Boekenpraat: Terwijl Parijs sliep (Ruth Druart)

Het verhaal

Californië, 1953. Jean-Luc en Charlotte zijn negen jaar na de Tweede Wereldoorlog goed ingeburgerd in Amerika. Ze hebben hun Franse verleden achter zich proberen te laten en een leven opgebouwd in Amerika. Toch heeft Jean-Luc soms nog steeds last van een schuldgevoel over zijn verleden. Terwijl Parijs sliep, werden elke nacht treinen vol Joden naar vernietigingskampen gereden. Parijs sliep en Jean-Luc ook, maar overdag werkte hij (gedwongen door de nazi’s) aan het spoor waar de treinen over reden. Maakt dat hem schuldig? Als in 1953 de Amerikaanse politie voor zijn deur staat, komen opnieuw allerlei vragen bij Jean-Luc naar boven.

Parijs, 1944. De Joodse David en Sarah worden met hun pas geboren zoontje op transport gezet. Ze weten dat de Duitsers niets kunnen met baby’s en daarom zijn ze zeker van het lot van hun baby. In een wanhoopsdaad geeft Sarah haar zoontje uit handen. Maar kan zij zelf overleven zonder haar zoontje en is hij in Frankrijk wel veilig?

Mijn mening

Schuldgevoelens
Deze roman draait voor een groot deel om de schuldgevoelens van de verschillende hoofdpersonages. Sarah maakt zichzelf verwijten over de zorg voor haar kind. Hoe kan zij hem het beste beschermen?
Jean-Luc worstelt tijdens én na de oorlog met schuldgevoelens omdat hij heeft meegewerkt aan de spoorlijnen waarover Joden naar het oosten zijn gebracht.

De gevoelens van de personages worden op zo’n manier beschreven dat je voelt wat zij voelen en jezelf de vragen gaat stellen die zij zichzelf stellen. Wat zou ik doen? Is er sprake van schuld of is er sprake van on- of overmacht?
De schrijfstijl zorgt ervoor dat je wordt meegezogen in het boek en als het ware met de personages in gesprek wilt gaan.

Onmogelijke keuzes
De hoofdpersonages in dit boek staan voor onmogelijke keuzes. Om je kind te redden, lijk je tijdens de Tweede Wereldoorlog zelf te moeten sterven.
En in het geval van Jean-Luc: om zelf te blijven leven, lijk je mee te moeten werken aan de moord op anderen.
De tijden en verhaallijnen wisselen elkaar in deze roman af (maar zijn duidelijk aangegeven boven ieder hoofdstuk), waardoor de onmogelijke keuzes op een prachtige manier met elkaar verweven worden.
Door de schrijfstijl lukt het je om in de huid van de personages te kruipen en jezelf voor dezelfde onmogelijke keuzes te stellen: wat zou ik doen?

Het boek is op zo’n manier opgebouwd dat van veel gemaakte keuzes pas op het laatst de uiteindelijke gevolgen duidelijk worden. Daardoor wakkerde het boek bij mij een hoog leestempo aan. Ik wilde weten hoe de verschillende verhaallijnen zich zouden ontwikkelen.

Conclusie
De roman ‘Terwijl Parijs sliep’ speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog en in 1953. Op een beeldende, boeiende manier laat Ruth Druart zien voor welke onmogelijke keuzes mensen kwamen te staan en hoe die keuzes ook jaren na de oorlog het leven van veel mensen nog beïnvloedden.
De verhaallijnen, personages en verschillende tijden wisselen elkaar af en geven het boek een extra boeiende dimensie.
Een prachtig boek, dat diep doordringt tot in je hart, dat emoties oproept én dat aanzet tot nadenken.
⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Terwijl Parijs sliep

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Terwijl Parijs sliep’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Terwijl Parijs sliep
Auteur:
Ruth Druart
Vertaald door Carolien Metaal
Uitgeverij:
Boekerij
Genre:
Roman (Tweede Wereldoorlog)
Pagina’s:
382

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

6 gedachten over “Boekenpraat: Terwijl Parijs sliep (Ruth Druart)

 1. Dit boek wil ik ook lezen.
  Het valt me op dat ik de laatste tijd steeds meer tegen boeken over “Parijs in de oorlog” aanloop…

  Like

  1. Nu je het zegt: er lijken inderdaad steeds meer boeken te komen over Parijs in de oorlog. Ik heb er de laatste tijd ook al een paar gelezen.

   Like

 2. Die discussie is bij NS ook heel erg gevoerd, zijn wij schuldig aan de deportaties omdat we (gedwongen door de Duitsers) meegewerkt hebben aan het vervoer van Joodse mensen? Zowel op bedrijfsniveau als op individueel niveau (mensen die echt als verraders werden gezien omdat ze bij NS werkten).

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik dacht, die gaat op mijn lijst, staat het boek er al op. Dus iemand anders tipte het al. Nu ga ik het echt kopen.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.