Communicatie: vertalingen voor autisten

Het schijnt aan mij te liggen, maar ik heb toch regelmatig het probleem dat ik anderen verkeerd begrijp. Andersom gebeurt het trouwens ook: anderen begrijpen mij vaak verkeerd. In de afgelopen periode kwam er regelmatig zoiets voorbij. Achteraf kan ik er wel om lachen, maar toen het gebeurde, was het vooral vervelend. Wat blijkt? Ik vat bepaalde dingen echt anders op dan ‘normale’ mensen. Ik zet even wat vertalingen voor autisten op een rij vandaag.

We zijn ermee bezig

Het eerste voorbeeld trof ik in het ziekenhuis. Ik belde om te vragen of ze al wisten wanneer ik mijn darmonderzoek zou hebben. Ik wachtte namelijk al vier dagen op een datum die ze “zo snel mogelijk” zouden doorgeven. Het leek mij niet zo lang te hoeven duren om even de agenda te openen, een datum te prikken en die aan mij door te geven. De onzekerheid gaf mij heel veel onrust. Ik wilde weten waar ik aan toe zou zijn. Ik waagde er dus maar een belletje aan. Op mijn vraag of ze al wisten wanneer het onderzoek zou zijn, kreeg ik als antwoord: “We zijn ermee bezig.”

In mijn hoofd betekent dat: Het tabblad staat open en op dit moment is er iemand op zoek naar een datum.
In het hoofd van ‘normale’ mensen bleek dat anders te liggen. Er was namelijk niemand aanwezig van de afdeling planning, zo bleek. Aha, dan zijn ze er toch niet mee bezig?! Mijn psycholoog legde later uit dat het onderzoek binnen drie weken moest gebeuren. Ze hadden dus drie weken de tijd om ‘ermee bezig te zijn’. Oké. Weten we dat ook weer.

Zo snel mogelijk

Vaak hoor je mensen zeggen dat ze iets “zo snel mogelijk” gaan doen. In het ziekenhuis zeiden ze dat ook. Ik zou het “zo snel mogelijk” horen. Oké, prima.

Bij mij betekent dat: Ik laat alles uit mijn handen vallen en ga nu aan de slag met waar om werd gevraagd. En als het nog héél even kan wachten, laat ik niet alles uit mijn handen vallen, maar maak ik hooguit nog even af waar ik mee bezig was.
Bij ‘normale’ mensen betekent dat dat ze binnen de afgesproken termijn iets laten horen. Je moet het allemaal maar snappen.

Iets graag willen

Ook in het ziekenhuis, bij de MDL-arts. Het was niet mijn vaste arts en hij was het niet eens met het plan dat mijn vaste arts en mijn huisarts hadden gemaakt. Maar ja, ik wilde dat plan wel. Hij bleef maar vragen stellen. “Hier staat dat we de voorbereiding met een sonde doen, in een opname. Kan het echt niet thuis?” Natuurlijk kon het niet thuis. Dat plan was toch niet voor niets gemaakt?

Niet veel later begon hij er weer over. “U wilt dat heel graag hè, die opname?”

Bij mij betekent iets graag willen dat het bovenaan mijn bucketlist staat. Nu heb ik ten eerste geen bucketlist en ten tweede zou daar nooit een ziekenhuisopname of een sonde in mijn neus op staan. Dus graag willen? Hm, nee… Ik zei overigens gewoon ja.
Bij ‘normale’ mensen betekent iets graag willen in dit geval dat het de beste optie is.

Communiceren is nu eenmaal moeilijk

Om het laatste ‘misverstandje’ kon ik al gelijk lachen. De rest kwam later pas, toen alle onduidelijkheid verdwenen was en er weer wat rust in mijn hoofd kwam. Ik besprak het wél met mijn psycholoog. Hij zei wat alleen hij mag zeggen, namelijk dat communicatie lastig is. Dat geldt overigens niet alleen voor mij, maar voor alle mensen. En toch heb ik het idee dat er in de situaties in deze blog wat autistentrekjes tussen zitten. Goed onthouden dus, voor de volgende keer. Dan kan ik voor mezelf even de vertaling maken. Wel zo prettig en het voorkomt een hoop misverstanden.

11 gedachten over “Communicatie: vertalingen voor autisten

 1. Als mensen mij iets vragen, heb ik ook altijd het idee dat dat zo snel mogelijk moet gebeuren, want ja, anders zitten ze daar op te wachten. Nu probeer ik telkens te vragen wat de deadline is. Vaak ligt die veel verder dan wat ik zelf dacht. Goeie communicatie is dus inderdaad echt alles.

  Like

  1. Vragen wanneer een deadline is, is inderdaad heel slim. Ik probeer daar ook aan te denken als ik iets voor iemand moet doen.

   Geliked door 1 persoon

 2. Hier hoef je geen autisme voor te hebben. Al is het , als je dat wel hebt natuurlijk nog veel vervelender. Ik zie het als een bewuste manipulerende communicatie. Met dat soort vage kreten hoef je nooit ergens op aangesproken te worden. Zoals Rutte met zijn ; ik ben het vergeten om mij te herinneren. Dat het pikkie heel bewust bezig geweest is om je te manipuleren om iets anders te laten gebeuren dan zijn collega’ s was me al wel duidelijk . Een maten naaier ook nog. Maar dat hij zo ver gegaan is dat hij jou heeft laten geloven dat het aan je autisme lag maakt me wel zo kwaad. Ook zijn opmerking dat het niet aan je te zien was hoort in dat rijtje thuis ; doet u nu maar normaal// gedwee te manipuleren . Ik heb van het zomer ook zo iets mee gemaakt . Een klacht in gediend . En dan lag het aan mijn hooggevoeligheid , dat ik zo scherp dat soort processen /streken waarnam. Werd het “ toegegeven
  “ maar toch weer bij mij neer gelegd. Maar wat ze jou geflikt hebben. Te erg dit.

  Like

  1. Ik was er vooral overstuur van. Niet kwaad. En dat ze niet belden, zag ik niet eens als een bewuste actie. Ik denk écht dat ze het idee hadden dat ze ‘ermee bezig waren’. Maar voor mij is dat echt wat anders. Op een gegeven moment heb ik dat uitgelegd aan degene die de telefoon opnam. Die vond het “heel vervelend voor me, maar als ik zo van streek was, moest ik de huisarts maar bellen.” Ehm, ja, lekker makkelijk. Dat had voorkomen kunnen worden als ze gewoon even in de planning hadden gekeken óf hadden gezegd dat het nog een week zou duren. Was ook prima geweest, als ik er nog een week op had moeten wachten. Maar dan moet je niet zeggen dat het ‘zo snel mogelijk’ komt. Want dat is voor mij binnen twee dagen. Hooguit. Als het maar duidelijk is, is het oké. Overigens ben ik uiteindelijk wel naar de huisarts gegaan, want ja, paniek en ik, maar ik had een andere dan mijn vaste huisarts en over dat gesprek schreef ik ook al eens een blog.

   Like

   1. Ik heb het gevolgd. Maar niet gereageerd want wat moet jij met mijn ; zo ga je niet met mensen om boosheid. Ik heb wel eens geroepen , ik ga VVD stemmen . Privatisering van de gezondsheidszorg. Zal jullie leren klantvriendelijker te zijn 😊 Ik heb zeevaart school en met gasten gezeild. Door de natuur kunnen de plannen elk moment veranderen. Ze willen en moeten dan wel weten waar ze aan toe zijn. Dat is dan je werk. Ook bij een dierenarts maak ik snel duidelijk. ; I have to see your stars and stripes . Authority. 😏. Duidelijkheid en leiding. Dan weet ik hoe en wat ik met mijn hond moet communiceren. Dat zijn ook kleine autistjes 😏 Al dat softe en wazige gedoe. In die maritieme wereld kan niemand er ook wat mee. Zie je het al voor je ? Havendienst tegen zeeschip ; Wat is uw ETA ? Estimated Time of Arival ? Huh vandaag of overmorgen.

    Geliked door 1 persoon

 3. Is het je wel eens opgevallen dat die rare neurotypicals ook heel anders omgaan met tijden? 14.00 is bij mij 14.00, en niet 14.07. Maar bij hen valt dat nog steeds onder 14.00… Rare lui, die NT’ers!

  Like

 4. Ah wat rot dat het gesprek met het ziekenhuis in deze situatie allesbehalve opheldering en lucht gaf. Overigens vind ik sommige van die bewoordingen ook wel echt heel vaag. “We zijn er mee bezig” betekent volgens mij heel vaak “We hebben niets gedaan, maar nu je het zegt: we moeten er wel iets mee doen” 😉
  Ik snap je frustratie wel over alle onduidelijkheid, zeker omdat het gaat over iets wat al verre van leuk is. Net wat je psycholoog zei: communicatie is soms verrekte lastig. En in dit geval denk ik dat het ziekenhuis oprecht een lesje duidelijker communiceren zou kunnen gebruiken.

  Like

  1. Aha, we zijn het eens. Ik denk dus ook dat ‘we zijn ermee bezig’ synoniem is voor ‘we hebben niets gedaan, maar nu het zegt…’ En jij hebt ervoor geleerd, dus dan is het zo:).

   Like

 5. Ik heb dat altijd als iemand tegen mij zegt: ‘Ik bel je zo terug.’ Dan ga ik dus zitten wachten… En weet je wat? Ze bellen helemaal niet meteen terug!

  Like

  1. Ja hoor, die staat bij mij ook heel hoog in de lijst met ergernissen. Maar die bleef even buiten deze blog, omdat ik daar ooit al een aparte blog aan wijdde;).

   Like

Reacties zijn gesloten.