Boekenpraat: Flirt (Lisette van de Heg)

Het verhaal

Laura kent haar man Johan al sinds de middelbare school. Ze kregen verkering, trouwden, kregen een zoon, hun zoon ging op kamers en nu zijn ze weer samen in hun huis. Dan overlijdt de moeder van Laura. Haar huis en hart voelden al heel leeg sinds haar zoon het huis uit ging en het overlijden van haar moeder maakt de leegte nog groter.

Na het overlijden van haar moeder krijgt Laura een berichtje van Jean Paul, een oude bekende. Hij condoleert haar en biedt zijn hulp aan. Langzaam maar zeker ontstaat er steeds meer contact. Jean Paul ziet Laura’s lege hart. Hij ziet haar. Hij vult de leegte. En dan beseft Laura het: ze is verliefd. Kan ze nog terug? Wil ze nog terug? Wat moet ze met Jean Paul en wat moet ze met Johan? Wat moet ze met haar geloof? Is het niet hypocriet om naar de kerk te gaan met haar dubbelleven? Wat moet ze met zichzelf? Zij is toch die vrouw die nooit vreemd zou gaan?

Mijn mening

Van een valse start naar ‘wauw’
‘Flirt’ bestaat uit drie delen. In het eerste deel is Laura aan het woord. Toen ik dat deel las, heb ik lang gedacht dat ik het boek weg zou leggen. Ik vond het verhaal eenzijdig. Het leek alleen te gaan over de flirt van Laura en ik miste het gewone leven. Het boek heeft een razend tempo en gaat in één pagina gerust een week verder. Het ging van appje naar appje en van afspraakje naar afspraakje. Alles draaide om de flirt. Ik vond dat niet geloofwaardig. Toch was het verhaal goed geschreven, want het greep me wel. Ik wilde tóch verder lezen. Ook omdat ik veel lovende recensies had gelezen, maar vooral omdat ik de andere boeken van Lisette van de Heg zo prachtig vind. Dan kon dit toch niet zo’n tegenvaller zijn?

Vanaf deel twee sloeg mijn negativiteit al heel snel om naar ‘wauw’. Vanaf het tweede deel zijn Laura en Johan afwisselend aan het woord. Lisette van de Heg beschrijft in deel twee en drie op een tactvolle, maar goudeerlijke manier de pijnlijke, dubbele gevoelens van de beide partners. Je voelt de pijn, het verdriet, de schuldgevoelens, de woede, maar ook de (verloren) liefde. Het is een worsteling van twee mensen die elkaar zijn kwijtgeraakt en die niet weten of ze bij elkaar nog zullen vinden wat ze ooit in elkaar vonden. Verdrietig en liefdevol tegelijkertijd.

Gevoelig thema: vreemdgaan
Deze roman gaat over het gevoelige thema vreemdgaan. In eerste instantie had ik dit boek heel lang niet op mijn leeslijstje staan. Ik was bang voor een aaneenschakeling van bedscènes en had daar gewoon geen zin in. Gelukkig is dat niet het geval. Lisette van de Heg gaat vooral in op de gevoelens van de beide partners en op de oorzaken van het vreemdgaan.

Wat ik een toegevoegde waarde vind in dit boek, is het feit dat het geschreven is vanuit twee christenen. In de worsteling van hun zoektocht naar elkaar en naar liefde betrekken zij ook God. Ik denk dat in veel kerken vreemdgaan een thema is waar niet of nauwelijks over wordt gesproken. Alsof het daar niet gebeurt. Dit boek zou kunnen helpen om dit thema bespreekbaar te maken. Ik vind het mooi hoe de schrijfster het geloof in dit boek verweven heeft.

Conclusie
In de roman ‘Flirt’ van Lisette van de Heg staat het huwelijk van Laura en Johan onder hoogspanning. Laura ontmoet een man die haar geeft wat ze nodig lijkt te hebben en zet alles op het spel. Het gevolg is dat ze zoekt naar wie ze is: voor zichzelf, voor haar man, voor haar flirt, voor God en voor haar kind.
Op een respectvolle, ontroerende manier brengt Lisette van de Heg in deze roman het thema vreemdgaan onder de aandacht. Ze verweeft het christelijk geloof op een prachtige, vanzelfsprekende manier in het verhaal. Tactvol, goudeerlijk, liefdevol, verdrietig en hoopvol tegelijkertijd.
⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Flirt

Dit boek ook lezen?
Koop 'Flirt' bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Flirt
Auteur:
Lisette van de Heg
Uitgeverij: Plateau
Genre:
Roman(ce)
Pagina’s:
308

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

2 gedachten over “Boekenpraat: Flirt (Lisette van de Heg)

Reacties zijn gesloten.