
Het verhaal
Irak, 2002. Huda groeide op als eenvoudig dorpsmeisje, maar heeft nu een goede baan bij de Australische ambassade. Ze weet dat deze baan offers van haar kan vragen, maar is blij met het inkomen dat ze nu krijgt voor haar gezin.
Ally, de vrouw van de ambassadeur, komt regelmatig op bezoek in de ambassade. Huda vindt haar een interessante, aardige vrouw. Dan vraagt de geheime politie Huda om vriendschap te sluiten met Ally en informatie over haar door te sluizen naar de geheime politie.
Huda weet dat ze geen keus heeft. Ze vindt Ally oprecht aardig en interessant, maar ze moet haar wel verraden, om haar eigen leven en dat van haar man en zoon veilig te stellen. In dezelfde periode ontmoet Huda haar jeugdvriendin Rania. Ook zij heeft te maken met de gevolgen van het beleid van Saddam Hussein. Rania vreest voor het leven van haar dochter. Huda en Rania willen hun kinderen in veiligheid brengen, ver bij het beleid van Saddam Hussein vandaan. Om dat te bereiken, zullen ze elkaar blindelings moeten vertrouwen en dat is precies het grootste probleem in het Irak van Hussein: je weet nooit wie je kunt vertrouwen en je kunt overal afgeluisterd worden.
Mijn mening
Overal oren, ogen en onveiligheid
In 2002 was ik dertien/veertien en ik herinner me alle nieuwsberichten over Irak nog, maar dit boek heeft me weer een totaal andere kijk gegeven op het land onder het regime van Saddam Hussein. Niemand voelde zich veilig en chantage was aan de orde van de dag. Letterlijk overal konden oren en ogen zijn die luisterden en keken wat je deed en daardoor was zelfs je eigen woning onveilig. Voor een ‘veilig’ gesprek vluchtten mensen naar hun tuin of naar de straat.
De onveiligheid zorgde ervoor dat er wantrouwen was tegenover alles en iedereen. Iemand die naar je keek, kon zomaar iemand van de geheime politie zijn.
Dat gevoel van wantrouwen en onveiligheid geeft Gina Wilkinson in dit boek op een heel indrukwekkende manier weer. Je voelt de beklemming en de alertheid. Het gaf mij een gevoel van haast om door te lezen, in de hoop op veiligheid.
Hoewel het verhaal in dit boek fictie is, baseerde Gina Wilkinson het op haar eigen ervaringen uit de tijd dat ze in Irak leefde.
Drie vrouwen en drie dimensies
De drie vrouwen in dit boek hebben een totaal verschillende (politieke) status. Ally zou als ambassadeursvrouw veilig moeten zijn; Huda is een ‘eenvoudige’ vrouw en Rania is de dochter van een sjeik en was als kind gewend dat ze status had. Juist de verschillende posities van de drie vrouwen belichten het leven in Irak van verschillende kanten en geven zo een brede inkijk in het leven van toen.
Daarnaast zijn de levens van de vrouwen in het boek op een mooie, geloofwaardige manier met elkaar verweven.
Conclusie
In de roman ‘De sterren van Bagdad’ laat Gina Wilkinson op een indringende manier het leven in Irak tijdens het regime van Saddam Hussein zien. De onveiligheid, het wantrouwen en de angst zijn in dit boek voelbaar. Drie verschillende vrouwen van totaal verschillende afkomst en met een andere (politieke) status proberen zich staande te houden en te vechten voor hun eigen veiligheid en die van hun geliefden. Dat vraagt vertrouwen, maar vertrouwen is in Irak een groot probleem, want gevaar en verraad liggen overal op de loer.
Een boek met boeiende, interessante en geloofwaardige personages, dat een indrukwekkend en soms beklemmend verhaal vertelt. Aanrader!
⭐️⭐️⭐️⭐️
Meer informatie over De sterren boven Bagdad
Dit boek ook lezen?
Koop ‘De sterren boven Bagdad’ bij bol.com.
Boekgegevens
Titel: De sterren boven Bagdad
Auteur: Gina Wilkinson
Vertaald door Roeleke Meijer-Muilwijk
Uitgeverij: Mozaïek
Genre: Roman
Pagina’s: 399
Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.
Fijn dat jij ervan genoten hebt! Ik weet niet of dit iets voor mij is. Had mijn oma nog geleefd, dan denk ik dat zij het wel een heel mooi boek had gevonden (en mijn oma las vrij moderne boeken en redelijk divers).
LikeLike
Nee, niet jouw soort boek denk ik.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik denk wel dat ik deze ga lezen, ik kan me die tijd nog goed herinneren.
De cover vind ik trouwens ook heel mooi
LikeGeliked door 1 persoon
Voor mij een twijfelgeval…
LikeGeliked door 1 persoon