Boekenpraat: Het verhaal dat ons verbindt (Susie Finkbeiner)

Het verhaal

1963 – Nu Betty Sweet veertig is, vraagt ze zich af of ze oud is. Haar lichaam laat wel wat ouderdomskenmerken zien, maar Betty voelt zich nog jong. Ze geniet met haar man Norman van het leven dat ze al heel lang samen leiden. Ze leerden elkaar kennen toen ze nog tieners waren en zijn sinds die tijd gelukkig met elkaar.

Maar dan, in het voorjaar van 1963, sterft Norman plotseling. Betty blijft alleen achter. Zal er ooit nog iemand van haar houden? Zal zij ooit nog de grote hoeveelheid liefde in haar hart aan iemand kwijt kunnen?

Niet veel later staat Betty’s zus voor de deur. Betty heeft al jaren geen contact met haar gehad en nu ineens is ze daar. Haar zus is ziek. Terwijl Betty’s zus wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, zorgt Betty voor haar neefje. Hij leert haar opnieuw liefde te geven en te ontvangen, maar dan op een andere manier. Ondertussen worstelt Betty met haar gevoelens voor haar zus. Haar zus en zij delen hun (moeilijke) verleden, maar kan ze van haar zus houden? En hoe komt het eigenlijk dat zij en haar zus zijn geworden wie ze zijn? Zo totaal verschillend en toch met dezelfde pijn in hun hart?

Mijn mening

Liefde uitdelen
Hoofdpersonage Betty is een vrouw die veel liefde te geven heeft. Die liefde heeft ze altijd gegeven aan haar man en als hij wegvalt, voelt Betty zich eenzamer dan ooit. Ze mist haar man en bovendien kan ze haar liefde niet meer kwijt. Het boek is geschreven vanuit Betty en ik vind het bewonderenswaardig hoe auteur Susie Finkbeiner erin slaagt om de emoties van Betty over te brengen. Het verdriet om het gemis en tegelijkertijd de liefde die blijft.

Door verhalen te vertellen aan haar neefje ontdekt Betty meer over zichzelf en over hoe zij vroeger liefde heeft ontvangen en nu die liefde kan uitdelen. Het neefje van Betty is een beschadigd kind, maar Betty weet met haar liefde tot hem door te dringen en ook dat weet Susie Finkbeiner op een ontroerende manier op de lezer over te brengen.

Uiteraard hebben we het hier over een roman en dus zijn er een aantal net iets te grote toevalligheden, maar ik vind het hier niets afdoen aan het prachtige verhaal.

Psychische ziektes
De zus van Betty is psychisch ziek. Er wordt geen naam gegeven aan wat zij heeft, maar het ziektebeeld is ondanks dat duidelijk omschreven. Ook de moeder van de zussen was psychisch ziek.
In de jaren zestig van de vorige eeuw (en zéker nog eerder toen de moeder van Betty ziek was) waren psychische ziektes een groot taboe.

Betty worstelt met haar positie hierin. Wat moet ze vinden van psychische ziektes en wat kan zij doen om haar zus te helpen? Ik vond het pijnlijk om te worden geconfronteerd met hoe er vroeger met psychische ziektes werd omgegaan. Tegelijkertijd vond ik het heel ontroerend om te lezen hoe Betty omgaat met de psychische ziekte van haar moeder en haar zus.

Historische context
Het boek is in de historische context geplaatst van 1963. Niet alleen door de kijk op psychische gezondheid, maar ook doordat belangrijke nieuwsgebeurtenissen uit dat jaar in het verhaal zijn verweven. Niet als een stukje ‘verplichte inlegkunde’, maar op een heel natuurlijke manier. Dat plaatst het verhaal op een mooie manier in de tijd.

Conclusie
‘Het verhaal dat ons verbindt’ van Susie Finkbeiner is een roman over het ontvangen en uitdelen van liefde. Als Betty op jonge leeftijd weduwe wordt, lijkt ze haar liefde niet meer te kunnen delen. Niet veel later ontmoet ze haar neefje (van wiens bestaan ze tot die dag niets wist) en deelt ze haar liefde met hem. Ondertussen worstelt Betty met de rol die haar psychisch zieke moeder heeft gespeeld in haar leven en vraagt ze zich af hoe ze haar psychisch zieke zus kan helpen. Het christelijke verhaal is op een mooie manier in de context van 1963 geplaatst. Susie Finkbeiner slaagt erin de verschillende gevoelens (met name, verdriet, hoop, liefde en vertrouwen) op zo’n manier over te brengen dat ik regelmatig met een ontroerde brok in mijn keel zat te lezen. Een prachtig boek, dat ik zeker aanraad!
⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Het verhaal dat ons verbindt

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Het verhaal dat ons verbindt’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Het verhaal dat ons verbindt
Auteur:
Susie Finkbeiner
Vertaald door Carola van der Kruk-de Boer
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Roman
Pagina’s:
367

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

4 gedachten over “Boekenpraat: Het verhaal dat ons verbindt (Susie Finkbeiner)

Reacties zijn gesloten.