Boekenpraat: Een zijden draad (Kim Vogel Sawyer)

Het verhaal

Atlanta, 1895. Laurel Millard is achttien jaar en een nakomertje. Haar broers en zussen zijn al jaren getrouwd en Laurel woont sindsdien alleen met haar moeder, die jong weduwe werd. Laurel fantaseert soms stiekem over een droomman, maar haar broers en zussen vertellen haar dat ze niet mag trouwen. Het is aan Laurel om voor moeder te zorgen en pas als moeder overlijdt, zal Laurel ‘vrij’ zijn, maar ook te oud om nog te trouwen.

Kort na het gesprek waarin haar broers en zussen haar dwingen om voor moeder te zorgen, gaat Laurel aan het werk in de Zijdekamer op de Internationale Expositie van Katoenstaten. Daar ontmoet ze Langdon Rochester. Hij is sympathiek, maakt haar het hof én is rijk. Laurel ziet dus mogelijkheden om te trouwen, want deze meneer Rochester zal ook voor Laurels moeder kunnen zorgen.

Laurel denkt de ware liefde gevonden te hebben, maar die liefde staat wel vriendschappen met anderen in de weg. Zo ontmoet Laurel ook de blanke fabrieksmedewerker Willie en de zwarte arbeider Quincy. Willie en Quincy zijn vrienden en Laurel vindt dat fascinerend, omdat dat in die tijd ongebruikelijk is. Terwijl Laurel die vriendschap en de twee mannen probeert te begrijpen, staat haar relatie met Langdon nieuwe vriendschappen in de weg. Laurel zoekt naar een manier om de juiste keuzes voor iedereen te maken.

Mijn mening

Kostuumdrama in boekvorm
Hoewel ik over het algemeen niets heb met de kaft van een boek, viel ik bij dit boek wél voor de kaft. Dat ik al van meerdere boek van Kim Vogel Sawyer had genoten, hielp uiteraard ook mee.
‘Een zijden draad’ speelt zich af in Amerika in 1895, zo’n 30 jaar na de oorlog om de afschaffing van de slavernij. Het is een tijd waarin de dames zich nog in ‘ingewikkelde’ jurken hijsen en waarin de heren de dames nog heel officieel het hof maken.

De verhaallijn van de hofmakerij is een stukje feelgood. Meestal niet mijn favoriete genre, maar in dit boek heb ik ervan genoten. Zo heerlijk ‘ouderwets’. Zo mag Laurel bijvoorbeeld van haar moeder wel met mannen praten, maar ze mag niet giechelen en het is bijna voelbaar hoe Laurel keer op keer een ‘giecheltje’ moet smoren in contacten met mannen. Dit boek voelt als een kostuumdrama (en zou volgens mij geweldig zijn om te verfilmen) en is heerlijk om lekker bij weg te dromen.
In de verhaallijn over de liefde speelt ook het geloof een belangrijke rol en dit is op heel natuurlijke wijze in het verhaal verweven.

Rassen(on)gelijkheid
Dit verhaal is niet alleen maar feelgood. Het gaat ook over de rassenongelijkheid die er na de burgeroorlog nog altijd was. De vriendschap tussen de blanke Willie en de zwarte Quincy is ontroerend mooi beschreven. Daarnaast wordt op een pijnlijke manier duidelijk dat de rechten van de vroegere slaven zeker niet gelijk waren aan die van hun voormalige eigenaren. Een pijnlijk, maar belangrijk stuk geschiedenis dat in een prachtige verhaallijn in dit boek zit.

Conclusie
‘Een zijden draad’ van Kim Vogel Sawyer omschrijf ik als een christelijk kostuumdrama in boekvorm. Het verhaal speelt zich af in Amerika in 1895. Lekker feelgood, met wat ouderwetse hofmakerij en verlegenheid. Daarnaast besteedt het boek op een liefdevolle manier aandacht aan rassenongelijkheid na de oorlog om de afschaffing van de slavernij.
Een boek dat makkelijk leest en dat, ondanks dat het ook een belangrijk, pijnlijk thema aanboort, heerlijk is om een paar uur mee weg te dromen. Voor de liefhebbers van (christelijke) feelgood.
⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Een zijden draad

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Een zijden draad’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Een zijden draad
Auteur:
Kim Vogel Sawyer
Vertaling: Geraldine Damstra
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Roman
Pagina’s:
382

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

4 gedachten over “Boekenpraat: Een zijden draad (Kim Vogel Sawyer)

  1. Ik merk dat ik een beetje boos wordt dat die arme Laurel verplicht voor haar moeder moet zorgen en van alles niets mag. Wat een irritante broers en zussen heeft ze zeg!

    Like

Reacties zijn gesloten.