Boekenpraat: Ver bij jou vandaan (Lynn Austin)

Het verhaal

1943, New York.
Esther Shaffer is twaalf jaar. Zij en haar broertje Peter zijn heel verdrietig om de plotselinge dood van hun moeder, een jaar geleden. En nu, een jaar later, vertrekt haar vader naar Europa om te vechten tegen de nazi’s. Esther voelt zich in de steek gelaten en vraagt zich af of ze nu, na haar moeder, ook haar vader zal verliezen.

Penny Goodrich zorgt voor Esther en Peter tijdens de afwezigheid van hun vader. Ze is al sinds haar jeugd verliefd op de vader van de kinderen en nu hij hulp zocht, heeft ze haar kans gegrepen en haar hulp aangeboden. De zorg voor de kinderen valt Penny zwaar. Daarnaast ontdekt Penny geheimen over haar eigen leven, dat gebaseerd lijkt te zijn op leugens.

Jacob Mendel, de huisbaas van de familie Shaffer, is Joods. Zijn zoon is in Hongarije en Jacob heeft al twee jaar niets van hem gehoord. Leeft hij nog? Is hij veilig? Jacob rouwt om de dood van zijn vrouw en leeft teruggetrokken. Hij is boos op God, Die niet haar hem lijkt te luisteren. Op het moment dat Esther en Peter Shaffer contact met hem zoeken, stelt hij zijn hart open en ontdekt hij dat troost soms op een andere manier komt dan je in eerste instantie verwacht.

Mijn mening

Drie boeiende, lieve hoofdpersonages
‘Ver bij jou vandaan’ gaat over drie heel verschillende personages, die met elkaar verbonden zijn doordat ze in hetzelfde appartementencomplex wonen. Een jong meisje, een jonge vrouw en een oude man beleven allemaal de Tweede Wereldoorlog op hun eigen manier.
Met name de twaalfjarige Esther sluit je als lezer direct in je hart. Haar verdriet om haar moeder, haar afhankelijkheid en tegelijkertijd haar strijd om wat meer vrijheid is beeldend beschreven.
Doordat er is gekozen voor drie hoofdpersonages met heel verschillende achtergronden worden diverse kanten van de Tweede Wereldoorlog belicht. Het gaat om ‘achterblijvers’, maar de één wacht op een vechtende vader, de ander op een geliefde en weer een ander op een Joodse zoon. Die verschillende invalshoeken maken het boek heel boeiend.

Oorlog, verdriet en geloofsstrijd
Esther en Penny zijn christelijk en meneer Mendel is Joods. Alle hoofdpersonages hebben te maken met verdriet en gemis. Het zorgt ervoor dat ze zich vertwijfeld afvragen of God wel luistert als ze bidden. Waarom sterven hun geliefden en blijft Adolf Hitler in leven?
De gesprekken van de jonge Esther en de oude meneer Mendel hierover vond ik heel fascinerend. Het zijn gesprekken waarin ze beiden zoekend zijn en in hun zoektocht proberen ze elkaar en God te vinden en vast te houden.
Lynn Austin laat zien hoe moeilijk het kan zijn te blijven geloven als het leven moeilijk is.
Ook laat Austin zien hoe verdriet mensen aan elkaar kan binden en dat leeftijd daarbij geen rol hoeft te spelen.

Conclusie
In de roman ‘Ver bij jou vandaan’ beschrijft Lynn Austin het leven van drie totaal verschillende hoofdpersonen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een jong meisje, een jonge vrouw en een oude man wonen in hetzelfde appartementencomplex en herkennen bij elkaar het verdriet van het missen van een geliefde, om welke reden dan ook.
Doordat er is gekozen voor heel verschillende personages, vertelt het boek een veelzijdig verhaal over de oorlog. Bovendien leest het verhaal makkelijk en sluit je de hoofdpersonages al snel in je hart. Een verhaal over gemis, verdriet, liefde en geloofsstrijd. Voor de liefhebbers van christelijke romans.
⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Ver bij jou vandaan

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Ver bij jou vandaan’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Ver bij jou vandaan
Auteur:
Lynn Austin
Uitgeverij:
Voorhoeve
Genre:
Christelijke roman
Pagina’s:
464

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

6 gedachten over “Boekenpraat: Ver bij jou vandaan (Lynn Austin)

  1. Weer een mooi boek van Lynn Austin, die wil ik lezen.
    Eerst dacht ik dat ik hem wel gelezen had, maar ik herkende het bij bol. (hoofdstuk) niet.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ik denk dat het boek lijkt op een ander boek van haar. Ik twijfelde namelijk voor ik begon te lezen ook even of ik het toch al gelezen had, maar dat was niet zo. En ik herkende het verder ook niet, maar blijkbaar doet de samenvatting denken aan een ander boek van haar.

      Like

Reacties zijn gesloten.