Een heer in het verkeer?

Een heer in het verkeer is volgens het wereldwijde web iemand die zich in het verkeer voorbeeldig gedraagt. Nu ben ik de laatste die zich in het verkeer voorbeeldig gedraagt (want ik glip graag met m’n fietsje even ergens tussendoor), maar verkeersregels vind ik fijn. Die geven gewoon duidelijkheid en deze autist wordt heel blij van duidelijkheid. Je hebt van die mensen die zich heel hoffelijk gedragen in het verkeer en daarbij braver zijn dan de regels. Die vind ik ehm…irritant.

Lomp gedrag

Kijk, laat ik eerst even duidelijk zijn over het verschil tussen een keer een verkeersregel overtreden en lomp gedrag. Ik denk dat we allemaal weleens een regel overtreden, bewust of onbewust. Maar je hebt ook bewust lomp gedrag. Toen ik een poosje geleden in de stromende regen wandelde, bleef ik redelijk droog onder mijn grote paraplu. Totdat er iemand langs kwam rijden in een bestelbusje met aanhanger. Er was ruimte zat, maar meneer ging met een bloedgang door een diepe plas vlak naast me (en overtrad daarmee de toegestane maximumsnelheid). Dat noem ik gewoon lomp. Voor zo iemand mag van mij de campagne ‘Wees een heer in het verkeer’ direct weer worden ingevoerd.

Verkeersregels zijn fijn

Over het algemeen denk ik dat de verkeersregels vooral heel fijn zijn. Stel je maar eens even voor dat ze er niet zouden zijn. Volgens mij zou het één grote puinhoop worden. Gaat dan degene met de grootste auto voor? Degene met het duurste merkje op de voorkant? Degene die het brutaalst is? Zie je, dat zou onhandig worden.

Ik vind het verkeer dus over het algemeen, zolang ik niet in een grote stad kom, vrij overzichtelijk. Als iedereen zich aan de regels houdt, gaat het bijna vanzelf. En ik houd daar dus van. Verkeersregels zijn helder, dus als iedereen zich eraan houdt, weet je over het algemeen waar je aan toe bent.

Hoffelijkheid

Maar ja, dan heb je de categorie mensen die zich graag een beetje hoffelijk gedraagt. Mensen die zich de campagne ‘Wees een heer in het verkeer’ iets te persoonlijk hebben aangetrokken.

Zoals ik al zei, houd ik van verkeersregels. Mij zul je niet zien stoppen voor een overstekende fietser. Tenzij die fietser voorrang heeft natuurlijk. Dat geldt ook voor voetgangers. Staat er één bij een zebrapad? Ik stop. Staat er één gewoon ergens langs de weg? Die moet even op mij wachten. Natuurlijk weet ik dat het hoffelijk kan zijn om zo iemand dan tóch even voor te laten gaan, maar ik doe het niet en dat heeft een reden.

Ik vind het zelf stiekem bloedirritant als mensen me voorrang geven terwijl ik dat niet heb. Het overkomt me heel vaak op de fiets. Dan zie ik al vanuit de verte dat ik straks bij de kruising of rotonde even moet wachten. Wat ik dan doe? Ik pas mijn snelheid aan, zodat ik niet hoef te stoppen, maar gewoon heel zachtjes aan kom rijden en dan door kan rijden als de auto waar ik op moet wachten gepasseerd is. Dát vind ik dus zo handig van regels. Ik weet waar ik aan toe ben. Die ander mag eerst, dus ik pas mijn snelheid aan. Maar dán heb je dus de echte heer in het verkeer. Die remt ook af. En dan ga ik twijfelen. Gaat hij me voorrang geven? Ik kom tergend langzaam aangefietst en stop. En als ik nét zo ongeveer stilsta, gebaart de ‘heer in het verkeer’ dat ik eerst mag. Lief bedoeld natuurlijk en dat weet ik. Maar ja, ik ben een autist. Ik houd zo van de regels. Dus weet je wat, heren in het verkeer? Wees een heer in het verkeer en houd je gewoon aan de regels. Dan kunnen we allemaal (misschien enigszins op aangepast tempo) doorrijden zonder te stoppen en te aarzelen. Maakt het leven van deze autist een stuk eenvoudiger;).

14 gedachten over “Een heer in het verkeer?

 1. Ik heb precies hetzelfde! Als ik al (praktisch) stil sta, hoef je me gewoon níét voor te laten… Zeker als het helemaal niet druk is en er niks achter je zit. Kwestie van logisch denken wat mij betreft.

  Like

  1. En dan ook gewoon niet zwaaien hè, als iemand je voor laat gaan. Want hé, was niet nodig. Ja, zo ben ik;).

   Like

 2. hahahah zo herkenbaar. Sta je eindelijk stil mag je alsnog door! Ik geef enkel extra voorrang wanneer het smerig vies regenachtig weer is, ik in de auto zit en de andere persoon op de fiets is of met een kinderwagen loopt. Ik zit lekker droog terwijl zij het weer trotseren. Dat heeft wel een voorrang verdiend.

  Like

 3. Ook ik ben wel van de regeltjes in het verkeer.
  Voorrang geven doe ik alleen bij vies weer aan voetgangers, met name ouderen.
  Maar doen ze dat bij mij? dan ga ik twijfelen en denken: bedoelt die het nou echt?

  Like

  1. Dat doe ik ook, bij vies weer. En bij ouderen soms ook bij goed weer, als ik zie dat ze nogal tobben om hun rollator bijvoorbeeld van de stoep af te krijgen. Dan geef ik ze gewoon graag even de tijd. Maar heel herkenbaar: als een ander remt, vraag ik me altijd af of ze wel echt zullen stoppen en dan krijg je ongemakkelijke situaties die meer tijd kosten dan wanneer je gewoon de regels volgt.

   Like

 4. Ik vind het als ouder ook erg vervelend (ook als niet ouders trouwens), want je wilt je kinderen regels bijbrengen. En daarvoor is tijd nodig en mensen die doen wat ze moeten doen.

  Like

 5. Mee eens, op een moment na: als het regent! Want dan zit die heer lekker droog in z’n auto en ik word nat op m’n fiets. Dus eigenlijk wil ik pleiten voor een verkeersregel die zorgt dat fietsers en voetgangers voorrang hebben in de regen.

  Like

  1. In de regen ben ik vanuit de auto vriendelijk hoor. Dan stop ik ook als het niet nodig is. Want met die regel ben ik het namelijk eens, dat er voor fietsers in de regen een voorrangsregel geldt.

   Geliked door 1 persoon

 6. Nog belangrijker dan regels vindt ik verkeersinzicht. Dan kán het soms beter werken om de regels de regels te laten en iemand voorrang te geven die het eigenlijk niet heeft . Ook handig is een beetje menselijkheid in het verkeer, dit alles met de regeltjes al basis waar je soms beter even vanaf kunt wijken.

  Like

 7. Hoewel ik bij een flinke regenbui de voorrang die ik niet heb graag accepteer wil ik zeker niet de oorzaak van een ongeluk zijn. Bij rotondes zie je het vaak en achterop komend verkeer verwacht het meestal niet, gevaarlijk dus en irritant. Ik vermoed dat veel mensen niet vooruit kijken dn had jouw broek namelijk droog gehouden.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.