Boekenpraat: Noem geen namen (Astrid Sy)

Het verhaal

Amsterdam, 1942-1945. Kaat studeert rechten en is blij dat ze door haar verhuizing naar Amsterdam wat afstand heeft kunnen nemen van haar rijke, maar ook kille ouders. Als de oorlog uitbreekt, gaat het leven van Kaat in eerste instantie gewoon door zoals het was. Ze kan verder met haar studie en woont in een studentenhuis.

Maar dan komt het moment dat Kaat ziet wat er gebeurt met de Joden in haar stad. Ze ziet en hoort hoe Joden hun kinderen ‘weggeven’ of zichzelf ombrengen om te ontsnappen aan de Duitsers. Wat weten deze Joden wat Kaat niet weet?

Door haar vrienden komt Kaat in contact met een groep studenten uit Utrecht en Amsterdam. Deze groep helpt Joodse kinderen vanuit de Crèche naast de Joodsche Schouwburg te ontsnappen. Daar, bij de Crèche, ontmoet Kaat de Joodse Rosie. Rosie helpt om de kinderen naar buiten te smokkelen en eenmaal buiten neemt Kaat ze over. Maar de Duitsers worden steeds strenger en de argwaan wordt steeds groter. De vraag is of Rosie, Kaat en de anderen hun acties nog lang vol kunnen houden.

Mijn mening

Verhaal gebaseerd op de werkelijkheid
Astrid Sy baseerde deze roman op de feiten over het verzetswerk dat plaatsvond in en rondom de Joodsche Schouwburg en de bijbehorende ‘Crèche’. De verzetsmensen gaf ze andere namen, om vrij te zijn in het beschrijven van hun karakters, maar ze baseerde het verhaal verder op de daden van echte verzetsmensen. Dit boek ontstond dan ook na jaren van onderzoek.

Het boek geeft een heftige inkijk in het verzetswerk waarbij heel veel Joodse kinderen vanuit de Crèche werden gesmokkeld, zodat zij niet met hun ouders mee hoefden op transport.

Personages zorgen voor verschillende invalshoeken
Rosie en Kaat zijn de hoofdpersonages in deze roman. Door het grote verschil in de afkomst van deze twee jonge vrouwen geeft het verhaal een brede kijk op de oorlog en het verzetswerk rondom de Joodsche Schouwburg. Voor Rosie verandert er al gelijk aan het begin van de oorlog veel, omdat zij Joods is. Voor Kaat is dat heel anders. In eerste instantie kan zij haar rijkeluisleventje voortzetten, tot haar geweten gaat spreken.

Beide vrouwen zetten zich met hart en ziel in om zoveel mogelijk Joodse kinderen te kunnen behoeden voor transport. Hoewel beide vrouwen een totaal andere achtergrond hebben, is één ding hetzelfde: ze doen dit werk met gevaar voor eigen leven.

Kijk op een heftig stuk verzetswerk
‘Noem geen namen’ geeft een inkijkje in een heftig stuk verzetswerk. Niet ieder kind kon gered worden en er moesten keuzes worden gemaakt. Astrid Sy beschrijft dat in dit boek op een prachtige manier, net als het gevaar dat de verzetsstrijders liepen. En toch hadden zij geen keus:
“Soms zijn dingen het waard om voor te sterven. Als het alternatief een leven vol spijt is…”

Ik vond het boek heftig en prachtig tegelijkertijd. Een verhaal over moedige mensen, die er alles aan hebben gedaan om zoveel mogelijk levens te redden.

Conclusie
De roman ‘Noem geen namen’ van Astrid Sy geeft een reëel beeld van het verzetswerk tijdens de Tweede Wereldoorlog in en rond de Joodsche Schouwburg en de bijbehorende Crèche in Amsterdam. Astrid Sy beschrijft in de hoofdpersonages Rosie en Kaat hoe jonge mensen hun leven op het spel zetten om kleine kinderen uit de handen van de Duitsers te kunnen houden.
Een verhaal over en vol moed, kracht, doorzettingsvermogen, angst, liefde, haat, spijt en hoop. Ik heb het ontroerd en vol verwondering en respect gelezen.
⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Noem geen namen

Dit boek ook lezen?
Koop 'Noem geen namen' bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Noem geen namen
Auteur:
Astrid Sy
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Genre:
Roman (Tweede Wereldoorlog)
Pagina’s:
448

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

8 gedachten over “Boekenpraat: Noem geen namen (Astrid Sy)

  1. Toevallig las ik er deze week nóg een boek over. Soortgelijke dingen, maar dan in Frankrijk. Inderdaad heftig en ik vind het heel indrukwekkend.

   Like

 1. Ik denk dat ik dit boek wel ga lezen. Dus staat hij in mijn “verlangleesboekje”
  Ook de cover vind ik mooi.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wauw! Dat is zeker kippenvel en brok in de keel. Afgelopen week nog een boek gelezen waarin het gaat over dit thema. Heel bizar, maar ook heel bijzonder.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.