Muziekje erbij?

Op Instagram volg ik een heleboel tekstschrijvers en ‘blogcollega’s’. Regelmatig zie ik hen een foto of filmpje posten dat ze aan het werk zijn en meestal ben ik dan stomverbaasd. Zij schrijven hun teksten namelijk terwijl er muziek aan staat. Nadat ik me er al een aantal keer over had verbaasd, besloot ik er maar eens over te bloggen. Ik vind het namelijk zo leuk om te zien, omdat ik het zelf echt niet kan, bloggen met muziek aan.

Doe mij maar stilte

Ik werkte toen ik nog een betaalde baan had graag in stilte als ik bezig was met de administratie. Ook mijn blogs worden altijd in een stil huis gemaakt. Lezen met een muziekje erbij? Nee, dat kan ik niet. Ik kan trouwens ook niet lezen (of werken of bloggen) als er mensen in dezelfde ruimte zijn die een gesprek voeren. Dan raak ik afgeleid en kan ik me niet concentreren op waar ik mee bezig wil/moet zijn.

Als ik anderen zie werken (maakt niet uit wat ze doen) met muziek aan, vind ik dat altijd heel grappig. Uiteraard heb ik het ook weleens aan mensen gevraagd, hoe ze dat konden. Meestal krijg ik dan als antwoord dat de muziek zorgt voor concentratie. Dat vind ik heel erg interessant, dat dat dus blijkbaar bij iedereen anders werkt.

Wanneer mag er wél muziek aan?

Toen ik er eens wat langer over nadacht, kwam ik erachter dat er bij mij in huis vrijwel nooit (achtergrond)muziek te horen is. Alleen als ik schoonmaak, heb ik af en toe muziek aan. En dan het liefst lekker hard en fout. Bekentenis: er bestaat een cd met liedjes in het dialect van het dorp waar ik ben geboren en opgegroeid. De teksten zijn fouter dan fout en de zang is knettervals, maar ik vind het de perfecte poetsmuziek. Bij de grote schoonmaak heeft die cd me al heel wat keren swingend aan de gang laten gaan.

Dat is ook eigenlijk wel het enige. Muziek kan aan tijdens het schoonmaken, maar verder niet.

Hoe zit het dan met ‘de kracht van muziek’?

Hoe zit dat dan met de kracht van muziek waar ik eerder over schreef? Die is er zeker. Maar muziek is voor mij eigenlijk niet iets voor de achtergrond. Muziek is niet iets voor erbij, maar gewoon echt een op zichzelf staand iets. Ik kan bijvoorbeeld uren luisteren naar muziek terwijl ik met een kleurplaat bezig ben. Is het dan achtergrondmuziek? Nee, ik denk meer dat die kleurplaat een ‘achtergrondbezigheid’ is. Als ik creatief bezig ben, heb ik dus wel graag muziek aan, maar verder eigenlijk nooit.

Zelf maak ik ook graag muziek, ook al is dat op laag niveau. De kracht van muziek, waar ik eerder over schreef, is er voor mij dus zeker. Maar niet als het gaat om achtergrondmuziek.

Muziek als afleiding of als focus

Achtergrondmuziek (in winkels en thuis) werkt bij mij meestal heel overprikkelend. Zeker als er ook bij gezongen wordt, ben ik bezig met wat ik hoor. Dat geldt ook voor bekende instrumentale melodieën. Dan zing ik er in mijn hoofd de woorden altijd nog bij.

Als ik ga kleuren, is de muziek eigenlijk mijn focus. Dan gaat het om de muziek en minder om de kleurplaat. Dan zing ik mee of ik luister. Het gaat om de muziek. En dán heb ik dus graag muziek aan. Dan kan ik er intens van genieten. Maar iets nuttigs doen met muziek op? Nee, dat kan ik (behalve heel af en toe bij schoonmaken) dus niet.

20 gedachten over “Muziekje erbij?

 1. Interessant! Ik schrijf meestal zonder muziek, maar op mijn werk vind ik het niet storend als iemand de radio aan heeft. En tijdens een schrijfcursus kreeg ik de tip om instrumentele muziek op te zetten. Dat heb ik gedaan bij het schrijven van mijn korte verhaal en werkte heel goed.

  Geliked door 1 persoon

 2. Vroeger had ik bijna altijd muziek aan staan op de achtergrond. Zelfs studeren deed ik met de radio aan.
  Maar nu merk ik dat ik vaker muziek achterwege laat als ik met bepaalde dingen bezig ben, omdat het me inderdaad wat weghaalt bij wat ik aan het doen ben, dus als ik daar focus bij nodig heb, dan kan ik dat geluid ineens wat minder verdragen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Grappig inderdaad, hoe mensen daar totaal verschillend in staan. Toen ik nog op de middelbare school zat, maakte ik m’n huiswerk altijd met de radio aan. En op mijn werk stond ook muziek aan. Daardoor heb ik muziek / geluid heel lang als een essentieel “onderdeel” van werk gezien. In stilte werken vond ik erg ongemakkelijk.

  Inmiddels is dat ongemak gelukkig verdwenen, want in stilte werken heeft zeker zo zijn voordelen. Bij creatieve en huishoudelijke klusjes is het wel nog steeds een must. Maar knettervals gezang? Neuh, daar pas ik voor. 😉

  Like

  1. Ik pas normaal ook voor knettervals gezang hoor, maar als ik dan tóch aan de rotklus die grote schoonmaak heet, maakt dat alles goed. Ook omdat ze zingen over de grote schoonmaak vroeger. Joh, dan heb ik het zó makkelijk;).

   Like

 4. Heel herkenbaar. Net als Lieze had ik vroeger ook bij alles muziek aan, vermoedelijk om me te kunnen focussen en niet in gedachten afgeleid te worden. Nu vind ik dat vrezelijk. Of ik luister bewust naar muziek of ik gebruik het om mijn hoofd keeg te maken ( abschalten). En dan harde muziek. Maar vooral de radio waar eeuwig geleuterd wordt…. dar stoort enorm. Omdat ik toch probeer te volgen wat ze zeggen.

  Like

  1. Als er gepraat wordt, volg ik sowieso alleen nog dat en niet meer wat ik zou moeten doen. Mijn meester probeerde in groep acht trouwens een poosje klassieke muziek in de klas tijdens het werken. Ik vond het geen succes, maar dat zal ik destijds vast niet gezegd hebben, want ja, braaf enzo;).

   Like

 5. Leuk om te lezen hoe jij dit ervaart. Ook al kan ik wel werken of schrijven (of lezen) als er muziek in huis aan staat, toch werkt en schrijft het het best zonder achtergrondmuziek merk ik.

  Geliked door 1 persoon

 6. Dat heeft iets te maken met ‘floating attention’. Ik heb er ooit een heel goed filmpje over gezien bij How to ADHD, met uitleg enzo, maar ik kan het nu niet vinden 😦

  Geliked door 1 persoon

 7. Overigens is muziek voor mij ook vaak te veel prikkels, zeker als ik ondertussen mijn hersenen moet gebruiken. Een doodenkele keer, als mijn hersenen gaan malen of in rondjes gaan lopen ofzo, dan is het juist handig. Al zet ik dan meestal geen muziek aan, maar een luisterboek of de tv.

  Like

 8. Zolang het prettige muziek is kan ik het altijd wel om me heen hebben, ongeacht wat ik doe. Dat is natuurlijk het makkelijkst als ik zelf de muziek kan uitzoeken maar vaak werkt de radio ook prima, zelfs met de paatjes tussendoor.
  Als ik miet iets geconcentreerd bezig ben hoor ik dat niet eens, net als ik vroeger niets om me heen hoorde als ik zat te lezen.

  Like

 9. Ik heb een mapje schrijfmuziek en dan kan het best dat er twee nummer op repeat staan. Als ik eens met muziek aan poets dan heb ik een cd die mijn vader vroeger vaak draaide. George Fredrik Handel om precies te zijn, lekker stevig.

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik kan echt maar 1 ding tegelijk. Als ik Typ, schrijf, TV kijk, lees is het heel vervelend als iemand tegen mijn praat en stop ik meteen met waar ik mee bezig ben. In de vakantie vertelde mijn man dat hij het zeer vervelend vond dat ik NIET bereikbaar was als ik ergens mee bezig ben. Ik probeer nu ipv te zeggen ik ben bezig om hem mijn aandacht te geven.
  Als ik muziek aan heb luister ik daarnaar . Nou bij het huishouden is een swingend muziekje best handig en dans en stofzuiger of doe andere huishoudelijke klus. Dus toch 2 dingen tegelijk of zelfs 3 in dit geval. Muziek is alleen aan in het weekend. Hij kan niet tegen stilte. Gelukkig is hij vaak buiten bezig of ik ben dat want hele dag muziek word ik gek. Mijn hoofd is al zo vol. Fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

 11. Als ik blog en me wil concentreren moet ik geen Nederlandstalige muziek aanzetten. Instrumentale muziek is geen probleem dan voor me. Engelstalig gaat ook redelijk, waarschijnlijk door mijn Engels, wat niet zo best is 😀

  Geliked door 1 persoon

 12. Dagelijks heb ik muziek rondom mij, maar wanneer ik lees of studeer moet het stil zijn rondom mij. Ik heb namelijk al mijn concentratie nodig om iets in mijn hoofd te krijgen.

  Geliked door 1 persoon

 13. Ik heb juist muziek aan omdat ik me anders niet kan concentreren. Dan focus ik me op elk ander geluidje. Inmiddels kan ik helemaal geen burengeluid verdragen dus ik moet preventief de muziek aan.

  Like

  1. Burengeluid verdraag ik ook absoluut niet. Dat was bij mij soms ook een reden om muziek aan te zetten, maar helaas kan ik me dan dus niet concentreren. Het helpt een beetje tegen burengeluid, maar ik kan dan dus helaas nog steeds niets doen. Blij dat het dus wel kan werken bij anderen!

   Like

Reacties zijn gesloten.