Hyperfocus

Acht uur ’s avonds. Verschrikt kijk ik op van mijn laptop. Is het echt acht uur? Ik heb nog niet gegeten. Moet ik dat nu nog gaan doen? Ik kijk weer naar mijn scherm. Heel even nog. Voor ik het weet zijn we weer minimaal een uur verder.
Dit is wat ze noemen hyperfocus. Het heeft voor- en nadelen en ik leg vandaag uit hoe ik erover denk.

Concentratie? Wat is dat?

Over het algemeen vind ik het lastig om me te concentreren op taken. Als ik iets niet kan overzien, kost het me veel moeite om aan de slag te gaan en als ik dan eenmaal bezig ben, piept de wasmachine of zie ik weer iets anders wat ook nog wel even kan en voor ik het weet, ben ik weer met iets anders bezig.

Inmiddels heb ik uiteraard wel allerlei trucjes geleerd waardoor ik taken in één keer af kan ronden. Ik weet dat ik één ding tegelijk moet doen en dat ik bij chaos in mijn hoofd het beste een heel gestructureerd lijstje kan maken waarop ik ieder miniem taakje kan afstrepen. En toch…toch kan ik dan tijdens het doen van een taak met mijn hoofd nog bij duizend andere zaken zijn en niet met mijn aandacht bij wat ik aan het doen ben.

Hyperfocus

Nu het tegenovergestelde. Het is onder mensen met autisme een bekende term: hyperfocus. Het is een moment van enorme concentratie. In mijn geval betekent het dat ik me verlies in een taak en even ‘vergeet’ dat ik eigenlijk nog andere dingen moet doen.

Klein minpuntje: zo’n hyperfocus heb ik nooit op bijvoorbeeld huishouden. Het is me nog nooit overkomen dat ik een hele dag liep schoon te maken zonder afgeleid te raken. Best jammer, want soms zou dat echt wel handig zijn.

Verloren in een boek/kleurboek/bloggen/…

De laatste weken heb ik regelmatig ‘last’ gehad van hyperfocus met betrekking tot lezen. Ik pakte ’s avonds om acht uur mijn boek en dook in een stoel. Natuurlijk wist ik ergens in mijn achterhoofd heus wel dat ik op tijd naar bed moest, maar eenmaal met mijn hoofd in mijn boek, was dat niet meer belangrijk. Ik las en uren later bedacht ik dat het alweer veel te laat was geworden. Mooi, dan kon ik gelijk stoppen en naar bed toch? Nou, nee. Stoppen was geen optie. Als ik in een hyperfocus zit, lijkt niets belangrijk. Alleen dat ene ding waar ik alle focus op heb, is belangrijk en ik ‘vergeet’ alles eromheen. Met veel moeite maakte ik mezelf uiteindelijk toch na uren lezen los van mijn boek en vertrok naar bed. Dit is een vorm van hyperfocus die ik stiekem heerlijk vind. Oké, het kost me wat nachtrust, maar ik vind het zó fijn als ik me helemaal verlies in een boek.

Ik kan het ook hebben met mijn blog. ‘Even’ wat dingetjes achter de schermen regelen qua foto’s of thema’s of iets dergelijks. Voor ik het weet, ben ik dan uren verder. Datzelfde kan gebeuren als ik met een kleurboek zit. En een ander ‘gevaar’ is een fotoalbum.

Eén ding en verder niets

Afgelopen winter was ik bezig met twee fotoalbums. Het was vier uur ’s middags toen ik er eens lekker voor ging zitten. Natuurlijk had ik wel bedacht dat ik ook nog moest eten, maar toen ik om zes uur op de klok keek, bedacht ik dat ik nog wel éven de maand af kon maken waar ik aan bezig was. Weer een uur later kon ik nog wel éven de kaft maken. Uiteindelijk werd het later en later en had ik nog steeds niet gegeten.

Nu hoor ik je denken: kreeg je geen trek? Dát is dus het gekke. Ik kreeg geen trek. Ik sla nooit een maaltijd over, want ik houd van ritme, ook als het gaat om eten. Maar dus niet als ik in een hyperfocus zit. Dan lijkt ineens niets belangrijk. Ik voel niet dat het koud wordt; ik merk niet dat het donker wordt in huis en er dus een lamp aan moet; ik merk niet dat het etenstijd is. Zo kan ik nog wel een poosje doorgaan. In de hyperfocusmodus ben ik maar met één ding tegelijk bezig. Het overkomt me maar heel zelden, maar áls het gebeurt, vind ik het stiekem heerlijk. Het betekent namelijk even pauze van alle chaos en gedachten in mijn hoofd en even maar één ding tegelijk. De nadelen neem ik er gewoon bij, want de voordelen zijn stukken groter dan de nadelen.

24 gedachten over “Hyperfocus

  1. Hahaha, mijn maag is ook altijd vrij duidelijk in zijn wensen, dus kun je nagaan hoe erg die hyperfocus is;).

   Like

 1. Oh, ik herken dit echt helemaal! Van het “hm, ik zou eigenlijk even iets moeten eten / een lamp moeten aandoen / naar bed moeten gaan” en dan toch doorwerken, tot “waarom heb ik dit nooit tijdens het schoonmaken?”. 😉 En dat ik me meestal juist slecht kan focussen, en gebrand ben op regelmatige eetmomenten. Het zou mooi zijn als we die hyperfocus op elk willekeurig moment konden aan- of uitzetten, maar helaas werkt het zo niet. En misschien is dat maar goed ook. Anders zou ik er denk ik té vaak gebruik van maken, ten koste van mijn gezondheid.

  Like

  1. Dat heb ik normaal dus ook. Niet eten is ondenkbaar, maar in hyperfocus kan ik het. En het wordt toch tijd dat ze het voor schoonmaken ook uit gaan vinden.

   Like

 2. Ja, ook ik herken het enorm. Wat ik er wel lastig aan vind, is dat je de energie wel dubbel en dwars uitgeeft, al merk je dat pas later. Zit je in de flow, dan is het heerlijk, maar een dag erna of de hele week ben ik kapot. Heb jij dat ook?

  Like

  1. Nooit zo op gelet eigenlijk. Maar ik merk het in ieder geval vaak in te weinig slaap, omdat ik ook ’s avonds dan veel te lang doorga en ja, dan word ik vanzelf moe. Dus op het moment zelf kan het heerlijk zijn, maar achteraf is het dat zeker niet altijd.

   Like

 3. Ik vraag me af: wanneer is iets een hyperfocus gerelateerd aan autisme en wanneer aan hoogbegaafd, Is er onderscheid? Of belanden we in een grijs gebied met mijn vraag?

  Like

  1. Hyperfocus komt inderdaad bij meer mensen voor. Mensen met AD(H)D kunnen ook een hyperfocus hebben. Mijn eigen theorie is dat het voorkomt bij alle mensen van wie de hersenen zich anders ontwikkelen dan de neurotypische hersenen deze ‘feature’ er automatisch bij krijgen.

   Like

   1. Mooie theorie. Ik denk ook dat het bij (bijna) iedereen kan voorkomen, maar dat het voor ‘normale’ mensen misschien makkelijker is om zich los te maken uit zoiets en toch even te eten of te doen wat ze moe(s)ten doen.

    Geliked door 1 persoon

  2. Het is denk ik aan een heleboel te linken of misschien wel aan helemaal niets. Feit is dat het vooral veel wordt genoemd bij mensen die van zichzelf vaak snel zijn afgeleid en dan dus bij momenten ineens die enorme focus kunnen hebben. Ik denk niet dat het per se bij een bepaalde diagnose hoort, maar je hoort het bij autisme wel vaak.

   Like

 4. Hyperfocus is heerlijk! Alleen dat ene in je hoofd, geen andere zooi, lekker veel tijd besteden aan iets… Alleen jammer inderdaad dat we zelden hyperfocussen op schoonmaken, opruimen of sporten 😉

  Like

 5. Hyperfocus is voor mij heel herkenbaar. Tijdens de focus vind ik het ook fijn, ik heb er alleen achteraf vaak wel last van, omdat het energie vreet en slaaptekort oplevert.

  Like

  1. Heel herkenbaar, dat slaaptekort! Ik had het afgelopen Kerst nog met een legpuzzel. Geloof het of niet, maar ik lag echt pas tegen half vijf ’s morgens op bed. Ja, toen was wel m’n puzzel af, maar om te zeggen dat ik er lekker van opgeknapt was. Niet dus…

   Like

 6. Da’s precies wel herkenbaar! Vooral met het werk durf ik me al eens helemaal te verliezen in de dingen die ik doe. Dan vliegt de tijd ook vaak voorbij en zie ik ineens dat het 15u is, en ik nog niet gegeten heb!

  Maar ook in hobby’s idd. Bloggen is zoiets typisch hier, blijven lezen & eerder de focus hebben om alles af te maken dan te luisteren naar m’n gevoel of het bv. genoeg is geweest.

  Like

  1. Dat is een mooie aanvulling! Met werk kon ik het inderdaad ook hebben. Vooral met grote klussen. Als ik dan thuis eraan werkte en ik werd niet afgeleid door collega’s, kon ik er uren achter elkaar aan werken. Soms ook wel handig, want dan kun je veel doen.

   Like

 7. Herken er wel iéts in. Als ik op de drukkerij lekker bezig ben vergeet ik óók vaak gewoon om te eten en heb dan geen honger.

  Like

 8. Het is me nog nooit overkomen dat ik een hele dag liep schoon te maken zonder afgeleid te raken. Best jammer, want soms zou dat echt wel handig zijn.
  Daar heb ik nu toch ook nooit last van 🙂

  Like

Reacties zijn gesloten.