Bang voor de stilte

“Tegenwoordig zijn we bang voor de stilte,” zei een dominee nogal overtuigd. Niet één keer, maar hij herhaalde het minstens twintig keer in zijn preek. Op een gegeven moment begon het me zelfs te irriteren. Ja, er zijn vast mensen bang voor de stilte, maar dit was wel een beetje stigmatiserend. Lang niet iedereen is bang voor de stilte. Ik zoek die juist graag op.

Overal is herrie

Misschien valt het mij extra op, omdat mijn hoofd alle prikkels ongefilterd binnenlaat, maar in principe kun je tegenwoordig dag en nacht in de herrie leven als je dat zou willen. Je kunt de radio of de tv aanzetten en buiten is het eigenlijk ook nooit echt stil. Zeker als je in de bebouwde kom woont, hoor je altijd wel auto’s of je hoort mensen praten op straat.

Ik heb de mazzel dat ik in een klein dorpje woon. Het is hier ’s nachts best stil. Mijn buren houden af en toe een feestje tot kwart voor vier ’s morgens en nee, dat is niet leuk, maar verder hoor je hier ’s nachts geen treinen, bussen of metro’s en vrijwel nooit een auto. Maar ja, zoals ik al zei: mocht ik toch erge behoefte hebben aan herrie, kan ik die gewoon zelf opzoeken. Kwestie van YouTube, radio of tv aan en daar heb je de herrie.

Bang voor de stilte

De dominee die zo overtuigd was dat we tegenwoordig bang zijn voor stilte, betrok het met name op sociale media. Oké, ik snap het punt. Je kunt inderdaad als je dat zou willen 24/7 min of meer in contact staan met anderen. Maar nogmaals: als je dat zou willen. En daar zit mijn punt. Persoonlijk wil ik dat niet.

Ik ben niet bang voor stilte, maar ben er dol op. Ja, ik geef toe dat ik het in een ruimte vol mensen ook nogal ongemakkelijk vind (zachtjes uitgedrukt) als het stilvalt, maar verder ben ik er dus dol op.

Op zoek naar de stilte

Voor mij geldt dat ik de stilte elke dag bewust opzoek. Ik ga elke dag naar buiten, lopend of op de fiets. Ik denk vrij zorgvuldig na over wanneer ik dat doe. Als alle kinderen net uit school gehaald worden, zie je mij niet buiten. Ik vermijd graag de bakfietsbrigade. Nee, doe mij de vroege ochtend maar of de uren dat de kinderen op school zitten en het grootste deel van de mensheid op het werk. Dan is het buiten stil.

Stil is uiteraard relatief. Ik bedoel vooral dat er geen andere mensen zijn. Buiten hoor ik uiteraard wel de vogels, de wind, de kikkers, de eenden, enz. Maar dát is de stilte die ik zoek. En thuis? Thuis is het helemaal stil. De koelkast bromt af en toe, maar er staat vrijwel nooit muziek aan en ik geniet van de stilte in huis.

Dus bang voor de stilte? O, er zijn vast mensen die er last van hebben, maar ik niet.
In een andere kwestie had die dominee trouwens helemaal gelijk (logisch, want het staat in de Bijbel;)). Ik bedenk het regelmatig als ik buiten geniet van de ‘stilte’ in de vorm van natuurgeluiden:
De lofzang is in stilte tot U, o God – Psalm 65: 2a.

23 gedachten over “Bang voor de stilte

 1. Stilte vind ik ook heerlijk, en zeker de stilte in de natuur. Rivier horen etc. Dus daar kan ik 100% met je meevoelen. Geniet van de stilte.

  Geliked door 1 persoon

  1. Grappig dat je dan ook ‘de rivier horen’ schrijft. Ik liep vanmorgen buiten in de wind en dacht: dat is natuurlijk geen stilte en tóch omschrijf ik dat wél als stilte. Dat hebben we dus hetzelfde.

   Like

 2. Nou ben ik niet van de kerk of zo: maar jouw dominee heeft echt wel een punt. Misschien niet voor jou, maar misschien ook wel, als je er anders tegenaan kijkt. Mensen zijn echt bang voor stilte, nu. Stiltes in gesprekken bijvoorbeeld. Of als je lang niets post op insta of fb, dat kan ook niet: mensen voelen dat ze alles moeten delen; stil zijn is stil staan, voor sommige mensen. Geld misschien niet voor jou. Maar je post wel online, dus er is iets in je dat ook zegt: dit moet ik delen, dit moet ik zeggen, dit bewijst dat ik er ben! Dat ik er toe doe!
  Die stilte. Ik denk zo dat jouw dominee dat ook bedoelde. Een beetje. Maar fysieke stilte, die is er niet meer. Net zoals de nacht niet echt meer donker is. Ik hoor nu de ruis van de pc, het tikken van mijn keyboard, de wind buiten. Het is ook niet stil in de natuur. Mensen hoor je overal. Ik hoor de snelweg als we buiten lopen in het park of in het bos. Er vliegt een vliegtuig over. En loop je een keer rustig in de ochtend over straat, met alle normale geluiden om je heen, er komt altijd wel iemand langs die een radio aan heeft staan terwijl ze fietsen. Continue de soundtrack van je leven beluisteren, dat is ook een angst voor stilte en … leegte, en niet-bestaan.
  Maar als jij je niet aangesproken voelt door een preek, dan hoef je je er ook niets van aan te trekken 🙂 Ik weet ook niet of het een ding is als iemand per se de radio aan wil, of youtube, of white-noise nodig heeft. Prima toch?

  Like

  1. Wat mij betreft is er ook niets mis mee als mensen altijd geluid om zich heen willen. Maar ik vond die dominee zo stelling, terwijl ik heel zeker weet dat ik niet de enige ben die graag de stilte opzoekt. Overigens is het qua mensen waar ik loop en fiets wel vaak écht stil. Ik loop heel bewust buiten op tijden dat er (vrijwel) niemand is. Auto’s zie ik zelden op mijn dagelijkse wandeling en de snelweg is gelukkig ook ver genoeg bij mijn dorpje vandaan, dus die hoor ik niet. En ja, natuurlijk zijn er de geluiden van de natuur, maar die horen voor mij bij stilte. Stilte is voor mij echt als er geen menselijke geluiden zijn.
   O, enne…online posten is een hobby. Geen ‘moeten’. 😉

   Geliked door 1 persoon

   1. Yup, maar het hoeft dus ook niet. Je kunt ook een prive dagboek bijhouden (het een sluit het ander natuurlijk niet uit…). Ik denk wel degelijk dat ikzelf online blog omdat ik me wil uiten en laten horen. Anders was ik hier niet. 😀 Zijn er echt nog plekken in NL waar je geen auto, geen trein en geen vliegtuigen hoort? Ik heb die plekken wel in Engeland gevonden, maar in Nederland moet ik nog even verder zoeken.

    Like

   2. Haha, dat is zeker waar, dat het ook privé kan, maar ja, ik droomde altijd al van schrijfster worden, dus inderdaad: ik deel het toch wel graag;). En ja, ik ken plekken waar je geen treinen en heel vaak geen auto’s hoort. Vliegtuigen uiteraard wel.

    Like

 3. Ja ik vind het wel “ een ding “. De openbare wereld is van iedereen. Dus als een iemand zijn herrie aan een ander op dringt vind ik dat diefstal. Dat stuk wordt van een andere gejat. Het raakt me heel erg om te lezen dat een dominee tot stilte op roept. En dat dat een ander verbaasd. Zo van zelf sprekend is onnodige herrie al.

  Like

  1. Iemand anders je herrie opdringen vind ik ook heel naar. Ik vind het eigenlijk al heel vervelend dat er in alle winkels muziek klinkt, bedacht ik gisteren. Waarom kan het niet gewoon stil zijn in een winkel? Iedereen die muziek wil, heeft dat toch wel zelf via de telefoon in de oren zitten.

   Like

 4. Ik denk dat ik vaker stilte om me heen heb dan de meeste mensen, maar minder vaak dan jij. Ik kan namelijk ook flink gaan piekeren in de stilte, dus dan kies ik liever voor een luisterboek aan op de achtergrond. Muziek vind ik meestal maar herrie 😉

  Like

  1. Hm, daar zit ik even over na te denken, maar ik geloof dat ik dat niet heb, dat ik ga piekeren van stilte. En inderdaad, ik heb eigenlijk nooit een luisterboek of muziek aan. Soms tv, maar eigenlijk ook alleen heel bewust. Ik zet nooit ‘tv’ (is bij mij NLZIET) zomaar aan. Ik kijk alleen wat ik bewust wil zien.

   Like

 5. Ik woon nu sinds 2005 in de Randstad en ik hoor nooit meer stilte. En het is ook nooit meer echt donker. Wat dat betreft verlang ik terug naar Zeeland.

  Like

  1. Dat snap ik zo! Ik woon nu op een plek waar ik geen trein/snelweg hoor en ’s nachts is het (op de kerkklok ieder uur en in het weekend een feestje bij de buren na) echt stil. Zó fijn!

   Like

 6. Buiten vind ik stilte ook heerlijk, binnen heb ik meestal wel de radio aan ,of ’s avonds de TV . Maar dat wil niet zeggen dat dat uit angst gebeurt . Ik hoor graag muziek en een babbeltje op de radio is ook gezellig.Maar het is natuurlijk dat het tegenwoordig vrijwel nooit meer écht stil is om ons heen.

  Like

  1. Als je graag naar muziek luistert, kan ik me heel goed voorstellen dat je het wél aan hebt thuis. Ik ken mensen die echte liefhebbers zijn en dan vind ik het alleen maar logisch dat je vaak muziek aan hebt staan.

   Like

 7. Ik heb serieus op mijn “bucket list” staan: tripje naar de dodenkamer in Delft. Dat is een kamer die zó geïsoleerd is dat er amper geluid binnenkomt. Ik vind dat wel wat! Mijn hoofd is nooit stil… Ik pleit nog steeds voor een knopje die je hersenen even “uitzet”. Dus nee, niet bang voor de stilte!

  Like

  1. O, stuur je even een berichtje als je die knop gevonden hebt? Ik zoek ‘m namelijk ook al jaren, maar nergens te vinden;).

   Geliked door 1 persoon

 8. Hier in huis is het echt wel een dingetje: ik houd van stilte, mijn man niet.
  Hij heeft altijd wel de radio aan staan, in de ruimtes waar hij bezig is…Gelukkig houden we op dat gebied wel rekening met elkaar.

  Like

 9. Ik hou ook wel van rust!
  Gezellige drukte om me heen is ook niets mis mee, maar zoals nu, na een drukke dag met onze kleine vriendjes. Hans en ik, allebei even tijd voor onszelf, en stil dat we dan zijn.

  Like

Reacties zijn gesloten.