Boekenpraat: Het schuilhuis (Rachel van Charante)

Het verhaal

Lochem, 2019. Victoria heeft al sinds 1944 een geheim. Nooit heeft ze haar oorlogsverleden gedeeld met familie of anderen. Maar nu, na al die jaren, beseft ze dat ze niet meer kan zwijgen. Haar oorlogsverleden moet verteld worden. Dat besef komt als Victoria een advertentie in de krant ziet staan die haar iets heel dierbaars laat zien. Degene die de advertentie heeft geplaatst, is op zoek naar de eigenaar.

Victoria ontmoet Iris, de journalist die de advertentie plaatste. Eén keer vertelt Victoria haar verhaal. Ze vertelt hoe ze in 1944 een Engels vliegtuig neer zag storten en besloot de piloot te helpen. Dat had grote gevolgen voor de toen achttienjarige Victoria zelf, voor haar familie én voor haar verloving. De man met wie Victoria verloofd is, toont namelijk wel heel veel interesse in de onderduiker en Victoria snapt niet goed waarom. Ze doet er alles aan om de piloot eigenhandig te beschermen, maar brengt daarmee haar familie en zichzelf in groot gevaar. Wat ze in 1944 niet kon beseffen, is dat dit haar zelfs in 2019 nog zal achtervolgen.

Mijn mening

Verzet en verraad
Het verhaal in ‘Het schuilhuis’ illustreert hoe verzet en verraad in de Tweede Wereldoorlog soms met elkaar verweven waren.
Het verhaal van de achttienjarige Victoria laat zien hoe ze streed voor de goede zaak, maar het laat ook zien hoe groot de gevolgen van verzet konden zijn en hoe veel verzetsmensen levenslang getekend zijn.

Liefde en verstandshuwelijken
Naast de heldendaden van Victoria speelt haar dagelijks leven tijdens de Tweede Wereldoorlog een grote rol. Victoria groeide op in een rijk gezin, tussen allerlei andere rijken. Geld speelde een grote rol in het leven van haar ouders, maar dreigde haar eigen leven te verwoesten. Het verhaal laat zien hoe geld destijds een grote rol speelde bij de keuze van een levenspartner. Victoria moest door haar verloving de financiële ondergang van de familie voorkomen, maar naar liefde werd niet gevraagd. Rachel van Charante laat heel boeiend zien hoe je als jonge vrouw voor onmogelijke keuzes gesteld werd en daardoor gedwongen werd tot keuzes die nu onvoorstelbaar lijken.

Twijfelachtig slot
Victoria vertelt haar verhaal aan journaliste Iris. Iris is een boeiend personage en door de toevoeging van haar personage ontstaat er een interessante tweede verhaallijn.
Aan het einde van het verhaal komen de twee verhaallijnen prachtig bij elkaar.
En toch, ondanks het feit dat ik het boek prachtig vond en niet kon stoppen met lezen, vond ik het slot twijfelachtig. Ik kan niet zeggen dat ik het teleurstellend vond, maar na een geloofwaardig verhaal in het boek, vond ik het slot eigenlijk net te veel een ‘boekslot’. Op bepaalde punten net iets te mooi om waar te zijn. Jammer, want met een ander slot denk ik dat het verhaal misschien niet nog mooier, maar wel geloofwaardiger was geweest. Waar ik tot het eind twijfelde of het verhaal misschien gebaseerd was op de werkelijkheid, wist ik door het slot dat het hier alleen om fictie ging.

Conclusie
In de roman ‘Het schuilhuis’ van Rachel van Charante wordt de 93-jarige Victoria geconfronteerd met haar oorlogsverleden. Nadat ze bijna 75 jaar heeft gezwegen, besluit ze haar verhaal te vertellen aan journaliste Iris. Er ontstaat een boeiend, prachtig verhaal over de jonge, dappere Victoria. De verhaallijn van journaliste Iris geeft het verhaal een extra boeiend en soms spannend tintje. Aan het eind komt alles mooi samen, maar helaas is het slot op een aantal punten ook ongeloofwaardig. Ondanks dat vond ik dit een prachtig, ontroerend boek, dat ik zeker aanraad.
⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Het schuilhuis

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Het schuilhuis’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Het schuilhuis
Auteur:
Rachel van Charante
Uitgeverij: Xander Uitgevers BV
Genre:
Roman (Tweede Wereldoorlog)
Pagina’s:
303

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

6 gedachten over “Boekenpraat: Het schuilhuis (Rachel van Charante)

  1. Klinkt nice maar wat jij beschrijft herken ik wel boeken fictieboeken over de oorlog lopen goed maar worden ze niet geschreven omdat het hip is?

    Like

    1. Geen idee. Dit had echt wel een topboek kunnen zijn, maar waarom dan alles zo romantisch maken? Natuurlijk zijn er eind goed, al goed verhalen, maar echt niet zoveel als er in dit soort boeken staan.

      Like

Reacties zijn gesloten.