Boekenpraat: De gelukkige leraar (Maike Douglas-Westland)

Inhoud van het boek

De laatste jaren is het onderwijs veelvuldig in het nieuws geweest. Met name de werkdruk was een belangrijk onderwerp van gesprek. Maike Douglas-Westland, beter bekend als juf Maike, beschrijft in ‘De gelukkige leraar’ hoe zij haar werk in het onderwijs doet. Daarbij besteedt ze aandacht aan het werk in de klas, maar ook aan alle ‘randzaken’, zoals contacten met directie en andere collega’s, administratie, takenbeleid, enz.

Juf Maike deelt haar eigen zoektocht naar het vinden van balans tussen werk en privé en vertelt hoe zij kan genieten van haar rol als leerkracht zonder werkdruk te ervaren. Ze deelt niet alleen haar eigen ervaringen, maar gebruikte voor het boek ook de ervaringen van andere leerkrachten.

Mijn mening

Boek boordevol tips voor (startende) leerkrachten
Hoewel gevoelens een grote rol spelen in ‘De gelukkige leraar’ is juf Maike heerlijk nuchter in haar beschrijving van het vak van leerkracht en alle bijbehorende taken en vragen.
Voor vrijwel iedere leerkracht zullen veel onderwerpen uit het boek herkenbaar zijn. Aan het einde van het boek besteedt Maike speciaal aandacht aan startende leerkrachten. Zeker voor hen staat het boek boordevol praktische tips, maar ook voor ervaren leerkrachten valt er nog wel iets te leren.

Met name de tips over het plannen van je werk, inclusief administratie en andere bijkomende taken, vind ik heel zinvol. Juf Maike kijkt daar op een andere manier naar dan ik om me heen veel heb gezien. Door die tips toe te passen, kan er zeker nog tijdwinst behaald worden.

Werkdruk creëer je zelf?
Werkdruk speelt in het nieuws rondom het onderwijs een grote rol. Juf Maike beschrijft werkdruk als het idee van constant aan moeten staan. Ze vraagt zich af hoe je goed voor jezelf kunt zorgen als ‘het onderwijs’ niet voor jou zorgt.
Ik herken vooral dat gevoel van constant aan moeten staan en ook het feit dat dat een gevoel van druk geeft. Altijd lijk je maar beschikbaar te moeten zijn. Juf Maike gaat in op die gevoelens én legt uit hoe je daarmee kunt ‘afrekenen’.

Juf Maike zegt ook iets interessants over het zelf creëren van werkdruk. Bij het lezen daarvan dacht ik terug aan mijn eigen ervaringen. Ik zag het (met name in de onderbouw) om me heen gebeuren. Collega’s die bij een ander even gingen kijken en daar een prachtig cadeau voor Moederdag zagen en die vervolgens iets moesten maken dat minstens net zo goed/mooi was. Het hoeft niet. Moeders zijn ook blij met iets simpels. Door altijd maar alles perfect of minstens net zo goed te willen doen, maken veel leerkrachten de druk voor zichzelf onnodig groot.

Dit boekje levert je tijd op
Misschien werk je in het onderwijs en denk je dat je geen tijd hebt om dit boek te lezen. Dat snap ik. In de tijd dat ik in het onderwijs werkte, gunde ik mezelf ook geen tijd voor het lezen van dit soort boeken. Toch zou ik het zeker aanraden. Het boekje is niet dik, het leest snel en uiteindelijk zal het je waarschijnlijk tijd ‘opleveren’, doordat je handige tips krijgt qua planning. Bij twijfel zeker lezen dus.

Conclusie
In ‘De gelukkige leraar’ neemt juf Maike Douglas-Westland leerkrachten mee in haar zoektocht naar balans tussen werk en privé. Hoe blijf je staande in een systeem waarin je altijd aan lijkt te moeten staan en waarin je altijd bezig kunt blijven?
Een eerlijk boekje dat makkelijk leest, boordevol praktische tips voor (startende) leerkrachten.
Ook geschikt om in een (deel van een) schoolteam te bespreken, bijvoorbeeld door het boekje per hoofdstuk te bespreken op vergaderingen.
Voor ervaren leerkrachten wellicht veel van wat je toch al weet, maar zeker voor starters én voor iedereen die worstelt met het vinden van balans een aanrader.

Meer informatie over De gelukkige leraar

Dit boek ook lezen?
Koop ‘De gelukkige leraar’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: De gelukkig leraar
Auteur:
Maike Douglas Westland
Uitgeverij: Pica
Genre:
Non-fictie (onderwijs)
Pagina’s:
148

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

10 gedachten over “Boekenpraat: De gelukkige leraar (Maike Douglas-Westland)

  1. O, dit wil ik lezen, juist als vroeger-leerkracht. Om diezelfde reden volg ik een vlog van een juf die haar beroep (enz. promoot, Dalton) zo leuk!

    Like

    1. Leuk hè! Ik volg ook een vloggende juf (maar wel een andere, zie ik aan de schoolsoort) en vind dat zó leuk! Toch weer dat onderwijshart dat in je blijft kloppen…

      Like

  2. Wat een interessant boek! Ik heb jaren in het onderwijs gewerkt (als onderwijsassistent en peuterjuf) en zag de druk met de jaren toenemen. Toen de schooldirecteur eens tegen mij zei dat ik ook de Pabo moest doen, heb ik dat niet gedaan, door die toenemende druk en collega’s (docenten) die overspannen werden of op hun tandvlees het nog net bij konden benen. Misschien was het die tijd (10-20 jaar geleden), of vooral die school waar de druk erg hoog was. De insteek van werkdruk creëer je zelf vind ik wel een sterke, en als ik daar toen zo naar had gekeken, dat ik misschien wel de Pabo gedaan. Maar ja, dan zou ik nu niet doen wat ik nu doe. 😉

    Like

    1. Het is denk ik ook nog wel per school verschillend hoe je werkdruk ervaart. Op de ene school is er veel meer oog voor het welzijn van personeel, werkdruk en dat soort dingen, dan op de andere.

      Like

  3. Is de titel een soort knipoog naar de gelukkige klas? Wat betreft de werkdruk: dat geloof ik meteen. Maar ik denk ook vaak: ‘Doe dan ook niet steeds van die aparte ‘Leuke’ dingen de hele tijd.’ Daar word je ook druk van. Maar ja, als leerkracht heb je waarschijnlijk geen keuze. Niettemin doet het me denken aan deze column, ook van een leerkracht: ‘Is ons leuk wel hun leuk?’

    https://debasismeester.blogspot.com/2019/12/leuk.html

    Like

    1. Dat vermoed ik wel ja, dat het een knipoog is naar ‘De gelukkige klas’. En ja, ik vind ook dat we lekker normaal moeten doen. Lesgeven en je lessen gewoon goed doen. Dan wordt het vanzelf leuk hoor.

      Like

Reacties zijn gesloten.