Veel succes of sterkte of… kleurplaten!

Aan het einde van een therapiesessie keek mijn psycholoog me aan. Hij wilde me iets van succes of sterkte wensen of een goede week, maar zei hardop dat hij zich realiseerde dat dat misschien niet helemaal de lading dekte. “Wens me maar veel kleurplaten,” adviseerde ik. En dus was dat waar ik de praktijk mee verliet: “Veel kleurplaten!” Vreemde wens? Voor mij niet vreemd, maar heel logisch.

Traumaverwerking

Ik verliet de praktijk met die wens na een sessie waarin we hadden gesproken over trauma. Dingen op een rij zetten die gebeurd zijn, kijken naar mijn rol daarin en puur naar de feiten. Aan het einde van de sessie was ik geradbraakt en wilde ik nog maar één ding: mijn bed in. Eenmaal thuis deed ik dat ook. Het was eind van de middag en ik dook mijn bed in met het idee (en ik denk stiekem de wens) dat ik de volgende morgen pas wakker zou worden. Dat gebeurde niet, want de buurman begon om zes uur aan een kleine verbouwing met boren en zagen, maar ik was moe genoeg om anders gewoon het klokje rond geslapen te hebben.

Ik wist toen ik de praktijk verliet dat het een heftige week zou worden, want dat is wat volgt op een gesprek over trauma. Maar ja, ik zal er toch een keer doorheen moeten om het achter me te kunnen laten. Een goede week zou het sowieso niet gaan worden. En dus vond ik dat mijn psycholoog me maar beter ‘veel kleurplaten’ kon wensen. Dat bleek helemaal te kloppen.

Horrornachten

Het probleem met mijn trauma is dat vooral de nachten pure horror zijn. Dan komt alles terug. Als ik alle nachtmerries zou opschrijven, zou ik een dikke bestseller kunnen schrijven in de categorie thrillers. Ook die week na het gesprek over het trauma gebeurde dat.

Een dag na het gesprek voelde ik me lichamelijk ook ziek, van pure uitputting. Ik mailde mijn psycholoog en die was het met me eens. Ik was nu ook gewoon ziek. Dus veel slapen, geen ‘moetjes’ en veel ontspanning én natuurlijk elke dag twee keer een rondje buiten lopen of fietsen.
Dat deed ik, maar de horrornachten bleven. Zelfs tijdens mijn middagdutjes droomde ik hele horrorverhalen bij elkaar.

En toen kwam het moment dat het helemaal klaar was. Ik durfde niet meer te slapen. Zowel overdag als ’s nachts niet. Slaap zou nachtmerries betekenen en dus wilde ik niet meer. Uiteraard heb ik wel iets van slaappillen in huis, maar die voorkomen geen nachtmerries, dus die slikte ik niet. Ik kwam terecht in een negatieve spiraal. Doodmoe, maar bang om te slapen en dus mezelf maar wakker houden. Totdat ik uitgeput genoeg was om toch een paar uur te slapen. Maar de volgende morgen om half zeven liep ik alweer in de stromende regen.

Kleuren is mijn redding

Voel je ongeveer hoe ik me voelde? Ik was op. Zó moe, door traumaverwerking, door nachtmerries en door gebrek aan slaap. Slapen zou helpen, maar dat durfde ik dus niet. Dan kan ik nog maar één ding: kleuren.

Dat is precies wat ik deed. Uren en soms zelfs hele dagen zat ik aan mijn eettafel met een kleurboek en een enorme hoeveelheid stiften. Ik kleurde en dat bracht rust. Letterlijk, want als ik niet kleurde, maar bijvoorbeeld op de bank lag, kreeg ik een soort stuiptrekkingen in mijn benen, die dan ineens alle kanten op vlogen. Niet leuk. Kleuren dus. Met een quiz op de achtergrond of een muziekje. Tussendoor slingerde ik af en toe een was aan of deed ik wat in huis, maar het grootste deel van de dag kleurde ik. Dan zat ik namelijk stil, letterlijk en figuurlijk. Mijn hoofd stond dan ook even stil. Het was alleen maar bezig met de juiste kleuren kiezen.

Dát is waarom ik mijn psycholoog me veel kleurplaten liet wensen. En het werkte.

Na vijf dagen dacht ik weer heel wat te zijn. Zo met mijn kleurplaat aan tafel leek ik echt weer helemaal ’t vrouwtje. Tot ik naar de supermarkt ging en gek werd. Een dag later meldde ik me in de huisartsenpraktijk voor een vitaminespuitje. (Bij de assistente en niet bij de huisarts, want ik wilde dit zelf kunnen, zonder huisarts!) Tijdens het wachten begon een andere patiënt een heel verhaal op te hangen. Niet eens tegen mij hoor, maar ik hoorde het wel. Ik overwoog om gillend de praktijk uit te rennen.

Dat was opnieuw, op dag zes, genoeg bewijs dat ik gelijk had: doe mij maar heel veel kleurplaten. Ik had (en heb) ze keihard nodig!

19 gedachten over “Veel succes of sterkte of… kleurplaten!

 1. Is dit pas geleden gebeurd? Wat een heftig verhaal en wat duidelijk geschreven voor mensen ide niet weten wat het inhoud en hoeveel invloed het heeft op je leven. Ik hoop dat dit een oud verhaal is en niet iets waar je nu tegen aan het strijden bent. Ik wens je heel rust en heel veel kleurplaten toe. liefs

  Like

  1. Dit speelde helaas de afgelopen weken en nu nog steeds. Vandaar dus dat ik even niet de energie heb om bij anderen te lezen en te reageren. Ik ben ’s morgens actief, maar ’s middags en ’s avonds kleur en lees ik alleen maar.

   Like

  1. Zo frustrerend ook dat iets je blijkbaar zó in je macht kan hebben. Dat wil ik helemaal niet, maar ja, nachtmerries kun je niet tegenhouden.

   Like

 2. Ik zie vooral een reden om te investeren in heel veel kleurboeken. Je hebt ze gewoon nodig!

  (en he, online shoptherapie is ook helpend!)

  Like

 3. Heel veel sterkte. Lijkt me verschrikkelijk als je bang bent om te gaan slapen vanwege de nachtmerries. Overigens vind ik de traumaverwerking heel goed beschreven voor een leek als ik. Maar is er ook een idee hoelang zo iets duurt. Een ervaringsgetal? Voor elk traumatisch jaar een maand verwerking? (bij de alternatieve geneeskunde is er zo iets voor lichamelijke klachten). En misschien moet je wel iets opschrijven. Kun je later nog eens gebruiken in een boek. Dan weet je het niet meer zo precies. Maar heel veel sterkte en kleuren en wandelen etc. etc.

  Like

  1. Geen idee hoe lang het duurt. Het lastige is ook dat toen we in dat trauma doken er weer iets anders tussendoor kwam waar veel aandacht heen moe(s)t en daardoor is dit weer even meer naar de achtergrond geschoven. En eh… Alles is al opgeschreven. Alle gebeurtenissen. Mijn psycholoog had gratis een thriller in z’n mailbox😉.

   Like

  2. O, en wat betreft hoe lang dit duurt: er is een ander bij betrokken. Iemand die me heel, heel veel pijn heeft gedaan. En ik ben (nog) niet in staat om het gesprek met die ander aan te gaan. Een oprecht excuus zou denk ik heel erg helend zijn en het proces versnellen.

   Like

 4. Ik hoop dat je deze blog een tijd geleden hebt geschreven en inmiddels een paar goede nachten hebt gehad !

  Like

 5. Heel veel sterkte! Ik zou je een virtuele knuffel willen geven, maar geen idee of dit wel is wat je nodig hebt. Gelukkig ken jij jezelf en kunnen kleurplaten jou helpen doorheen je proces. Een proces dat je zowiezo moet doorstaan, maar niemand even wat gemakkelijker voor je kan maken. Het lukt je zeker!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.