Boekenpraat: Zangvogels (Christy Lefteri)

Het verhaal

Voor de Cypriotische weduwe Petra is huishoudster Nisha van groot belang. Petra staat echter nooit stil bij al het werk dat Nisha verzet. Wel realiseert Petra zich dat de band met haar dochter slecht is. Het is Nisha die de moederrol vervult voor het meisje.

Boven Petra woont Yiannis, de geheime liefde van Nisha. Ook hem kent Petra niet. Petra weet niets van de activiteiten van Yiannis (die zijn illegaal: hij vangt zangvogeltjes, doodt en verkoopt die) én niet van zijn relatie met Nisha. Maar dan verdwijnt Nisha op een avond en Petra weet zeker dat Nisha niet vrijwillig is verdwenen. Ten eerste heeft Nisha haar weinige dierbare bezittingen achtergelaten en ten tweede zou Nisha nooit vertrekken zonder afscheid te nemen van Petra’s dochter.

Samen met Yiannis gaat Petra op onderzoek uit. Pas dan leert ze het echte verhaal van Nisha kennen. Nisha kwam uit Sri Lanka naar Cyprus. Niet om rijk te worden, maar om haar eigen dochter, die ze in Sri Lanka achterliet, te kunnen onderhouden. In hun zoektocht naar Nisha komt Petra steeds meer te weten over haar moedige en in vele opzichten onmisbare huishoudster.

Mijn mening

De zichtbare onzichtbaren
Op Cyprus werken heel veel buitenlandse huishoudsters, die huishoudster, winkelbediende, kindermeisje, kokkin enz. in één zijn. Christy Lefteri brengt door het verhaal van de fictieve Nisha te vertellen deze veelzijdige vrouwen onder de aandacht. Het zijn vrouwen die heel zichtbaar zijn in de huizen en het straatbeeld, maar die figuurlijk onzichtbaar zijn. In dit boek laat Lefteri dat bijvoorbeeld zien als Nisha verdwijnt. De politie wil dan geen onderzoek doen naar de vermissing.

Voor het verhaal van Nisha liet Lefteri zich inspireren door een nieuwsbericht en vervolgens ging zij op onderzoek uit naar de positie van vrouwen als Nisha. Met deze roman maakt ze de figuurlijk onzichtbaren zichtbaar.

Schokkend, confronterend, rauw en eerlijk
‘Zangvogels’ vertelt het schokkende, confronterende, rauwe en eerlijke verhaal van huishoudsters die zoeken naar een beter leven. Vaak laten zij een gezin achter, zoekend naar een plek waar zij werk kunnen vinden om dit gezin vanuit de verte te kunnen onderhouden.

Op beeldende wijze vertelt het verhaal van Nisha het schrijnende verhaal van zo’n huishoudster. Een verhaal van een vrouw die zoekt naar vrijheid, maar op vele manieren toch gevangen zit. Doordat het verhaal in ‘Zangvogels’ verteld wordt door twee mensen om Nisha heen, is juist de moeilijke positie van Nisha heel goed voelbaar. Voor de mensen waar zij veel mee omging, waren er allerlei geheimen. Christy Lefteri laat de mensen om Nisha heen deze geheimen langzaam ontrafelen en zo ontstaat een liefdevol, ontroerend verhaal.

Qua opbouw had ik liever meer vaart in het verhaal gezien, waardoor ik Nisha al eerder écht goed had kunnen leren kennen. Ik kan er niet goed de vinger op leggen wat het was, maar er was ‘iets’ in dit verhaal waardoor het me net niet voldoende pakte. Het is de belangrijke, ontroerende boodschap van het verhaal die ervoor zorgt dat ik het toch zie als een prachtig boek.

Conclusie
De roman ‘Zangvogels’ van Christy Lefteri vertelt het liefdevolle, ontroerende verhaal van Nisha. Nisha is huishoudster op Cyprus en probeert op die manier haar dochtertje in Sri Lanka te onderhouden.
Na haar verdwijning ontdekken de werkgeefster en geliefde van Nisha steeds meer over haar leven op Cyprus en haar eerdere jaren in Sri Lanka.
Een confronterend, rauw en eerlijk verhaal dat je bewust maakt van de kwetsbaarheid van migranten.
⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Zangvogels

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Zangvogels’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Zangvogels
Auteur:
Christy Lefteri
Vertaling: Mieke Prins
Uitgeverij:
Mozaïek
Genre:
Roman
Pagina’s:
382

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

2 gedachten over “Boekenpraat: Zangvogels (Christy Lefteri)

Reacties zijn gesloten.