Boekenpraat: Een nieuw leven (Diney Costeloe)

Het verhaal

Tekst op de achterkant van het boek:
Engeland, 1949. Charlotte is gelukkig getrouwd en geniet van haar leven op het plattenland, iets dat ze niet voor mogelijk had gehouden toen ze aan het begin van de oorlog als 13-jarig meisje met een Kindertransport Duitsland moest ontvluchten. Maar dan duikt een oude vriend uit het verleden op in haar nieuwe wereld. Harry was haar beschermer toen ze niemand anders had en daar zal ze hem altijd dankbaar voor zijn, maar zijn aanwezigheid nu dreigt haar nieuwe leven te doen ontsporen. De oorlog is dan wel voorbij, maar het verleden laat je nooit met rust…

Mijn mening

Te veel personages en verhaallijnen in één boek
Dat ik hierboven de achterkant van het boek hebt gebruikt om het verhaal weer te geven, komt omdat ik zelf het verhaal op geen enkele manier zou kunnen samenvatten. Er zijn heel veel personages en hoewel Charlotte op de ‘flaptekst’ het hoofdpersonage lijkt te zijn, wordt dat in het verhaal onvoldoende duidelijk.

Alle personages komen uiteindelijk wel ‘bij elkaar’, maar de aanloop is lang en voor mij op veel punten moeilijk te volgen. Daarnaast is het samenkomen van de personages erg gemaakt en vergezocht. Jammer, want ik heb tot nu toe van ieder boek van Diney Costeloe genoten. Haar boeken zijn zelfs favorieten van me, maar dit boek was echt een domper. Doordat er geen keuze lijkt te zijn gemaakt voor een bepaalde verhaallijn, is het verhaal voor mij moeilijk te volgen.

Charlotte is een geweldig personage
‘Een nieuw leven’ vertelt vele verhalen en één van de verhalen is dat van Charlotte. Dat vond ik een prachtige verhaallijn over een geweldig personage. Charlotte heeft in haar leven veel meegemaakt. Ze vluchtte uit Duitsland, maakte de oorlog mee in Engeland en ook daarna ging haar leven niet over rozen. Ze heeft een leven gehad van zorg, afscheid en rouw en toch weet ze zich steeds positief op te blijven stellen. Haar personage en deze verhaallijn zou veel sterker en nóg mooier zijn geweest als er niet allerlei afleiding was geweest van andere verhaallijnen.

Conclusie
‘Een nieuw leven’ is een roman van Diney Costeloe over het leven net na de Tweede Wereldoorlog. Een boek dat gaat over veel personages en dat talloze verhaallijnen kent. Helaas vond ik het boek een tegenvaller. Er lijkt geen duidelijk hoofdpersonage te zijn en de verschillende verhaallijnen waren voor mij verwarrend. Het is allemaal te veel. Helaas voor mij een teleurstelling, zeker gezien de hoge verwachtingen die ik had na het lezen van de andere boeken van Costeloe. Omdat ik na pagina 200 het verhaal beter vond worden, krijgt het boek nog drie sterren, maar als je iets moois wilt lezen, zou ik zeker een ander boek van Costeloe aanraden.
⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Een nieuw leven

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Een nieuw leven’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Een nieuw leven
Auteur:
Diney Costeloe
Vertaling: Lia Belt
Uitgeverij:
De Fontein
Genre:
Roman
Pagina’s:
415

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

5 gedachten over “Boekenpraat: Een nieuw leven (Diney Costeloe)

 1. LOL. Ik snap je helemaal. Ik kan ook niet tegen veel personages. Ik kan de namen nooit onthouden, en weet dan niet wie ook alweer wie is.

  Maar de jurkjes die de dames op de cover van het boek aan hebben vind ik dan wel weer geweldig.

  Like

  1. Haha, dat is waar. Maar wacht heel even dan. Ik heb binnenkort nog een boek met een dame met een prachtige jurk op de voorkant. Die is veel beter te volgen.

   Like

 2. Weet je, ik heb momenteel al een heleboel nieuwe mensen in mijn leven, dus ik laat deze karavaan even aan mij voorbij gaan 😉

  Like

Reacties zijn gesloten.