Van een klein vrouwtje in een grote stad

Mijn favoriete kinderboekenschrijver W.G. van de Hulst zou een verhaal zo kunnen noemen: “Van een klein vrouwtje in een grote stad.” Toch gaat het vandaag niet over een verhaaltje van mijn grote held, maar over mij. Ik ben namelijk dat kleine vrouwtje en ik was in een grote stad. Het duurde maar even, maar het was reden genoeg voor een blog.

Naar de grote stad? (G)een probleem!

Eigenlijk was het allemaal heel simpel. Ik moest even bloed laten prikken (niks blogwaardigs) en toog daarom naar een ziekenhuis in de buurt. Daar deden ze nogal ingewikkeld en dus besloot ik uiteindelijk, na het nodige gedoe, maar naar Rotterdam te rijden. Mijn bloed moest namelijk in het Erasmus terechtkomen en dat (b)leek nogal moeilijk, dus besloot ik het daar maar gewoon af te laten tappen.

Nu ben ik absoluut een watje als het gaat om rijden in een stad, want ik ben misschien niet geboren en getogen in een minidorp, maar ik woon er wel al negen jaar en je kunt het meisje wel uit het minidorp halen, maar het minidorp niet uit het meisje.

Toch durfde ik een ritje naar het Erasmus wel aan. Ik heb namelijk twee jaar lang wekelijks een studieavond gehad in een gebouw naast het Erasmus. Na zo’n honderd ritjes die kant op, vond ik dus dat dat me wel zou lukken, ondanks vermoeidheid en niet gepland en dat soort dingen. Normaal een probleem, een ritje naar de stad, maar deze keer niet. Dacht ik.

Luister altijd naar je navigatie! Behalve als je het zelf beter weet?

Ik ken mezelf. Ik heb nul gevoel voor richting en ik zou nog verdwalen in mijn eigen minidorpje. Ik luister dus altijd naar mijn navigatie. Dat deed ik niet tijdens mijn ritjes voor studie naar Rotterdam, want ik reed een keer per ongeluk fout en ontdekte toen dat ik een simpele route kon pakken. Over de Maasboulevard en niet meer dwars door de stad.

Dat wilde ik nu, op weg naar het Erasmus, ook zo doen. Maar ja, de laatste studieavond is al zes jaar geleden, dus helemaal zeker van mijn zaak was ik natuurlijk niet meer. Toen mijn navigatie heel hard riep dat ik een afslag moest nemen waarvan ik dacht dat ik die niet moest nemen, luisterde ik toch maar naar mijn navigatie. En daar ging het mis. Ik ging dwars door de stad en voelde me de dorpeling die ik ben.

Bestemming bereikt

Mijn broertje heeft me geleerd: “In een stad is het ook gewoon gas geven en remmen hè…” Dat hield ik dus maar in mijn achterhoofd, terwijl ik totaal overprikkeld overal auto’s, verkeerslichten (die hebben we niet eens in mijn dorp;)), trambanen en hoge gebouwen zag. Direct wist ik weer waarom ik niet van steden houd: ik voelde me opgesloten, tussen al die hoge gebouwen. De Erasmusbrug doemde op. Toch wel leuk om daar een keer overheen gereden te hebben, vond deze dorpeling.

En toen, ineens, zag ik een bordje: P Erasmus. Hoppa, daar moest ik zijn. Mijn navigatie gaf aan dat het nog een kilometer rijden was, maar zodra ik het bordje met een parkeergarage zag, schoot ik de garage in.

Toen was dit kleine vrouwtje uit een minidorpje heel erg trots. Bestemming bereikt…
zonder op een trambaan te hebben gereden!
…en onderweg keurig aan de kant gegaan en plaats gemaakt voor een ambulance met haast.
zonder door rode verkeerslichten te rijden.
zonder ergens op het midden van een kruising stil te hebben gestaan.
zonder brokken.

Zie je nou? Ik was een held. Wel een overprikkelde held, maar boeiend.

Help, ik moet ook nog terug!

Hm, wacht even. Die heldenstatus was nog maar half eigenlijk, want ik moest natuurlijk ook nog terug. Ook wat dat betreft ken ik mezelf inmiddels. De kans dat ik mijn auto nog terug zou vinden, was klein. Dat overkomt me namelijk vaker, dat ik die kwijt ben.

Stap 1: Fotootje van de etage en de letter waar mijn auto stond. Die stond overigens expres al op een hoekje geparkeerd, zodat ik die makkelijker zou kunnen vinden.
Maar mensen, daar houdt het niet op!

Ja, heus, dat dacht ik dus bijna wel hè. Totdat ik het ziekenhuis betrad. Ingang vijf. Oké, wacht even. Er zijn dus ook meerdere ingangen en dat soort dingen.
Stap 2: Noteer het nummer van je ingang.
Maar dan is het nog niet klaar!

Wat blijkt? Er zijn ook meerdere parkeergarages.
Stap 3: Noteer de naam van de parkeergarage waar je auto staat.
Nee, wacht, nog steeds niet klaar!

In zo’n ziekenhuis verdwaal je (ik in ieder geval) namelijk ook. Het Erasmus is ongeveer net zo groot als mijn minidorpje.
Stap 4: Noteer in je telefoon links-rechts-rechtdoor en dat soort dingen.

Uiteindelijk, als je dan terug moet, vind je zonder problemen je auto, door alle informatie er weer even bij te pakken. Als mij het lukt, kan iedereen het.
En toen? Toen reed ik ook nog even over de Maasboulevard en dus niet dwars door de stad richting de snelweg en naar huis. Ik was tweeënhalf uur van huis geweest voor één lullig buisje bloed, maar hallo, ik was óók een superheld. Wel een oververmoeide en overprikkelde, maar tóch een superheld.

17 gedachten over “Van een klein vrouwtje in een grote stad

 1. Je bent een hele grote held!! Ik heb ook totaal geen richtingsgevoel en ik vraag me af of ik dit zou hebben gedurfd. Ik denk het niet…..

  Like

  1. Het scheelt dat ik er niet op een bepaalde tijd hoefde te zijn. Als ik compleet verdwaald was, was het dus ook geen probleem geweest.

   Like

 2. Super, dat doet je vast goed! Waarschijnlijk kun je veel meer als je denkt, maar je moet het wel proberen, anders weet je het niet.

  Like

  1. Nou, dit zijn geen dingen die ik graag vaker doe. Als het niet anders kan (en dat kan het soms niet), ga ik gewoon weer, maar ik zal nooit voor m’n plezier een grote stad ingaan. Grote stad is dan overigens voor mij wel echt Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht. De rest van ’t land vind ik allemaal prima. En je moet gewoon heel vaak roepen: “O, sorry, ik kom uit een klein dorp,” heb ik geleerd;).

   Like

 3. Ik vind het knap! Ik durf echt niet in de stad te rijden. Ik zou meteen een aanrijding krijgen omdat ik te voorzichtig en aarzelend zou zijn….

  Like

 4. SuperNaomi!! En eehm… Het is fijn als de navigatie de weg weet, maar gezond verstand is ook wat waard. Bijvoorbeeld als de navigatie midden op de snelweg zegt ‘probeer NU om te keren’.

  Like

  1. Haha, ja, dat heb ik bij deze nog niet gehad, dat ik op de snelweg om moest keren. Ik heb gelukkig bij hoge nood een broer die ongeveer het hele wegennet uit zijn hoofd kent. Als ik hem bel, weet ie al dat ik weer eens een falende navigatie heb en/of een omleiding moet volgen en hij kan me dan prima naar mijn bestemming loodsen. Via de telefoon ja. “Aan je linkerhand zie je nu en dan ga je…” en dat klopt dan:). En nee, dit is geen grapje, dit is echt gebeurd:).

   Geliked door 1 persoon

 5. Zeker wél een held hoor. Hoewel ik wél in een grote stad woonde toen ik leerde auto rijden gaat het wel onm die éne grote stad en ben ik Alice in Wonderland in iedere andere grote stad.
  In ziekenhuizen wordt alles meestal wel aangegeven en daar volg ik braaf de bordjes óf vraag gewoon even de weg.

  Like

  1. Dat is het denk ik ook ja. Als ik in een grote stad les had gehad, had ik in die stad ook prima mijn weg kunnen vinden. En ja, in het ziekenhuis werd het keurig aangegeven. Ik voelde me alleen wel echt een beetje zo’n verdwaalde ziel, die constant met haar hoofd in haar nek naar die bordjes liep te staren. Volgende keer neem ik mijn moeder mee: “Dat gesprek kan ik wel zelf, maar ik ben bang dat ik de weg in het ziekenhuis en terug naar mijn auto niet kan vinden.” Jep, echt gezegd. En uiteraard mag ze dan ook wel mee naar de arts;).

   Like

   1. Ja natuurlijk maakt dat heel veel uit waar je rijles hebt. Maar het is ook wel een beetje “de aard”die maakt of je je zonder nadenken in een vreemde stad stort of daar toch liever wat begeleiding bij hebt.

    Geliked door 1 persoon

 6. Het Erasmus in Rotterdam is inderdaad een dorp op zich!!
  Wij waren laatst in de kunsthal en parkeerden toen in de garage van het Erasmus MC.
  En ik maak ook overal foto’s van hoor.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.