Boekenpraat: Zwarte zwanen (Hope Adams)

Het verhaal

1841 – tussen Londen en Tasmanië. Het schip Rajah vervoert bijna tweehonderd vrouwen. Ze zijn veroordeeld voor allerlei verschillende misdrijven en worden nu vanuit de Londense gevangenis naar Tasmanië getransporteerd. Daar, aan de andere kant van de wereld, zullen ze een nieuwe start kunnen en mogen maken. Verbanning is de vervanging van hun gevangenisstraf.

Juffrouw Kezia Hayter heeft in de loop der tijd geleerd hoe deze vrouwen tot hun misdaden zijn gekomen. Eigenlijk geldt voor iedere vrouw hetzelfde: misdaad was nodig om te overleven. Kezia is ervan overtuigd dat deze vrouwen een tweede kans verdienen én dat zij onderweg met respect behandeld moeten worden. Ze reist mee als directrice op de Rajah en werkt tijdens de reis met de vrouwen aan een grote quilt.

Als de reis bijna ten einde is, verandert alles. De groep vrouwen wordt opgeschrikt door een moord. De moordenaar moet zich aan boord bevinden, maar wie is het en waarom heeft de dader dit gedaan? Niemand voelt zich nog veilig. Er is een moordenaar op het schip en een eventueel volgend slachtoffer zal niet kunnen vluchten.

Mijn mening

Zeebenen tijdens het lezen van Zwarte zwanen
‘Zwarte zwanen’ speelt zich af tijdens een zeereis en tijdens het lezen krijg je door de schilderachtige schrijfstijl van Hope Adams als lezer zelf zeebenen. Je deint mee op de golven en hebt het gevoel zelf één van de opvarenden van de Rajah te zijn. Soms stormt het, maar soms kun je meegenieten van de schoonheid:
Rustig zeilweer: de Radjah heeft de zonsondergang voor zich. Het is een rustige dag geweest en tegen de avond was de hemel goud en roze gestreept. Roze verdonkerde tot scharlaken en het hele schip ziet rood terwijl het naar de westelijke horizon zeilt.

Het zijn dit soort korte passages tussen de hoofdstukken door die je als lezer steeds weer laten zien waar je bent. Daarnaast geeft het boek een kijkje in het leven op zee. Het gevoel van weidsheid, maar tegelijkertijd van opgesloten zijn op een schip. Het gevoel van saamhorigheid tussen vrouwen, maar tegelijkertijd de onderlinge spanning die er soms is.

Deze roman is gebaseerd op historische documentatie en op basis van de feiten maakte Hope Adams dit verhaal. De quilt waar de vrouwen aan werken in dit boek bestaat bijvoorbeeld echt. Ook Kezia, één van de hoofdpersonages, heeft daadwerkelijk als directrice de reis met de Radjah gemaakt en de Radjah vervoerde, zoals in deze roman, gevangenen naar de andere kant van de wereld. Dat maakt het boek extra interessant.

Alles waar ik in een boek van houd
‘Zwarte zwanen’ bevat alles waar ik in een boek van houd: historie, een schilderachtig geschreven verhaal, een vleugje detective en een vlotte schrijfstijl. Je vliegt (of zeilt?;)) mede door de korte hoofdstukken in razende vaart door het boek. Hope Adams doet recht aan de verschillende hoofdpersonages door hun karakters en hun verleden mooi uit te werken.

Conclusie
De roman ‘Zwarte zwanen’ van Hope Adams vertelt het op feiten gebaseerde verhaal van een reis die het zeilschip de Rajah in 1841 maakte. Bijna tweehonderd vrouwen worden vanuit de Londense gevangenis naar Tasmanië gebracht. Onderweg werken zij aan een grote quilt, maar aan het einde van de reis verandert alles als één van de vrouwen vermoord wordt.
Een prachtige roman, met een vlotte, schilderachtige schrijfstijl en prachtig uitgewerkte personages. Een roman die laat zien dat misdaad vaak voortkomt uit een moeilijk verleden én die laat zien wat een tweede kans met mensen kan doen. Ik heb enorm genoten van dit boek.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Zwarte zwanen

Dit boek ook lezen?
Koop 'Zwarte zwanen' bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Zwarte zwanen
Auteur:
Hope Adams
Vertaling: Roeleke Meijer-Muilwijk
Uitgeverij:
Mozaïek
Genre:
Historische roman
Pagina’s:
366

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

7 gedachten over “Boekenpraat: Zwarte zwanen (Hope Adams)

 1. Héél interessant! :O Soms heb ik het idee dat ik in een vorig leven een piraat ben geweest, zó blij word ik van (oude) schepen en de zee, dus dit boek zet ik meteen op mijn lijstje!

  Like

 2. Interessant, eerst dacht ik het gelezen te hebben, ooit.
  Maar dat kan niet zog ik bij B.ol. Bij nader inzien ging het toen over mannelijke gevangenen en was het ook eendeel van een serie.
  Dus? op mijn lijstje.

  Like

  1. Als je deze gelezen hebt, kan het inderdaad niet ooit zijn, maar moet dat recent zijn geweest. Ik ben nu wel benieuwd naar dat andere boek, over die mannelijke gevangenen. Ik kende dit principe namelijk helemaal niet, maar vond het wel een interessant stuk geschiedenis.

   Like

Reacties zijn gesloten.