Boekenpraat: Kleuren van waarheid (Tamera Alexander)

Het verhaal

Franklin, 1866 – De Ierse Catriona O’Toole komt aan in Amerika. Ze is in gezelschap van haar zevenjarige, zeer eigenwijze zusje Nora. Catriona is op zoek naar haar broer Ryan, die Ierland al eerder heeft verlaten en tijdens de Amerikaanse burgeroorlog heeft gevochten. Hij heeft geld gestuurd naar de familie in Ierland, maar het laatste bericht van Ryan is inmiddels al zo oud dat Catriona bang is dat hij niet meer leeft. Toch weigert Catriona de hoop op te geven. Thuis in Ierland had ze niets meer. Alleen haar zusje Nora leeft nog en ze hoopt en gelooft dat ze haar tweelingbroer Ryan in Amerika zal vinden. Catriona zet alles op alles om dat voor elkaar te krijgen.

In de zoektocht naar haar broer ontmoet Catriona de Amerikaanse Wade Cunningham.
Wade werkt voor de geheime dienst en probeert valsemunters op te sporen. Dat kan hij Catriona echter niet vertellen. Catriona vindt in Wade een vriend en hoewel ze hem vertrouwt, voelt ze tegelijkertijd altijd wantrouwen. Wie is Wade en is hij echt wie hij zegt te zijn?

De twee jonge mensen gaan op zoek naar waarheid in een land dat kort na de burgeroorlog nog steeds verscheurd wordt door verdeeldheid over (rassen)gelijkheid.

Carnton-reeks
Dit is de derde Carnton-roman
Klik op een titel om mijn recensies van de andere twee boeken te lezen.
1. Kerst op Carnton (novelle)
2. Dat beloof ik

Mijn mening

Historische context
Dit boek speelt zich af rondom Carnton, kort na de Amerikaanse burgeroorlog. Tamera Alexander heeft in het fictieve verhaal veel historische feiten verwerkt, waardoor het verhaal een waarheidsgetrouw beeld van die tijd geeft. Hoewel de hoofdpersonages fictief zijn, geeft de historische context het verhaal een indrukwekkende achtergrond. Gelijkheid, afschaffing van slavernij en de omgang met mensen die ‘anders’ zijn spelen een grote rol.

Romantiek, liefde, leugens en waarheid
In dit verhaal draait alles om leugens en waarheid. Catriona beseft na aankomst in Amerika al heel snel dat men daar negatief is over Ierse immigranten. Daardoor moet ze op haar woorden letten of proberen haar afkomst te verbergen, wat vrijwel onmogelijk is. Daarnaast is er de verhaallijn van het ‘dubbelleven’ van Wade Cunningham, die voor de geheime dienst werkt en dat met niemand kan delen.

In de zoektocht van Catriona naar haar broer Ryan is steeds de liefde van Catriona voelbaar. Datzelfde geldt voor de bijzondere band die Catriona heeft met haar jongere zusje Nora. Nora is een eigenwijs, koppig kind (door Tamera Alexander heerlijk beschreven, waardoor ik haar direct in mijn hart sloot!) dat Catriona regelmatig het bloed onder de nagels vandaan haalt, maar altijd overwint de liefde.

Vanaf het begin is duidelijk dat Catriona en Wade meer voor elkaar voelen dan vriendschap. Op een prachtige manier vertelt Tamera Alexander dit ontroerende, fictieve, zoekende liefdesverhaal tegen een historische achtergrond.

Conclusie
De roman ‘Kleuren van waarheid’ van Tamera Alexander vertelt het fictieve verhaal van twee jonge mensen die op zoek zijn naar waarheid. Het verhaal speelt zich af net na de Amerikaanse burgeroorlog en is verweven in allerlei historische feiten.
Tamera Alexander beschrijft de hoofdpersonages op zo’n manier dat het eenvoudig is om ze direct in je hart te sluiten. Het verhaal is boeiend, leerzaam, indrukwekkend en steeds vol van liefde en hoop.
Een prachtig boek, dat denk ik vooral bij een christelijk ‘publiek’ goed in de smaak valt.
⭐️⭐️⭐️⭐️ ⭐️

Meer informatie over Kleuren van waaarheid

Dit boek ook lezen?
Koop 'Kleuren van waarheid' bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Kleuren van waarheid (Carnton-reeks, deel 3)
Auteur:
Tamera Alexander
Vertaald door Margriet Visser-Slofstra
Uitgeverij:
Van Wijnen – Franeker
Genre:
Roman
Pagina’s:
478

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

8 gedachten over “Boekenpraat: Kleuren van waarheid (Tamera Alexander)

  1. Dit boek komt me bekend voor, maar ik weet niet zeker of ik het wel gelezen heb.

    Like

    1. Sowieso de novelle heb je niet ‘nodig’, maar de boeken zijn allemaal prima los van elkaar te lezen.

      Like

Reacties zijn gesloten.