Boekenpraat: Breng me terug (B.A. Paris)

Het verhaal

Aan het einde van een vakantie in Frankrijk stopte Finn samen met zijn vriendin Layla bij een parkeerplaats langs de snelweg. Toen hij na een bezoek aan het toilet weer bij de auto kwam, was Layla spoorloos verdwenen. In eerste instantie was Finn de verdachte, want wie anders zou midden in de nacht met de verdwijning te maken hebben? Finn vertelt de politie wat er die avond gebeurd is. Hij vertelt ze de waarheid. Maar niet de hele waarheid.

Twaalf jaar later is er nog altijd geen enkel spoor van Layla. Nooit is haar lichaam gevonden, maar er is ook geen enkele hoop meer dat ze nog leeft. Finn heeft inmiddels een nieuw leven opgebouwd en is nu gelukkig met iemand anders. Maar dan duiken ineens overal Russische poppetjes op. Er kan maar één iemand zijn die de poppetjes achterlaat, want alleen Layla en Finn kennen de betekenis van die poppetjes. Maar het kan Layla toch niet zijn? Na twaalf jaar kan ze toch niet ineens weer zijn opgedoken? Finn vraagt zich af of iemand een spelletje met hem speelt en naarmate de tijd verstrijkt en er steeds meer vreemde dingen gebeuren, begint hij aan iedereen te twijfelen.

Mijn mening

Wie houdt wie voor de gek?
De proloog van dit boek bestaat uit de verklaring die Finn aflegde tegenover de politie in Frankrijk, nadat Layla verdween. De proloog eindigt met: “Het was de waarheid. Maar niet de hele waarheid. Op dat moment zat ik al gelijk in het verhaal. Vanaf dat moment vraag je je ook voortdurend af wie een spelletje speelt met wie. Er gebeurt van alles en steeds als je denkt dat nu alles wel duidelijk is, zijn er weer nieuwe ontwikkelingen die ervoor zorgen dat je, net als Finn, toch weer overal aan gaat twijfelen. Dat maakt dat dit een boek is dat vrijwel niet is weg te leggen. In sneltreinvaart neemt B.A. Paris je mee in en door het verhaal van Finn en door de opbouw is het boek wegleggen geen optie.

Spannend met een maar…
‘Breng me terug’ zou ik zeker omschrijven als een spannend boek, maar er is wel een behoorlijke kanttekening. In één van de eerste hoofdstukken had ik al een theorie over wat er gaande was en wie welk spelletje speelde. Mijn theorie bleek juist te zijn. Ik heb door het boek heen nog wel getwijfeld aan mijn eigen theorie en af en toe gedacht (en gehoopt) dat ik het mis zou hebben, maar uiteindelijk bleek mijn theorie dus te kloppen. Ik heb alsnog genoten van het verhaal, maar vraag me wel af of dit de bedoeling was. Ik stel me voor dat het de bedoeling van de auteur is geweest om de lezers pas in het laatste hoofdstuk te laten ontdekken wat er gaande was. Ergens was ik dus wat teleurgesteld toen bleek dat mijn theorie klopte. Ik had gehoopt op een andere ontknoping, zodat ik toch nog verrast zou worden. Die kwam niet. Nogmaals: ik heb genoten van het verhaal en heb het in één dag gelezen, maar ik had toch graag pas later de clou ontdekt.

Conclusie
In de thriller ‘Breng me terug’ van B.A. Paris wordt Finn twaalf jaar na de verdwijning van zijn vriendin Layla ineens geconfronteerd met allerlei vreemde zaken. Het zijn zaken die alleen hij en Layla kennen. Wie speelt er een spelletje met hem? Layla kan het niet zijn, maar wat is er dan allemaal gaande? Terwijl Finn antwoord probeert te vinden op die vraag, vertrouwt hij niemand meer.
Het verhaal sleurt je vanaf het begin mee en het boek is moeilijk weg te leggen. Het is een verhaal waar ik heel erg van heb genoten, maar wel met een kanttekening: In één van de eerste hoofdstukken ontdekte ik al wat er gaande was. Dat deed niets af van het spannende verhaal, maar het was wel een teleurstelling dat er (voor mij) op het einde geen verrassende wending was.
⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Breng me terug

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Breng me terug’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Breng me terug
Auteur:
B.A. Paris
Vertaling: Ireen Niessen
Uitgeverij:
Ambo|Anthos
Genre:
Thriller
Pagina’s:
327

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

7 gedachten over “Boekenpraat: Breng me terug (B.A. Paris)

  1. Bij het lezen van de plot moet ik heel erg denken aan Het Ei van Tim Krabbe dat ook verfilmd is in Amerika. Maar B.A. Paris vind ik wel een leuke schrijver, dus nu twijfel ik ….

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.