
Het verhaal
In ‘Het afscheid’ zijn twee korte verhalen van Jenna Blum en Sarah McCoy gebundeld. Beide verhalen spelen zich af in september 1945 op en rond het station van New York.
De geluksvogel
Peter is een ‘geluksvogel’. Hij overleefde de Tweede Wereldoorlog en de verschrikkingen van de kampen. Nu woont hij bij een neef van zijn vader in New York. Iedereen ziet Peter als de geluksvogel. Maar is hij dat wel, met de littekens op zijn lichaam en op zijn ziel?
De hazelaar
Cata uit Luxemburg is na de oorlog naar Amerika gereisd, om daar aan het werk te gaan als kindermeisje. Terwijl Cata in de trein zit die haar naar haar bestemming zal brengen, denkt ze terug aan haar oorlogsverleden. Ze heeft kinderen op de wereld gezet voor het grote Duitse ideaal. Maar nu, na de oorlog, vraagt ze zich alleen nog maar af: wie ben ik eigenlijk?
Mijn mening
Zichtbare en onzichtbare pijn
De beide verhalen in ‘Het afscheid’ zijn kort, maar indrukwekkend. De Joodse Peter was een onschuldig slachtoffer van de gruweldaden van Hitler. Zijn zichtbare en onzichtbare pijn tekent hem en hij is letterlijk voor het leven gebrandmerkt. Nog steeds, ook na de oorlog en ver bij de ideeën van Hitler vandaan, kijken de mensen hem aan. In het korte verhaal maakt Jenna Blum op een indrukwekkende manier duidelijk wat daar de gevolgen van zijn.
Het tweede verhaal, van Sarah McCoy, vertelt het verhaal van een jonge vrouw die de kant van Hitler koos en zich inzette voor zijn idealen. Ook zij werd een slachtoffer, maar op een heel andere manier. Ook zij draagt levenslang de gevolgen van de oorlog met zich mee. Het verhaal maakte me pijnlijk duidelijk dat de moeders die hun kinderen baarden voor Hitlers idealen (het Lebensborn programma) voor het leven getekend zijn.
Verhalen die vragen om ‘meer’
Beide verhalen zijn kort, maar beide verhalen maakten bij mij ook veel nieuwsgierigheid los naar meer. Ik denk dat van de korte verhalen ook twee dikke boeken gemaakt hadden kunnen worden. Aan de andere kant is het feit dat de verhalen kort zijn en dat er toch zoveel pijn in verwoord wordt, misschien wel de reden dat ze zoveel indruk op me maakten.
Conclusie
In ‘Het afscheid’ zijn twee korte verhalen gebundeld over twee mensen die de Tweede Wereldoorlog overleefden. Beiden hebben een heel ander verhaal en stonden aan een heel andere kant van de oorlog. Beide verhalen zijn pijnlijk indrukwekkend en laten de zichtbare en onzichtbare littekens en gevolgen van de oorlog zien. Een dun boekje, dat ik in één avond las, maar dat me zeker bij zal blijven!
⭐️⭐️⭐️⭐️
Meer informatie over Het afscheid
Dit boek ook lezen?
Koop ‘Het afscheid’ bij bol.com.
Boekgegevens
Titel: Het afscheid
Auteur: Jenna Blum & Sarah McCoy
Uitgeverij: Boekerij
Genre: Roman (Tweede Wereldoorlog)
Pagina’s: 127
Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.
Dat vind ik een heel positieve review. Het enige dat me afschrikt is alle pijn in deze boeken. Maar ze klinken wel als heel goed geschreven.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ben heel benieuwd naar dit boek.
Vaak is het zo dat hoe soberder iets beschreven wordt, het de meeste indruk achterlaat.
LikeGeliked door 1 persoon
Nooit zo over nagedacht, maar dat zou best eens zo kunnen zijn in dit boek.
LikeLike
Ik ga jouw leeslijstje laten huilen: als je dit mooi vond, ga je De Tweeling zeker weten ook mooi vinden. Hup, reserveren! Zowel het boek als de film (dan kijk je de film gewoon in meerdere delen, heb je een mini-serie).
LikeLike
Ha, niks aan de hand voor mijn leeslijstje, want die staat er al járen op.
LikeLike
Ga dan eens reserveren! Is je leeslijstje ook weer blij, want een boek minder 😉
LikeLike
Bijna, even de huidige stapel van de bieb wegwerken;).
LikeGeliked door 1 persoon
Nog eentje voor op mijn lijstje 😉
LikeGeliked door 1 persoon