Spelletje doen? Ja, maar…

Spelletjes zou ik geen hobby van me noemen, maar ik vind het wel heel erg leuk om af en toe gezelschapsspelletjes te spelen en dan ben ik bloedfanatiek. Een spelletje op mijn telefoon vind ik ook wel leuk en toch vind je op mijn telefoon geen enkele app met een spelletje. Dat is geen toeval, maar heeft een belangrijke reden.

Het verschil tussen offline en online spelletjes

Bij een offline spelletje gaat het voor een groot deel om de gezelligheid. Lekker met elkaar om tafel en tijdens het kletsen een spelletje doen. In het heetst van de strijd is kletsen misschien niet altijd meer mogelijk, maar het idee zal duidelijk zijn. Het ene spelletje duurt wat langer dan het andere (ik bedoel: Monopoly kan vervelend lang duren), maar over het algemeen heeft zo’n spelletje een duidelijk begin- en eindpunt.

Bij een online spel ligt dat net even anders. Hoewel een spelletje op een gegeven moment wel afgelopen is, is er altijd de mogelijkheid om gelijk weer een volgend spel te starten. Of dat in je eentje is of tegen een tegenstander maakt niet uit. Er is altijd wel een willekeurige tegenstander te vinden, al is het maar een geprogrammeerde computer. Met een online spel kun je dus letterlijk eindeloos doorgaan. Er is niemand die je tegenhoudt. Bij een spelletje ‘in de echte wereld’ kun je uiteraard ook wel eindeloos doorgaan, maar er zal toch een punt komen dat al je medespelers er geen zin meer in hebben of verplichtingen hebben of simpelweg willen slapen.

Dat is voor mij het grote verschil: een gewoon gezelschapsspel is eindig en een online spelletje is eindeloos.

Toch een spelletjesmens?

Ergens in mij zit wel iets van een spelletjesmens. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om op tv allerlei spellen te zien. Ik ben al jaren fan van ‘De slimste mens’ en kijk ook graag naar ‘Eén tegen 50′ en ’10 voor taal’. De app van ‘De slimste mens’ heeft door de jaren heen diverse keren op mijn telefoon gestaan en ik vond het heerlijk om het spel te spelen. Toch ging de app er ook altijd weer af.

Een paar weken geleden zag ik ’10 voor taal’. De finale leek op Ruzzle (in het offline leven heet dat Boggle). Ik vind het een geweldig spel, want ja, het is een spel met letters. Geef mij letters en ik geniet. Ik ben er ook redelijk goed in. Ik vind het zó leuk dat je me wakker kunt maken voor een potje Boggle of Ruzzle.

Ik kan niet stoppen met spelen

Zie daar het probleem. Je kunt mij wakker maken voor een spelletje Boggle of Ruzzle. Dat lijkt een uitdrukking en dat is het natuurlijk ook. Het probleem is alleen dat het voor mij ook letterlijk gold/geldt. Ik zette na het kijken van ’10 voor taal’ de app van Ruzzle weer op mijn telefoon, zoals ik jaren geleden al eens deed. De hele avond zat ik te spelen. Urenlang startte ik nieuwe potjes op, tegen willekeurige tegenstanders. Met ieder potje werd ik fanatieker en met ieder potje werd mijn score hoger.

Het was al lang bedtijd (geweest), maar ik zag nog volop Ruzzle te spelen. Ik kon niet stoppen. Ondertussen bonsde mijn hart zo’n beetje mijn ribbenkast uit. Dit was niet goed.

Ik legde mijn telefoon weg en ging mijn tanden poetsen. Zo, goed gedaan. Naar bed. Nog één potje dan. Dat ene potje werden er weer heel veel. En ondertussen was ik nog altijd klaarwakker.

Overprikkeling door een spelletje

Toen ik eindelijk toch stopte met spelen, verwijderde ik ook de app van mijn telefoon. Ik wist namelijk precies wat ik anders de volgende dag zou gaan doen, of ’s nachts als ik even wakker zou zijn: Ruzzle.

Ik lijk wel een verslaafde als ik een spelletje op mijn telefoon heb staan. Het maakt niet uit om welk spelletje het gaat, want ik had het ook bijvoorbeeld bij ‘Kleuren op nummer’ of bij ‘De slimste mens’. Ik kan gewoon écht niet stoppen. Daarom heb ik dus geen spelletjes op mijn telefoon staan. Puur uit zelfbescherming, omdat ik weet dat ik niet te stoppen ben en uiteindelijk overprikkeld raak.

Dat was nu ook weer het geval. Ik verwijderde de app, deed het licht uit en wilde gaan slapen. Mooi niet. Mijn hoofd was klaarwakker en zag nog allerlei letters en lettercombinaties voor zich.

Ik had het juiste besluit genomen door de app dezelfde avond weer te verwijderen. In het vervolg ben ik weer nóg wijzer en doe ik wat ik al jaren doe: ik download geen spelletjes. Ik kan er namelijk echt niet mee omgaan.

Dus zullen we een spelletje doen? Ja, heel graag. Maar wel ‘in het echt’ dan en niet online.

15 gedachten over “Spelletje doen? Ja, maar…

 1. Heel herkenbaar, ook ik heb een haat-liefde-verhouding met online spelletjes. Helaas heb ik geen fysieke medespelers voor offline spelletjes. Mijn partner houdt er niet van. Dus speel ik veel op mijn pc, maar nooit met anderen. Gelukkig kan ik wel stoppen. En ik speel ook nooit als ik iets moet betalen. Dat zijn mijn principes. En als ik merk dat een spel verslavend werkt, ik niet meer kan stoppen, wordt het rigoreus verwijdert. Zo eenvoudig is het.

  Like

 2. Ik houd wel van spelletjes, het meest van letter of woordspelletjes.
  Op mijn telefoon doe ik elke dag één sudoku, ik heb ook Kryss er op staan, maar speel het bijna niet oftewel gemiddeld 1x per maand met een tegenstander en wordfeud staat er ook op, zelfde verhaal.
  Betalen doe ik niet.

  Like

  1. Sudoku heb ik er ook op gehad. En ja, ook ik had het idee dat ik dan elke dag één spelletje zou doen. Ehm… Niet dus. Dus ook die is er weer af gegaan.

   Like

 3. Helemaal eens met je eindconclusie, ik vind scrabble onwijs leuk om te spelen maar heb géén app op m’n telefoon. Het gaat ook mij om het menselijke contact. Het enige spel dat ik op de laptop speel is Candy crush want ik ben alleen en hub dus lang niet altijd een mogelijkheid om met een ander te spelen. Maar ook dat speel ik niet met anderen en als de levens op zijn zijn ze op, want hoewel je nieuwe kunt kopen doe ik dát natuurlijk niet, Ik ga er geen cent instoppen.

  Like

  1. Dat is nog eens ‘veilig’, dat je op een gegeven moment gewoon niet verder kunt. Wat dat je niet gaat betalen, snap ik heel goed. Zou ik ook zeker niet doen.

   Like

   1. Je krijgt de volgende dag weer nieuwe levens dus dan kun je weer verder toto ze op zijn of je weer een level uitgespeeld hebt. Dat is in het begin een makkie maar hoe hoger je komt hoe lastiger.

    Geliked door 1 persoon

 4. Ik ben ook een spelletjesmens. Vooral gezelschapsspellen en kaartspelletjes.
  Op mijn tablet speel ik wordfeut, candycrush, triviacrack en nog een spel waar ik zo 123 de naam niet van weet. Je ziet, de tablet ligt niet in de buurt. Ben met die tabletspelletjes best wat tijd kwijt, maar ik vind het leuk dus waarom niet?

  Geliked door 1 persoon

 5. Mooi dit! Herkenbaar ook wel. Ik kan soms ook helemaal opgaan in spelletjes, het competitiebeest komt dan los maar het is zoals je zegt: grenzen bewaken.. Niet altijd even simpel, zeker niet als je er helemaal in zit.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.