Daar zet ik een wekker voor!

De wekker en ik zijn nooit goede vrienden geweest. Gelukkig werkt mijn hoofd zo dat ik meestal net voor de wekker gaat zelf wakker word, maar áls ik wakker word van de wekker, word ik niet blij. Sinds ik niet meer werk, gaat de wekker nog maar heel sporadisch, maar sowieso nog twee keer in de week: op therapiedag én op boodschappendag. Voor mijn boodschappen zet ik namelijk graag een wekker.

Wakker worden zonder wekker

Als ik mag kiezen of ik wakker wil worden van een wekker met herrie of van mijn biologische wekker is de keuze niet zo moeilijk. Doe mij mijn biologische wekker maar. Als ik wakker word van de herriewekker, kom ik vaak van heel ver en na een eindeloze periode van snoozen kom ik dan meestal pas uit bed. In de tijd dat ik nog werkte, werden mijn periodes van snoozen naarmate er weer een vakantie naderde steeds langer. Nu ik niet meer werk, word ik vrijwel altijd tussen zes en acht uur uit mezelf wakker. De enkele keer dat ik ‘uitslaap’, is het kwart over acht of hooguit half negen. Dat vind ik prima, dus zet ik liever geen wekker.

Een wekker zetten voor de boodschappen!?

Er zijn twee dagen in de week waarop ik sowieso een wekker zet: op therapiedag en op boodschappendag. Op therapiedag doe ik dat omdat ik dan voor ik naar therapie ga nog even de tijd heb om mijn rondje te fietsen en wat andere (huishoudelijke) dingen te doen. Dat klinkt misschien nog logisch, maar dan de boodschappen. Waarom zou ik daar een wekker voor zetten?

Het is heel simpel: ik raak nogal snel overprikkeld in de supermarkt. Vaak deed ik mijn boodschappen op een maandag- of dinsdagavond en dan was het heerlijk rustig, dus dat was prima te doen. Maar ja, het probleem van de avond is dat je dan meestal geen brood meer kunt krijgen en bij de groentes moet je ook maar net mazzel hebben. Dat wilde ik dus anders.

Ik ontdekte dat er ’s morgens ‘vroeg’ ook heerlijke rust heerst in de supermarkt. Nadat ik dat ontdekte, ging ik dus ’s morgens. De ene keer om half tien, de volgende keer om half negen, net een beetje hoe het uitkwam. Totdat ik een keer om acht uur ging en ontdekte dat het dan écht fijn is. Alle keren dat ik daarna iets later ging, vond ik het akelig druk.

Sindsdien zet ik dus een wekker. Ik wil namelijk om acht uur in de supermarkt staan, zodat ik vóór half negen weer vertrokken ben. Om half negen komen namelijk de schoolpleinmoeders. Om half tien komen de bejaarden en na half elf is het sowieso een zoete inval in de supermarkt.

Is dat echt nodig?

Nadat ik een paar weken mijn wekker voor de boodschappen had gezet, vroeg ik me af: is dit nu echt nodig? Is het niet een beetje overdreven? Ik trok al snel de conclusie dat dit inderdaad nodig is. Voor mij is dit ideaal. Ik kan in alle rust mijn boodschappen doen en raak niet totaal overprikkeld (of geneigd mensen te slaan). Best prettig vind ik en zéker weten die wekker waard.

Wat ik nog meer leerde over de supermarkt

Tijdens de laatste lockdown leerde ik nog meer over de supermarkt: ze hebben daar echt alles wat je nodig hebt. Oké, ze hebben er geen kleurboeken, maar die kun je prima online bestellen. Ik ontdekte echter tijdens de lockdown dat ik bijvoorbeeld pennen (zelfs stiften!), papier, een liniaal, lijm en nog veel meer dingen die ik altijd bij de Action haalde gewoon bij de supermarkt kon krijgen. Ik haalde er al vrijwel alles, zoals drogisterijartikelen, maar nu dus ook kantoorartikelen.

Maar wacht even: de Action is veel goedkoper toch? Zeker weten. Hoewel ik het me afvraag, want bij de Action neem ik ook nog allerlei andere zooi mee die ik eigenlijk niet nodig heb. Uiteindelijk is het daar dan dus ook duur. Ik koop tegenwoordig echt alles bij de supermarkt. Wat ik daar niet kan krijgen, bestel ik online, al dan niet bij een plaatselijke ondernemer. Ja, dat is iets duurder, maar dat vind ik het dus hélemaal waard, want het scheelt vooral heel veel prikkels! En voor het beperken van prikkels zet ik met alle liefde een wekker.

11 gedachten over “Daar zet ik een wekker voor!

 1. Mijn wekker loopt elke morgen om 7.15 af en blijf ik liggen tot half 8.
  Als ik dat niet doe lijkt het alsof ik de dag moet inhalen….
  In onze supermarkt koop ik zelfs die fijne “steun”panty’s van de H.ema 😉

  Like

  1. Hebben ze die in de supermarkt? Ik bestel Hema-panty’s online, maar als ze ze in de supermarkt hebben, word ik nóg blijer. En dat van die dag inhalen heb ik ook steeds meer. Vorige week was ik een keer zó moe. Ik stond mezelf toe om te blijven liggen. Om tien uur werd ik wakker. Ik heb heel de dag geen idee gehad hoe laat het was;).

   Like

 2. Ik heb me om deze reden aangemeld bij een online supermarkt die met elektrische wagentjes mijn boodschappen komt brengen. Want inderdaad: de supermarkt zijn veel, veel te veel prikkels. Heel af en toe ga ik er nog heen (als de online supermarkt iets niet heeft of als de gewone supermarkt een heel goede aanbieding heeft), maar het merendeel van mijn boodschappen komt van die online super. En dat scheelt echt enorm in de prikkels!

  Like

  1. Ja, klopt. Maar ik heb dan weer het probleem dat ik thuis wachten (en maar hopen dat het goed komt, want al-tijd gedoe met deur niet open via de intercom blabla) zoveel stress oplevert dat dit even ‘makkelijker’ is. Ik denk dat ik anders ook mooi zou laten bezorgen, als thuis moeten wachten niet al die stress op zou leveren bij mij. (Wat overigens helemaal aan mij ligt hoor, die stress en niet aan een bezorger. Ik kan er gewoon niet tegen.)

   Like

   1. Die stress ken ik ja, bij mij is dat bij PostNL. Die hebben de neiging om te doen alsof ze hebben aangebeld en dan een briefje in de bus te gooien…

    Geliked door 1 persoon

 3. Bof ik even, ik ben gewoon vanzelf meestal rond half 7 wakker. Boodschappen doe je inderdaad het best vroeg als je rust zoekt. Voor mij maakt het niet uit, ik vind boodschappen doen gezellig en vind meer winkels juist leuk. Dat moet voor jou jaloersmakend zijn, boodschappen doen als een gezellig uitje kunnen zien.

  Like

  1. Ik was ook lange tijd tussen zes en zeven uit mezelf wakker, maar de laatste weken wordt het steeds later. Heb even een beetje boel meer slaap nodig, dus dan is het maar even zo. En oké, ik geef toe dat ik nu de laatste twee weken ook net iets te laat naar bed ga, in het kader van: heb ik toch soort van vakantie.
   Mensen die voor hun plezier boodschappen kunnen doen, zijn inderdaad voor mij een soort raadsels, maar wel raadsels die ik zou willen snappen en die ik ook zou willen kunnen uitvoeren.

   Like

   1. Ik ben de laatste dagen ook later wakker. Heb zelf het gevoel dat ik mijn biologische klok zich onbewust richting de klok terug zetten voorbereid, het gebeurde eerdere jaren ook al dus ik ben er op gaan letten en misschien is het wel logisch nu we al zó lang weer met zomer/wintertijd te maken hebben.
    Ik ben me bewust van m’n “benijdbare” positie. 😉

    Geliked door 1 persoon

 4. Ik zet ook mijn wekker om om 8 uur bij de supermarkt te zijn. Tijdens de lockdown zette ik hem nog vroeger om tussen 7 en 8 boodschappen te kunnen doen. Heerlijk!
  En vorige week was ik bij toeval bij de Action tussen 7 en 8 uur ’s avonds. Geen kip in de winkel! Ik koch toch wel regelmatig bij de action. En dan printpapier, diverse schoonmaakmiddelen, bellenblaasvloeistof :). Was er al heel lang niet meer geweest, ivm de drukte daar altijd. En kocht mijn spullen online of bij de supermarkt idd (voor veel meer geld). Nu ik dit ontdekt heb, ga ik zeker vaker naar de action tussen 19 en 20 uur 🙂

  Like

  1. Hm, ik ken hier geloof ik geen Action die ’s avonds open is, want anders zou ik het ook wel weten. Het is inderdaad wel echt een stuk goedkoper om daar je schoonmaakmiddelen te kopen.

   Like

Reacties zijn gesloten.