De na-therapie-therapiesessie

Na een therapiesessie wil ik eigenlijk maar één ding: een therapiesessie. Oké, dat is niet helemaal waar. Ik wil ook graag slapen na een therapiesessie, maar daarna wil ik dan een therapiesessie. Dat klinkt misschien wat onlogisch, want dan kom ik toch net bij therapie vandaan? Dat klopt, en dat is precies waarom ik een nieuwe sessie wil. Volg je het nog?

Therapie is niet voor de gezelligheid

Dat je niet voor de gezelligheid naar therapie gaat, zal voor niemand een verrassing zijn. Ik denk dat het voor iedereen anders is hoe je bij zo’n sessie vandaan komt, maar voor mij geldt dat ik na afloop total loss ben. Ik heb wekelijks een sessie. De ene week duurt die een uur en de andere week twee uur. In de sessies van een uur blijft het vaak praktisch. Even snel de chaos in mijn hoofd ordenen en zorgen dat ik weer verder kan.

De dubbele sessies zijn heftig. Dan graven we diep en dan gaat het niet over het lekkere weer of de regen. Nee, dan gaat het over de chaos in mijn hoofd én vaak over de oorzaak daarvan. Dat is dus meer dan alleen even ordenen en zorgen dat ik weer verder kan.

Zeker na zo’n dubbele sessie ben ik helemaal op. Bij thuiskomst wil ik dan alleen nog maar slapen. Gelukkig lukt dat slapen meestal ook. Een enkele keer is mijn hoofd te vol om te slapen, maar over het algemeen wint de uitputting het van het volle hoofd. Nee, therapie is niet voor de gezelligheid. Het is nuttig en nodig, maar leuk is anders.

Hallo informatieverwerkingsstoornis!

Na dat dutje na therapie begint het grote verwerken. Mijn hoofd is dan (nog meer dan op andere dagen) een enorme chaos. Dat heeft vooral te maken met mijn autisme. Ik heb geen filter, dus alles komt binnen en in zo’n therapiesessie komen er allerlei onderwerpen voorbij.

Allereerst doet mijn hoofd altijd even een rondje verwerken van hoe het gesprek ging. Ben ik duidelijk geweest? Mijn psycholoog zei dit, maar heb ik dat wel goed begrepen? Heb ik overdreven? Dat soort vragen.

Vervolgens begint de ‘inhoudelijke’ verwerking. Dan komen alle onderwerpen nog eens voorbij. Die inhoudelijke verwerking vind ik heftig. Stel dat er vijf onderwerpen besproken zijn, ben ik namelijk niet klaar met het verwerken van vijf onderwerpen. Ik leg bij ieder onderwerp een ontelbaar aantal linkjes. Ik kan van A naar B om vervolgens via Z te eindigen bij X. Dat is dus nogal ingewikkeld.

De na-therapie-therapiesessie

Een poosje geleden zat ik op een avond na een therapiesessie weer totaal overprikkeld op de bank. Ik wilde slapen, maar mijn hoofd was te vol en bezig met een rondje informatieverwerking.

Zie hier het probleem: ik heb het liefst hulp bij zo’n rondje informatieverwerking.
Snap je het nu? Na een therapiesessie heb ik gewoon nog een sessie nodig om alles wat besproken is weer op z’n plek te krijgen. Zo ontstond een nieuw woord: de na-therapie-therapiesessie. Ja, met streepjes en al, want als ik dan toch zelf een woord verzin, wil ik streepjes. Ik ben er gek op.

Zo’n sessie is er niet. Als ik me echt niet in kan houden, stuur ik soms een mail met nabeschouwingen. Maar als ik mag kiezen, heb ik toch liever een na-therapie-therapiesessie.

Dit hele principe geldt trouwens ook voor gesprekken met mijn huisarts, maar die plan ik tegenwoordig zo dat ik daarna nog therapie heb. Dan is mijn therapiesessie dus de na-huisartsconsult-therapiesessie.

16 gedachten over “De na-therapie-therapiesessie

 1. Zoo herkenbaar!!

  Ik drop soms alles vanuit de gesprekken met de psych bij mn spv.
  Dus dat is fijn aan een heel team hebben. Vindt ze zelf niet erg goed overigens, want die dingen horen dan bij mn psycholoog volgens haar, maar ja die zie ik dan vaak pas over meer dan een week pas weer. En ik heb NU chaos

  Like

  1. En terecht hoor. Je hebt inderdaad NU chaos, dus dan is (meer dan) een week wachten soms gewoon niet te doen.

   Like

  1. Het schijnt er wel echt bij te horen dat je er een poosje van bij moet komen. Als het écht niet lukt, kan ik terecht bij (je raadt het al…) de huisarts. Maar dat is gelukkig zelden nodig na een sessie. Meestal los ik het op met een mail aan mijn psycholoog als het echt niet een week kan wachten.

   Like

 2. Maak je wel eens notities tijdens zulke gesprekken ? Dat doe ik bij de huisarts namelijk wel. Ik neem een lijstje mee van dingen die ik wil vragen, én pen en papier om de antwoorden op te schrijven.

  Like

  1. Ik neem ook een lijstje mee, zowel bij de huisarts als bij de psycholoog. Thuis maak ik altijd een verslag met de belangrijkste lessen/besproken punten. Soms maak ik ook een fotootje van de aantekeningen van mijn psycholoog, zodat ik thuis nog even rustig na kan lezen waar het over ging.
   (Tijdens het gesprek notities maken is bij mij niet nodig; mijn olifantengeheugen kan het letterlijk navertellen.)

   Geliked door 1 persoon

 3. En ergens doet het me aan iets heel normaals denken. We kennen het misschien allemaal wel in een lichtere vorm. Je komt van een feestje en je bent moe van de drukte, maar toch kun je nog niet naar bed omdat alles in je hersenpan nog borrelt van de alles dat er die avond bij je binnenkwam. Je wilt gewoon nog napraten over de avonden pakt er nog een glaasje bij om de met je partner nog “de avond door te nemen”.
  Het is ook één van de meest gehoorde klachten van mensen die alleen komen te staan, “je moet weer alleen naar huis en hebt niemand meer om nog even na te praten over de avond. Het is dus niet raar dat je dat hebt want ook jij komt alleen thuis na een sessie. Zeker omdat het bij jou niet om een gezellig feestje gaat heb je de behoeft om “na te praten”.

  Like

  1. Het is zeker heel normaal denk ik. Alleen moet het niet té heftig worden, want dan is er dus hulp nodig om zo’n sessie te verwerken. Inderdaad vergelijkbaar met na een avondje weg thuis nog even napraten, maar dan in het kwadraat. Heb je goed gezien dus.

   Like

 4. Begrijpelijk. Ik heb dat ook na sommige gesprekken met mensen. Geef mij maar nog een gesprek om even alles op een rijtje te krijgen wat we beide hebben gezegd. Wel een leuk streepjes-woord! Mag van mij in de van Dale.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.