman over het studentenverzet in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boek is gebaseerd op de werkelijkheid en vertelt een intens verhaal over dappere, gedreven, jonge studenten die tegen de stroom in durfden te gaan. Het laat zien hoe gevaarlijk het leven in Duitsland was en hoe de oorlog op allerlei manieren slachtoffers maakte. Ik vind het moeilijk om woorden te geven aan dit boek. Ik kon het niet wegleggen en was diep onder de indruk. Ik bestempel het als een must-read.

Meer informatie over De Witte Roos

Dit boek ook lezen?
Koop ‘De Witte Roos’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: De Witte Roos
Auteur:
Amanda Barratt
Vertaald door Jaap Slingerland
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Roman (Tweede Wereldoorlog)
Pagina’s:
411

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

16 gedachten over “Boekenpraat: De Witte Roos (Amanda Barratt)

  1. Leuk dat jij dit gelezen hebt. Ik geb het mindstens 15 jaar terug hier gelezen in een minder geromantiseerde vorm, in het duits, voor mijn duitsdiploma. En ook voor mij was het een totaal onbekend onderwerp. En ook ik merkte hoe eenzijdig mijn kennis over WO 2 was. Overigens wordt er nu weer veel aandacht aan Sophie Scholl besteed, omdat ze dit jaar op 9 mei 100 jaar gewordrn zou zijn. Succes!

    Like

    1. O, dan komt er misschien nog wel meer over haar! Ik zou het zeker gaan lezen. En ja, er is ook na al die tijd nog heel erg veel te leren, merk ik ook elke keer.

      Like

    1. Het boek is dit jaar pas in het Nederlands verschenen en ik wist niet dat er een film was, maar die wil ik nu eigenlijk ook heel graag zien.

      Like

  2. Wij hebben de DVD hiervan, indrukwekkend is die. Het boek wil ik nog graag lezen!

    Like

    1. Het boek is dit jaar pas in het Nederlands verschenen, maar ik ben nu heel benieuwd naar de film/DVD.

      Like

  3. Klinkt als een goede aanvulling op een boek als De Tweeling. Lees die voor je lijst Nederlands en dit boek voor je lijst Duits, dan heb je een hele mooie manier om de Tweede Wereldoorlog op een nieuwe manier te bespreken.

    Like

    1. De Tweeling moet ik nodig nog eens lezen. Staat al heel lang op mijn lijst, maar het gevaar daarvan is dat je ‘m dan uiteindelijk nooit leest, want ja, die lijst wordt steeds langer…

      Like

Reacties zijn gesloten.