Boekenpraat: Dingetjes van dertigers (Annemarie van Heijningen-Steenbergen)

Inhoud van het boek

Annemarie van Heijningen liep als dertiger tegen wat thema’s aan die niet uniek bleken te zijn. Veel dertigers herkennen zichzelf namelijk in dezelfde vraagstukken. Hebben ze bereikt wat ze wilden bereiken? Is dit ‘alles’ of is er meer? Hoe zit het met de balans tussen werk en privé? Naarmate de tijd verstrijkt, krijgt ook elke dertiger te maken met een lichaam dat langzaam de eerste sporen van ouderdom begint te vertonen. Bovendien komt iedere dag de dood een beetje dichterbij. Hoe denken dertigers daarover en hoe staat het met hun relatie met God?

In ‘Dingetjes van dertigers’ gaat Annemarie van Heijningen in op al dat soort onderwerpen en vragen.

Mijn mening

Een serieus boekje, doorspekt met humor
Annemarie van Heijningen bespreekt allerlei diepgaande onderwerpen in ‘Dingetjes van dertigers’ en toch is het boek verre van zwaarmoedig. Het is doorspekt met humor. Zeker voor protestantse christenen zal bovendien de ‘tale Kanaäns’ (ze noemt het zelf zo) herkenbaar zijn. Annemarie van Heijningen weeft op een ludieke manier Bijbelteksten door haar eigen woorden heen. Dat doet ze met de nodige zelfspot, waardoor een serieus boekje ontstaat dat je met een grote glimlach en soms zelfs hardop lachend kunt lezen. In het voorwoord lachte ik al hardop, toen ik las: “We zijn deerniswekkend. Pechvogels van hier tot aan de psycholoog en weer terug.” Want jawel, ik ben dus zo’n dertiger die een psycholoog bezoekt en ik houd wel van wat humor daarover.

Herkenbare thema’s voor dertigers (en anderen)
De thema’s die Annemarie van Heijningen beschrijft zullen voor veel dertigers herkenbaar zijn. Opvallend vind ik daarbij dat het boek (in tegenstelling tot veel andere boeken over deze thema’s) voor een breed publiek is geschreven. Het is gericht op alle dertigers: single, getrouwd, wel of niet in het bezit van kinderen, fulltime werkend of thuis, enz.

De nuchterheid die bij alle thema’s, ook als die heftig zijn, de boventoon voert, maakt het boekje makkelijk te lezen. Zo is er een hoofdstuk over de naderende dood en je begrafenis. Hoe wil je dat? Zonder iets af te doen aan de ernst van het onderwerp beschrijft Van Heijningen met nuchterheid en wat humor de praktische zaken waar je over na kunt (of eigenlijk moet) denken.

Dingen die me raakten
Twee (van de vele) punten uit het boek die me raakten en die ik wil onthouden:
– Je mag je hart luchten bij God. Hij vraagt niet van je dat je maar zonder vragen alles doormaakt. Je mag als kind aan huis je hart luchten bij Hem. Hij kan het wel aan wanner je je gram bij Hem haalt, je gal bij Hem spuwt. Sterker nog, Hij wil het zegenen.
– Soms worstelen we in het leven en moet je daar gewoon doorheen. “Als alles wankelt, vind ik ten diepste mijn houvast in de stem die mij -net als Maria Magdalena- bij mijn naam geroepen heeft.”

Conclusie
In ‘Dingetjes van dertigers’ neemt Annemarie van Heijningen dertigers (en eind-twintigers en begin-veertigers) bij de hand. Ze bespreekt de vragen die bij deze doelgroep veelal leven.
De thema’s zijn serieus, maar omdat het boek doorspekt is met humor, is het op geen enkel moment zwaarmoedig. Het boekje zal voor vele (christelijke) dertigers herkenbaar zijn en is vol van hoop. Tussen alle ‘gewone’ levensvragen door is het gericht op het leven met God en biedt het perspectief op meer dan alleen ons tijdelijke leven.
Ik heb ervan genoten en raad het al mijn leeftijdsgenoten aan.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Dingetjes van dertigers

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Dingetjes van dertigers’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Dingetjes van dertigers
Auteur:
Annemarie van Heijningen-Steenbergen
Uitgeverij: Groen
Genre:
Non-fictie (geloofstoerusting)
Pagina’s:
96

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

6 gedachten over “Boekenpraat: Dingetjes van dertigers (Annemarie van Heijningen-Steenbergen)

 1. Ik heb verschillende dingen van haar gelezen, een dagboek over de psalmen, Refomeisje, en niet te vergeten het boekenweek geschenk…
  Allemaal heerlijk nuchter!

  Like

  1. Refomeisje heb ik niet gelezen, maar klinkt goed. Gaat gelijk op mijn lijstje (als het daar niet al op staat).

   Like

 2. Hoewel ik de Bijbel gelezen heb, zal ik Christelijke boeken meestal overslaan. Het onderwerp spreekt me ook niet zo aan omdat ik geen typische dertiger ben.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoewel ik ouder ben dan de doelgroep ben ik benieuwd naar dit boek, vooral omdat ik begrijp dat het geloof er een rol in speelt. En dat zie je niet zo vaak.

  Like

Reacties zijn gesloten.