Het perfecte plaatje

Mijn foto’s hoeven niet perfect. Foto’s maken vind ik leuk en het was altijd vooral een manier om mooie momenten vast te houden. Ik schreef pas al dat ik steeds meer foto’s ben gaan maken. Kort daarna veranderde er iets. Mijn plaatjes hoeven sindsdien nog steeds niet perfect, maar ik ben fotografie wel meer echt als hobby gaan zien dan als ‘bijkomstigheid’ bij wandelingen of fietstochtjes.

Sommige dingen hoeven niet perfect

Mijn motto als het ging om foto’s was altijd dat het niet perfect hoefde. Ik hoefde geen goede foto’s, maar wilde gewoon mooie momenten vasthouden door foto’s te maken. Soms zag ik ergens een fotografiecursus, maar ik vertelde mezelf altijd gelijk dat dat niets voor mij was. Foto’s maken moest leuk blijven en moest niet iets zijn wat ik goed moest doen. Ik was bang dat de lol er dan af zou gaan. Dit was echt voor mij iets in de categorie: niet perfect, gewoon leuk.

Het perfecte plaatje

RTL heeft al een paar seizoenen uitgezonden van ‘Het perfecte plaatje’. Ik had er nooit naar gekeken. Geen idee waarom eigenlijk, maar ik dacht dat het niets voor mij zou zijn. Deze zomer was er weinig leuks op tv en tijdens het puzzelen en tijdens het eten vond ik het leuk om toch iets te kijken te hebben. Volgens mijn familie was ‘Het perfecte plaatje’ een leuk programma, dus ik begon eraan.

En toen gebeurde het. Ik was al heel snel verkocht. Er stonden nog twee seizoenen op NLZIET. Ik keek ze allebei in twee weken tijd geloof ik, want ik vond het zó leuk!

Ergens onder het stof moet een camera liggen

Na de laatste aflevering waren mijn fotografiekriebels niet meer te negeren. Ik heb die kriebels altijd, maar nu werd het ‘ernstig’. Ik wist dat ik ergens nog een camera had. Die kocht ik al in 2015 en zocht ik toen uit op mijn ‘eisen’ en mijn ‘kunnen’, samen met een broer met verstand van foto’s en camera’s. In het begin nam ik die camera mee tijdens dagjes uit of op vakantie, maar al vrij snel kwam er een telefoon met een ‘goede’ camera en toen bleef de echte camera in de kast liggen. Nu ik al die mooie foto’s bij ‘Het perfecte plaatje’ had gezien, kreeg ik zin om toch ook weer eens de echte camera erbij te pakken.

Tot mijn grote verbazing functioneerde het ding na een paar uur aan de oplader nog prima. De volgende dag was het één van de zeldzame dagen dat het zomer was. De zon scheen en er was een prachtige, blauwe lucht. Ik reed met de auto naar een plek waarvan ik wist dat ik er lekker kon wandelen én mooie foto’s kon maken.

Verkocht!

Eenmaal thuis zette ik de foto’s op mijn computer en daar, op het grote scherm, zag ik het verschil met telefoonfoto’s. Ik had de camera alleen op de automatische stand gebruikt (en zelfs dat was al even wennen), maar deze foto’s klopten qua kleur nóg beter dan telefoonfoto’s. Dat was trouwens niet het enige, want ik had ook nog eens genoten van mijn ‘fotowandeling’. Een wandeling met als doel mooie plaatjes schieten. Ja, ik was verkocht. Mijn camera zou vaker met me mee naar buiten mogen, besloot ik. Zo geschiedde. Zes dagen later liep ik buiten voor mijn tweede ‘fotowandeling’. Opnieuw op maar tien minuten rijden van huis, maar wel in een totaal andere omgeving. Nóg een leuke bijkomstigheid dus: nieuwe plekken ontdekken.

Maak ik dan nu de perfecte plaatjes? Nee, zeker niet. Valt er nog veel te leren? Ja, en dat komt op een dag wel. Maar voor nu geniet ik van het moois dat ik tijdens mijn eerste twee ‘fotowandelingen’ schoot. De rest verschijnt/verscheen gewoon tussen de polderplaatjes. Tenzij ik een wandeling maak die een aparte blog verdient, want dat kan uiteraard ook.

18 gedachten over “Het perfecte plaatje

 1. Ik heb inmiddels vaag iets gehoord over verhoudingen van foto’s maar eigenlijk doe ik maar wat met mijn Huawei…. Ik let er nu in ieder geval op dat de horizon niet hartstikke scheef is.

  Like

  1. Die horizon is hier ook een lastig ding. Ik merk dat ik dat met mijn camera nog lastiger vind, omdat ik dan de ‘hulplijnen’ mis die ik op mijn telefoon wel heb.

   Like

   1. Ik ben helemaal verbaasd dat een smartphone in die zin dus makkelijker is om foto’s mee te maken dan een echt fototoestel. Dat had ik niet verwacht.

    Like

   2. Ja, het gaat meer ‘vanzelf’ en die van mij levert prima kwaliteit, maar uiteindelijk zijn de foto’s van de camera wel mooier.

    Like

 2. Leuke nieuwe hobby, lijkt me. Je plaatsjes zijn dan niet “perfect”, voor mijn ongetrainde fotografenoog komen ze toch akelig dicht in die buurt. Jemig, die van die bloemen, echt prachtig!

  Geliked door 1 persoon

 3. En bijkomend voordeel: je komt nog eens ergens! Je snapt zeker wel dat je nu niet meer onder een grote foto van een paddestoel (rood met witte stippen) uit komt he? :-p

  Like

  1. Ja maar, ja maar, ja maar… Die kan ik hier in de buurt dus al járen niet vinden! En zodra ik dan op de Veluwe ben, vind ik er wel één, maar toch… ik wil er hier één.

   Like

   1. Ze staan vaak bij berken, met zo’n witte bast. Misschien helpt dat? En anders moet je even naar Kaatsheuvel, in een speciaal bos schijnen ze veel voor te komen 😉

    Geliked door 1 persoon

 4. Ga gewoon zelf op onderzoek uit! Een cursus kan leuk zijn maar moet je zin in hebben. Ze bestaan ook online maar ik heb behalve een drie kwartier durend dingetje wat ik 5 minuten kon, geen cursussen gehad. Maar ik ben ook het type niet dat een reactie formulier wil vol dumpen met tips. Serieus mail me maar 1 geef ik je nu, de compilaties zijn leuk maar foto’s groter zien is leuker.
  Fotografie is een heerlijke hobby vooral ook omdat je het alleen kan doen èn met mensen. Je kan erin groeien en leren door te leren kijken en bovenal een blog met eigen werk is leuker. Dan is alles van jou. Ga vooral door. En mail me als je zin hebt.

  Like

  1. Fotografie helpt mij inderdaad om anders naar dingen te kijken. Ik maak al jaren mijn fotoalbums en merk dat dat me ook anders heeft laten kijken. Moest pas een album maken voor iemand anders (met aangeleverde foto’s die ik dus niet zelf maakte) en liep alleen maar te mopperen dat er geen foto’s bij zaten die ik kon gebruiken voor de achtergrond. Die maak ik dus altijd heel bewust. Heb ’t in dat geval maar opgelost door foto’s van mezelf te gebruiken voor de achtergrond;). En ja, ik vind het ook prettig dat alles hier van mij is. Dat heb ik vanaf het begin gedaan. Geen stockfoto’s en dat soort dingen.
   Foto’s groter maken lukte me nooit, maar ik geloof dat ik het nu gevonden heb. Ik ga je ook nog even mailen. Dank!

   Like

 5. Zolang je er plezier in hebt maakt het niet uit hoe je de foto’s maakt, gewoon lekker doen waar je blij van wordt.

  Like

 6. Altijd al gedacht dat fotografie een hobby voor jou was en is. Alleen moest je het zelf nog ontdekken. Fijn dat je er zoveel plezier in beleefd. Misschien kun je nog eens een telefoonfoto en een “echte” foto naast elkaar afbeelden, zodat ik ook het verschil kan zien. Ben benieuwd. Succes!

  Geliked door 1 persoon

  1. Leuk idee. Als ik er erg in heb, zal ik eens een foto maken op dezelfde plek met mijn telefoon en mijn camera. En ja, ik wist het wel dat het een hobby was, maar toch zag ik het niet echt zo. Ik zag het meer als een bijkomstigheid bij mijn wandelingen. Maar het is wel degelijk meer dan dat.

   Geliked door 1 persoon

 7. Ik doe ook te weinig met mijn spiegelreflex.
  Maar foto’s maken, ik blijf het super vinden.
  Voor de leuk inderdaad, pretendeer niet om fotografe te worden 🙂

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.