Boekenpraat: Het geheime kistje van Elle (Aline van Wijnen)

Het verhaal

2013. Na het overlijden van haar oma ruimt Janna samen met haar moeder alle spullen van haar oma op. Op zolder vindt Janna een kistje dat maar een paar spullen bevat. Ze heeft het kistje nooit eerder gezien en heeft haar oma nooit over het kistje of de inhoud ervan horen spreken. Er zit een davidster, een ring en een identiteitsbewijs in het kistje. Janna kan het identiteitsbewijs niet lezen, omdat de taal erop haar totaal onbekend is. Wat moest haar oma met deze spullen? Haar oma was niet eens Joods. Waarom bewaarde ze dit dan? Bovendien is de taal op het identiteitsbewijs zeker geen Frans. Dát zou Janna nog wel begrepen hebben, omdat haar oma uit Frankrijk kwam. Maar wat is dit dan?

Het leven van Janna komt kort na het overlijden van haar oma op losse schroeven te staan. In haar zoektocht naar zichzelf besluit Janna ook op zoek te gaan naar de herkomst van de spullen in het geheime kistje van oma Elle. De zoektocht leidt naar Wit-Rusland, waar Janna samen met een journalist op onderzoek uitgaat. Daar vindt Janna het verhaal van haar oma Elle. Een verhaal dat gaat over verlies en pijn en dat zich afspeelt in het Wit-Rusland van de Tweede Wereldoorlog. Oma Elle blijkt veel verzwegen te hebben in alle jaren na de oorlog.

Mijn mening

Russisch verzet vanuit de bossen
Over het Nederlandse verzet en dat van vele geallieerden is al heel veel geschreven. Aline van Wijnen vertelt in ‘Het geheime kistje van Elle’ het wat onbekendere verhaal van het Russische verzet. In Rusland zijn duizenden Joden vermoord door de nazi’s en ook daar kwam het verzet op gang. Vanuit de bossen hebben veel Russen zich ingezet om het leger te kunnen helpen en de nazi’s te verslaan.

Omdat Aline van Wijnen veel onderzoek heeft gedaan voor dit boek zit het verhaal goed in elkaar en is voelbaar hoe zwaar de verliezen van de Russische Joden zijn geweest.

Vlot, puur en prachtig
Voor mij was dit de eerste keer dat ik een boek van Aline van Wijnen las. Ik heb genoten van de vlotte schrijfstijl, maar vooral van het prachtige, pure verhaal. Het verhaal van Janna is herkenbaar en ‘alledaags’: het leven van een dertiger in Nederland met de gebruikelijke hoogte- en dieptepunten. In het verhaal van oma Elle raakte Aline van Wijnen me heel diep. Op een pure manier worden de gevoelens van onmacht en rouw beschreven. Tegelijkertijd laat dit boek iets zien van de overlevingsdrang en dapperheid van verzetsmensen. Zo puur en prachtig dat ik het boek het liefst in één adem uit had gelezen.

Conclusie
In de roman ‘Het geheime kistje van Elle’ van Aline van Wijnen gaat Janna in 2013 op zoek naar het verleden van haar oma Elle. Ze stuit daarbij op een verhaal van rouw en dapperheid in Wit-Rusland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aline van Wijnen geeft de gevoelens van Janna en van oma Elle op een pure, prachtige manier weer en vertelt een indrukwekkend verhaal. Een vlot geschreven boek met een verhaal dat diep raakt. Absolute aanrader!
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Het geheime kistje van Elle

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Het geheime kistje van Elle’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Het geheime kistje van Elle
Auteur:
Aline van Wijnen
Uitgeverij: Boekerij
Genre:
Roman (Tweede Wereldoorlog)
Pagina’s:
364

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

10 gedachten over “Boekenpraat: Het geheime kistje van Elle (Aline van Wijnen)

 1. Dit klinkt een beetje als de stijl van Simone van der Vlugt. Veel onderzoek, vlot geschreven, zo zou ik haar stijl ook omschrijven. Weet jij of ze vergelijkbaar zijn qua stijl?

  Like

  1. Dat weet ik niet, want ik moet bekennen dat Simone van der Vlugt nog steeds alleen op mijn lange lijst met boeken die ik nog wil lezen staat. Snel eens doen dus. Als het net zo goed is als dit, ga ik het zeker fijne boeken vinden!

   Geliked door 1 persoon

 2. Dit lijkt me een heel mooi boek.
  Toen ik de titel en de cover zag, dacht ik in eerste instantie aan W.G. van der Hulst.
  Ik zet hem weer in mijn boekje, ik kom niet uitgelezen….

  Like

  1. Tja, dat ‘probleem’ heb ik ook, dat ik niet uitgelezen kom. Ik zie het maar als een luxeprobleem;). En er zit wel iets ‘Hulstigs’ in de kaft ja.

   Like

 3. Oh, dit ga ik kopen. Mijn oudste heet hetzelfde als de kleindochter.

  Like

  1. Zo’n mooie naam! (Heeft natuurlijk niks te maken met het feit dat ik toevallig ook een nogal leuk persoon ken met die naam:))

   Like

Reacties zijn gesloten.