Boekenpraat: Dochter van het Derde Rijk (Melanie Dobson)

Het verhaal

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werkt Hanna Tillich als archeologe voor Heinrich Himmler. Ze zoekt naar oude schatten die aanwijzingen kunnen geven voor de herkomst van het Duitse ras. Al snel wordt ze opgeroepen om naar huis te gaan en door haar superieuren gedwongen om te trouwen met een SS-officier. Haar belangrijkste taak wordt nu om kinderen te krijgen en groot te brengen. Zo moet ze meewerken aan de uitbreiding van het Duitse ras. Hanna wil echter geen kinderen. Zij wil haar studie tot zijn recht laten komen en onderzoek doen. Bovendien begint Hanna, mede door de positie van haar man, steeds meer te twijfelen aan het regime van de nazi’s.
Als op een dag haar man met een meisje terugkomt van een ‘missie’, weet Hanna dat er iets niet klopt. Ze sluit Lilly, het meisje, in haar hart, maar altijd blijft er de twijfel. Waar komt Lilly vandaan en hoe is zij in Duitsland terechtgekomen?

Ember Ellis groeide op bij neonazi’s. Hoewel ze dat verleden achter zich heeft kunnen laten, is er nog veel pijn in haar hart. In 2020 besluit ze een proefschrift te schrijven over Jodenvervolging in Neurenberg. Die zoektocht is leerzaam en boeiend, maar confronteert haar ook weer met haar eigen verleden.

Mijn mening

Valse start
Op de kaft van ‘Dochter van het Derde Rijk’ staat: “Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog wordt een jong meisje ontvoerd. Het begin van een keten van bijzondere gebeurtenissen.” Bij mij wekte dat de (verkeerde) verwachting dat het boek vanaf het eerste moment zou gaan over een meisje of vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog was opgenomen in het programma van Lebensborn.
Die verwachting klopte niet. Het boek begint in 1999, bij neonazi’s in Amerika. Dat vond ik erg interessante verhaallijn, maar het maakte het voor mij heel lastig om goed in het boek te komen. Het duurde lang voor ik alle personages goed had leren kennen en voor ik uitkwam bij de ‘dochter van het Derde Rijk’.

Onbekend stukje geschiedenis
‘Dochter van het Derde Rijk’ draait voor een deel om archeologie. Ik wist niet dat archeologie voor de nazi’s zo’n grote rol speelde, maar het was heel belangrijk voor hen. In deze roman komt dat op een interessante manier naar voren, doordat één van de hoofdpersonages archeologe was tijdens het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Boeiend en verrassend
Toen ik de personages eenmaal had leren kennen (en dat was helaas wel pas na 150 pagina’s), ontvouwde zich een boeiend verhaal over sterke vrouwen. De verhaallijnen over nazi’s en neonazi’s komen op een verrassende manier uiteindelijk bij elkaar aan het einde van het boek. Het verhaal in deze roman laat zien dat veel Duitsers door ‘niets te doen’ zich later erg schuldig zijn gaan voelen. Was niets doen niet hetzelfde als meedoen aan de massamoorden? Het verhaal van de verschillende hoofdpersonages laat iets van deze worstelingen en schuldgevoelens zien. Bovendien maakt dit verhaal op een indrukwekkende manier duidelijk hoe iets op het oog heel kleins een grote bijdrage kon leveren aan het helpen van de Joden.

Conclusie
De roman ‘Dochter van het Derde Rijk’ van Melanie Dobson vertelt het verhaal van een aantal heel verschillende vrouwen. Wat ze gemeen hebben, is het feit dat ze te maken hebben (gehad) met nazi’s of neonazi’s. De roman laat een vrij onbekend stukje geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog zien. Helaas was het voor mij in het begin (te) moeilijk om de verschillende personages te leren kennen. Ik las wel door en hoe verder het verhaal vordert, hoe interessanter het wordt en hoe beter het te volgen is. Het is uiteindelijk een boeiend verhaal dat me een nieuwe, verrassende kijk gaf op een aantal zaken uit de Tweede Wereldoorlog.
⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Dochter van het Derde Rijk

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Dochter van het Derde Rijk’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Dochter van het Derde Rijk
Auteur:
Melanie Dobson
Vertaald door Patricia Pos
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Roman (Tweede Wereldoorlog)
Pagina’s:
398

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

5 gedachten over “Boekenpraat: Dochter van het Derde Rijk (Melanie Dobson)

  1. Er staat me iets bij van de geschiedenislessen, het had te maken met het Romeinse Rijk en dat Hitler naar dat evenbeeld een Derde Rijk wilde stichten.

    Geliked door 2 people

  2. Het boek trekt me niet, ik heb al jaren het idee dat er boeken over die periode geschreven worden omdat ze verkopen niet om er een verhaal over te schrijven.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.