Boekenpraat: Bedreigd (Roland Kalkman)

Het verhaal

Sinds kort gaat de tienjarige Seth niet meer alleen naar school. Hij wordt elke dag gebracht door een beveiliger. En dat is niet de enige verandering in het leven van Seth. Sinds zijn vader een eigen bedrijf heeft, is er veel veranderd. Geld lijkt opeens nooit meer een probleem te zijn, het gezin is verhuisd naar een enorme villa en zijn vader is veel weg of aan het bellen.

Seth weet niet precies wat zijn vader voor werk doet, maar zijn klasgenoten zeggen dat het illegaal is. Als Seth een keer ’s nachts wakker wordt en een insluiper in de tuin ziet, gaat hij samen met zijn vriendin Else op onderzoek uit. Wat gebeurt er allemaal? Waarom wordt hij (net als zijn ouders) tegenwoordig beveiligd? Zijn vader wordt bedreigd, maar door wie en waarom? Else en Seth lijken antwoorden te vinden, maar dan herkent Seth iemand en die ander herkent hem ook. Seth weet dat hij nu in gevaar is.

Mijn mening

Waarom ik een kinderboek las
Toen ik dit boek ergens zag staan als winnaar van de Eigenwijsprijs 2021 sprak mijn juffenhart en wilde ik het lezen. Ik vond en vind (voor)lezen op scholen heel belangrijk en ondanks dat ik niet meer in het onderwijs werk, verdiep ik me nog steeds graag in kinderboeken en in het bevorderen van leesplezier. Zo belandde dit boek dus op mijn reserveringslijstje bij de bieb en vervolgens thuis op de stapel met te lezen boeken.

Spannend, vlot geschreven verhaal
‘Bedreigd’ gaat over een tienjarige in groep zes. Dit is ook de leeftijdscategorie waarvoor ik dit boek zou aanprijzen. Het boek vertelt een spannend verhaal, in voor kinderen begrijpelijke taal. In sneltreinvaart gebeurt er veel, maar tegelijk vertelt Roland Kalkman het alledaagse leven van een tienjarige. Veel kinderen zullen dat alledaagse (school)leven herkennen.

De verhaallijn van de bedreigingen van het gezin en de ingehuurde beveiliging zal bij veel kinderen ervoor zorgen dat ze dit verhaal in één adem uit willen lezen. Spannend, vlot geschreven, op veel fronten herkenbaar en daarnaast leerzaam, als het gaat om een stukje criminaliteit en hoe dat georganiseerd wordt. Ik bestempel dit boek als een kinderthriller. Mooi boek voor kinderen van ongeveer 9-12 jaar, om zelf te lezen én om voorgelezen te worden, thuis of in de klas.

Conclusie
‘Bedreigd’ is een ‘kinderthriller’, geschreven door Roland Kalkman. In dit boek wordt het gezin van de tienjarige Seth bedreigd en krijgt hij te maken met beveiliging.
Een boek dat in razende vaart een spannend verhaal vertelt dat veel kinderen zal boeien van het begin tot het eind. Aanrader voor kinderen van 9-12 jaar, om zelf te lezen én om voorgelezen te worden.
⭐️⭐️⭐️⭐️ ⭐️

Meer informatie over Bedreigd

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Bedreigd’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Bedreigd
Auteur:
Roland Kalkman
Uitgeverij: Den Hertog
Genre:
‘Thriller’ (Kinderboek, 9-12 jaar, AVI-E5)
Pagina’s:
132

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

5 gedachten over “Boekenpraat: Bedreigd (Roland Kalkman)

  1. Ja het zit er in en gaat er ook niet uit hè, dat juf zijn.
    Ook lees nog regelmatig jeugdboeken.
    Dit lijkt me een hele mooie .

    Like

  2. Ik las ook al een kinderboek en YA maar beide over WO2. Beide gaf ik ze weg maar zeker aan jonge mensen doe ik dat alleen als ik het boek goed vind. Het zijn ook lekkere tussendoortjes na een heftig boek

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.