Boekenpraat: Zes duistere redenen (Jo Spain)

Het verhaal

Ierland, 2018. Frazer Lattimer stapt met zijn zes kinderen, een goede vriend en zijn verloofde aan boord van een duur jacht. Op het jacht wordt een feest gevierd. Later die avond stappen de zes kinderen zonder hun vader van boord. Vader is overboord geslagen en verdronken. In de zee was hij kansloos.

Rechercheur Rob Downes vraagt zich af of vader Lattimers dood een ongeluk was. Is hij per ongeluk overboord geslagen? Dat lijkt bijna onmogelijk. Als Rob Downes de zes kinderen ondervraagt, blijken ze bovendien allemaal wel een reden te hebben om hun vader te willen vermoorden. De meeste kinderen hebben al jaren geen of slechts sporadisch contact gehad met elkaar en hun vader. Tijdens dit feest waren ze allemaal bij elkaar. Was dit voor één van hen een mogelijkheid om voorgoed af te rekenen met de vader die hen het leven haast onmogelijk maakt(e)?

Mijn mening

Geheimen vanuit vele perspectieven
“Iedere familie had geheimen. Die van de Lattimers waren misschien wat… abnormaler dan de meeste, maar was ook dat niet normaal, in zekere zin?”
Dat er in de familie Lattimer nogal veel geheimen zijn en dat die behoorlijk duister zijn, is al aan het begin van het boek duidelijk. Wie welk geheim heeft, blijft lang verborgen.
Het boek is in de derde persoon geschreven, maar elk hoofdstuk heeft een andere hoofdpersoon. Afwisselend vormen de kinderen en rechercheur Rob Downes de belangrijkste personen in een hoofdstuk.

In het begin vond ik het boek wat moeizaam op gang komen. Het was wel duidelijk dat er geheimen waren, maar ik vond het wat ‘rommelig’ en daardoor nam mijn nieuwsgierigheid heel even af. Omdat ik het vorige boek van Jo Spain heel goed vond, zette ik toch door en daar ben ik blij om. Later las ik namelijk heel geboeid verder, op zoek naar wie welk geheim had. Uiteindelijk leiden alle geheimen samen tot de moord op vader Lattimer, maar op meesterlijke wijze weet Jo Spain tot de laatste bladzijde te wachten met de onthulling van wat er werkelijk is gebeurd. Ik had tijdens het lezen veel verdachten en zat pas laat op het juiste spoor. Ik vind dat een auteur het dan goed gedaan heeft.

Tijdsprongen en antwoorden
Het verhaal begint in 2018, maar springt steeds terug in de tijd. Soms een paar dagen en soms een paar jaar. In het eerste deel van het boek is dat vrij gemakkelijk. Steeds staat aangegeven over welke dag het gaat en wanneer het weer gaat over het heden. Later gaat het boek een aantal jaar terug in de tijd. Tien jaar geleden verdween namelijk één van de broers spoorloos en nu is hij ineens weer op komen dagen. Die tijdsprong naar tien jaar terug vond ik heel interessant en het is die tijdsprong die uiteindelijk het begin vormt van antwoorden.
Al met al zorgt deze opbouw (die soms wat denkwerk vereist) ervoor dat er pas laat antwoorden komen op heel veel vragen en dat veel geheimen lang echte geheimen blijven voor de lezer. Wat mij betreft goed gedaan.

Conclusie
In de thriller ‘Zes duistere redenen’ van Jo Spain staan familiegeheimen centraal. Een vader wordt vermoord en één van zijn kinderen moet het gedaan hebben. Ieder van hen lijkt wel een reden te hebben om vader te vermoorden, maar wie verloor uiteindelijk zijn of haar zelfbeheersing? Een goed opgebouwde thriller, waarbij heel lang veel vragen onbeantwoord blijven. De start vraagt veel concentratie en dat geldt voor een groot deel van het boek, door de tijdsprongen en het relatief grote aantal hoofdpersonages. Al met al vond ik dit boek geen topper, maar zeker wel het lezen waard.
⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Zes duistere redenen

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Zes duistere redenen’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Zes duistere redenen
Auteur:
Jo Spain
Vertaald door Jan Smit
Uitgeverij:
De Fontein
Genre:
Thriller
Pagina’s:
367

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

3 gedachten over “Boekenpraat: Zes duistere redenen (Jo Spain)

Reacties zijn gesloten.