Opeens zocht ik naar… een baan!

Op een doodgewone avond, na een simpele dag vol hobby’s, zat ik lekker achter mijn laptop. Ik tikte de recensie van een kinderboek en ineens werd het toch een beetje een andere avond. Voor het eerst sinds jaren zocht ik namelijk naar… een baan! Hoe dat kwam en waar ik naar zocht, leg ik in deze blog uit.

De droombaan

Jaren geleden moest ik bij een psychosomatisch fysiotherapeut nadenken over mijn droombaan. Ik vond dat een gekke opdracht (vooral omdat ik het waarom ervan niet snapte), maar deed het wel. Het grappige was dat ik er, naarmate de oefening langer duurde, steeds lekkerder in kwam te zitten. Ik fantaseerde er lustig op los en ik weet nog dat ik die fantasie een dag later deelde met een bevriende collega.

In die opdracht mocht ik niets zeggen. De therapeut stelde allerlei vragen en ik moest die in mijn hoofd beantwoorden en het voor me zien. In de opdracht startten we al thuis. Ik werd wakker en moest het ideale weer voor me zien. Daarna ging ik naar mijn werk, op de manier die ik het prettigst vond. Ik kwam aan, liep een rondje om het gebouw, enz.

Ik hield mijn mond (wat nog het moeilijkst was aan die hele opdracht;)) en riep na een poosje: “Mag ik nu ein-de-lijk iets zeggen?” Dat mocht. En daar kwam het. In die sessie had ik mijn droombaan voor me gezien als iets met heel veel boeken. Een eigen kantoor in een gebouw met boeken, boeken en nog meer boeken. De fysiotherapeut vroeg hoe ik het vond. “Ja, het was geweldig. Het was top. Maar ik miste één ding: de kinderen waar ik nu mee werk. Ik moet nog iets gaan bedenken om activiteiten voor kinderen te organiseren. Voorlezen en dat soort dingen.”

Het kinderboek

Die opdracht bij de fysio is inmiddels jaren geleden en ik was hem al bijna vergeten. Tot ik dus pas weer naar een baan zat te zoeken. Dat kwam omdat ik een kinderboek had gelezen. Toen ik nog juf was, kocht ik elke zomervakantie nieuwe voorleesboeken. Die las ik dan uiteraard eerst zelf en na de vakantie las ik ze voor aan mijn klas. Ik vond dat altijd zo heerlijk om te doen. Lekker in de boekhandel snuffelen tussen de kinderboeken en me vast verheugen op het voorlezen aan mijn nieuwe klas.

Natuurlijk hoef ik nu geen voorleesboeken meer te kopen, maar toen ik een prijswinnend kinderboek ergens tegenkwam, besloot ik dat ik het toch wilde lezen. Het was het tweede kinder-/jeugdboek in korte tijd. Beide boeken zou ik zeker weten zelf voorgelezen hebben. Ik miste het onderwijs heel even, maar wist ook dat dat geen optie meer voor me is.

En toen zocht ik naar een baan

Nadat ik mijn recensie over het kinderboek had geschreven, ging ik naar Google. Ik tikte een zoekopdracht in: baan met kinderboeken. Geloof het of niet, maar dat bestaat!

Pas een dag later besefte ik wat ik had gedaan. Toen ik nét in de ziektewet zat, heb ik nog af en toe gezocht naar banen die bij me zouden passen. Toch is de laatste keer dat ik naar banen zocht al zeker tweeënhalf jaar geleden. Nu gebeurde het ‘ineens’ weer. Ik weet dat ik nog niet kan werken, maar het feit dat ik zocht naar mogelijkheden vond ik al heel erg tof. Blijkbaar had dit kinderboek iets in me wakker gemaakt. Ik zag ineens nieuwe mogelijkheden. Mogelijkheden waar ik jaren geleden al eens over droomde: het combineren van mijn onderwijshart en mijn liefde voor boeken. Ik heb geen idee hoe of wat en óf en wanneer ik ooit kan werken en ik weet ook niet of het dan dit zou worden. Het maakt ook niet uit. Al zou ik er alleen maar mee bezig zijn door hier op mijn blog af en toe een kinderboek te recenseren, ben ik ook al tevreden. Omdat ik, door dat ene kinderboek, opnieuw ontdekte dat mijn passie nog altijd ligt bij lezen en het enthousiasmeren van kinderen (en hun leerkrachten!) daarvoor.

20 gedachten over “Opeens zocht ik naar… een baan!

 1. Ik vind kinderboeken ook altijd zo heerlijk! Ik had er de afgelopen jaren al regelmatig eentje gekocht voor hopelijk ooit, en nu kan ik los.

  Ik hoop dat er ooit – op het juiste moment – zo’n droombaan voor je komt ❤

  Like

  1. Oeh ja, jij mag los nu. In tweevoud, want ze moeten natuurlijk wel allebei zelf iets te lezen hebben;).

   Like

 2. Oh ja, dat is ook een van de dingen die ik mis aan mijn vroegere onderwijs carrière, de voorleesboeken en het voorlezen. Dat is nu voorbehouden aan logeetjes. En ieder jaar een bezoek met de bonuskleinkinderen aan de boekwinkel tijdens de kinderboekenweek.
  Wat leuk dat je zo positief getriggerd werd!
  Groetjes,
  Jantine

  Like

  1. Heerlijk, dat voorlezen aan logeetjes. Ik grijp ook zodra het kan mijn kans om voor te lezen aan wie maar luisteren wil;).

   Like

 3. Zo zie je maar. Afstand nemen werpt langzamerhand vruchten af. En inderdaad is iets met kinderen en boeken een goed idee. Hier hebben ze voorleesmiddagen in de bibliotheek voor kinderen uit families, die dat minder doen, of voorleesmiddagen bij de mensen thuis. Dus er is zeker iets! Succes!

  Geliked door 1 persoon

 4. Zo fijn om te lezen dit! Kinderboeken zijn echt geweldig 🙂 Ik hoop dat je ooit zoiets kan doen!

  Geliked door 1 persoon

 5. Gaat vast weer komen.
  Alleen nu eventjes nog niet.
  Maar dat je er zo over denkt houdt in dat je ver en met plezier, soms dan toch, vooruit kunt kijken 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Goed om te lezen. Een kinderboek dat een recensie waard is, is ‘de oorlog die mijn leven redde’. Ik lees het elk jaar voor aan m’n groep 7 en steeds weer is het indrukwekkend.

   Like

 6. Wat een boek al niet per ongeluk teweeg kan brengen he? 😉 Ik hoop dat deze nieuwe energie je ook nieuwe dingen gaat opleveren en, als je er klaar voor bent, misschien dus wel die droombaan.

  Geliked door 1 persoon

 7. Weet je dat het best kan: lekker kinderboeken lezen en die recenseren, en met je kennis en achtergrond misschien zelfs iets doen met samenstellen van een leeslijst of aanraders voor docenten en ouders? Of neem eens vrijblijvend voor de lol contact op met een uitgeverij?

  Geliked door 1 persoon

 8. bij ons in de bieb kon je als vrijwilliger 1 keer per zoveel weken tijdens een peuteruurtje prentenboeken voorlezen. Na m’n zwangerschapsverlof en periode waarin m’n jongste nog niet echt wat aan boeken en wel aan mama dichtbij had, kwam helaas de periode van lock downs. Vond het zelf altijd heel waardevol: ook peuters waaraan je merkte dat ze nog niet veel met boeken deden lekker mee.

  Like

  1. Dat kan hier in de buurt volgens mij ook. Zoiets zou ik op termijn echt leuk vinden. Zeker omdat je dan laagdrempelig iets kunt opstarten als vrijwilliger. Nu zou dat nog te veel ‘druk’ geven, maar het zou t.z.t. echt een mooie starter zijn.

   Like

Reacties zijn gesloten.