Boekenpraat: Het boek van verloren namen (Kristin Harmel)

Het verhaal

Florida, 2005. Eva Adams heette ooit Eva Traube. Ze woonde toen in Frankrijk, maar na de oorlog is ze naar Amerika vertrokken en sindsdien heeft ze niemand verteld wie ze eigenlijk echt is.

Nu, zestig jaar later, valt het oog van de inmiddels hoogbejaarde Eva op een krantenbericht. Een bibliothecaris in Duitsland zoekt de eigenaar van een boek. Het boek is tijdens de Tweede Wereldoorlog geplunderd door de nazi’s en deze bibliothecaris wil graag dat het boek weer bij de eigenaar terechtkomt.

Eva herkent het boek direct. Dit is haar boek. Het is het ‘Boek van Verloren Namen’. Eva is de enige die nog weet wat de toegevoegde tekens in het boek betekenen. Het is een belangrijke code. Eva gebruikte dit boek in de Tweede Wereldoorlog om de namen van Joodse kinderen gecodeerd te bewaren. Zo zouden hun namen nooit verloren gaan. Daarna maakte Eva valse documenten voor deze kinderen, om hen te helpen ontsnappen naar Zwitserland.

Na de oorlog heeft Eva nooit meer over haar oorlogsdaden en -herinneringen gesproken. Nu ze deze foto met ‘haar boek’ ziet, weet ze één ding zeker: ze moet terug naar Europa en naar wie ze was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze moet terug naar het Boek van Verloren Namen.

Mijn mening

Opdat wij niet vergeten
Bij herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog wordt vaak gezegd: “Opdat wij niet vergeten.” Dat is precies waar deze oorlogsroman over gaat. Tijdens de oorlog zijn honderden kinderen vanuit Frankrijk (en andere landen) met een valse identiteit ondergedoken of het land uit gesmokkeld. Hun identiteiten mochten niet verloren gaan of vergeten worden en dat is waar dit boek over gaat.

Het grootste gedeelte van het boek speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zijn een aantal hoofdstukken die zich afspelen in 2005, als Eva naar Europa reist, maar verder gaat het dus over de Tweede Wereldoorlog.

In boeiende, beeldende taal vertelt Kristin Harmel over een fictieve verzetsgroep in een fictief Frans dorpje. Zij baseerde het verhaal echter wel op historische feiten.

Dappere verzetsdaden
Zonder erbij na te denken, heb ik al heel wat oorlogsboeken gelezen waarbij vervalste bonkaarten of identiteitsbewijzen een rol speelden. In ‘Het boek van verloren namen’ legt Kristin Harmel de nadruk op deze daden van verzet. Zonder te vervallen in feiten en technische opsommingen laat Kristin Harmel in dit verhaal zien hoe veel mensen zich tijdens de oorlog hebben ingezet om documenten zo goed mogelijk na te maken. Daarbij ontwikkelde het verzet steeds betere technieken. Dat komt in dit verhaal aan de orde, maar zo mooi verweven in het verhaal dat het er helemaal in past.

In dit boek speelt ook het smokkelen van kinderen over de grens een rol. Kristin Harmel beschrijft hoe medewerkers van het verzet zich soms hechtten aan deze kinderen, maar hen toch lieten gaan. Het lot van de kinderen was niet zeker, want tijdens de reis kon er van alles gebeuren, maar iedereen wist dat dit voor de kinderen de beste kans op overleven was.

Alle gevoelens van de verzetsmensen worden prachtig omschreven in dit boek. Angst, argwaan, vertrouwen, verdriet, plezier, liefde en tevredenheid, dapperheid en doorzettingsvermogen. Het zijn al die gevoelens die ervoor zorgen dat de moedige Eva een personage is om van te houden.

Conclusie
In ‘Het boek van verloren namen’ vertelt Kristin Harmel het verhaal van de moedige verzetsvrouw Eva. Zij zette zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk in om kinderen veilig over de grens naar Zwitserland te krijgen. Eva had een dagtaak aan het vervalsen van allerlei papieren die daarvoor nodig waren.
Kristin Harmel beschrijft treffend alle gevoelens van Eva. Met name de constante angst om verraden te worden is voelbaar, maar daarnaast lukt het Harmel om ook gevoelens van liefde en plezier een plaats te geven in dit boek.
Het is een veelomvattend verhaal over verzet, moed en angst, waar deze recensie zeker geen recht aan doet. Een prachtig boek, dat ik iedere liefhebber van historische romans aanraad.
⭐️⭐️⭐️⭐️ ⭐️

Meer informatie over Het boek van verloren namen

Dit boek ook lezen?
Koop 'Het boek van verloren namen' bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Het boek van verloren namen
Auteur:
Kristin Harmel
Vertaling: Irene Goes
Uitgeverij:
Boekerij
Genre:
Roman (Tweede Wereldoorlog)
Pagina’s:
398

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

8 gedachten over “Boekenpraat: Het boek van verloren namen (Kristin Harmel)

  1. Klinkt helemaal als een boek voor mij, ik lees ook vaak dit genre. Ik zet hem op mijn TBR-lijstje! Andere aanraders in dit genre vind ik ’t Hooge nest en De bibliotheek van Parijs, heb je die al gelezen?

    Like

  2. Dit klinkt als een boek dat ik moet gaan lezen!
    Gauw mijn boekje pakken en opschrijven.
    Dankjewel!

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.