De slaappil en ik

In de doos met medicijnen in mijn keukenkastje (ook wel bekend als mijn persoonlijke apotheek) bevindt zich een doosje slaappillen. Daarnaast bevinden zich in die doos nog wat pilletjes die niet per se bedoeld zijn om te slapen, maar die goed slapen wel zouden kunnen bevorderen. Op mijn medicijnlijst staat dus ook slaapmedicatie en toen ik pas een nachtje in het ziekenhuis lag, kwam de avonddienst die medicatie keurig brengen. “Maar die hoef ik niet,” zei ik. Vertwijfeld keek de verpleegster me aan. Waarom stond het dan wel op haar planning? Goede vraag.

Cursus plafondstaren voor gevorderden

Het is al jaren geleden dat ik de basiscursus plafondstaren afrondde. Daarna mocht ik blijkbaar door naar de cursus plafondstaren voor gevorderden en zelfs die heb ik inmiddels met goed gevolg doorlopen. Jammer dat mijn certificaat niet aan het plafond hangt, want dan had ik eens een ander uitzicht gehad.

Oké, zonder dollen. Slapen en ik zijn niet altijd een goede combinatie. Het gaat in vlagen. Soms slaap ik een paar weken/maanden heel goed en soms is het drama. In slaap vallen kost sowieso vaak wat moeite, want eerst neemt mijn hoofd de dag nog graag even door. Een hele nacht doorslapen is ook niet vanzelfsprekend. En dan zijn er natuurlijk nog de nachtmerries. Die zorgen er vaak voor dat ik niet eens meer wil slapen, of eigenlijk: dat ik dat niet meer durf. Dus ja, ik heb heel wat uren naar mijn plafond liggen staren. Omdat ik dat plafond inmiddels wel ken, doe ik tegenwoordig ’s nachts ook weleens een Zweedse puzzel of ik tik wat blogjes.

Of ik problemen heb met slapen

Toen ik voor mijn darmonderzoek een nachtje in het ziekenhuis moest blijven, meldde zich als eerste iemand van de ziekenhuisapotheek. Ze wilde mijn medicijnen even met me doornemen. Oké, leuk. Ze had de tijd gelukkig. Ze vroeg mij om al mijn medicatie op te noemen en dus deed ik dat. Toen ik dacht klaar te zijn, vulde ze me nog aan: “Hier staat ook Slaappil X.” Ah, ze had de lijst van mijn apotheek opgevraagd. Ik legde uit dat ik dat wel in de kast heb liggen, maar dat ik het nooit slik.

Niet veel later kwam de vraag of ik problemen heb met slapen. Dat beaamde ik. Wat was het probleem? In slaap vallen of doorslapen? “Allebei.”

Volg je het nog? Dat klinkt wat tegenstrijdig hè? Ik heb problemen met slapen en ik heb slaapmedicatie op de lijst staan (en zelfs in huis), maar ik slik het niet.

Waarom ik geen slaappillen slik

Uiteraard vond ik het zelf ook wel wat vreemd klinken, dus ik dacht er later nog eens over na. Waarom slik ik die slaappillen eigenlijk niet? Het antwoord is heel simpel: ze werken niet.

Ik kan ook met een slaappil op nog gewoon naar het plafond liggen starten. Dat telt mijns inziens voor twee levels omhoog in de cursus plafondstaren voor gevorderden, als je het mét slaappil doet. Mijn hoofd trapt er gewoon niet in en als het dat wel doet, is dat maar één of twee keer. Als ik naar bed ga, ben ik altijd moe, maar dat maakt mijn hoofd niet uit. Met of zonder slaappil neemt dat hoofd gewoon de tijd om de dag te verwerken. Die slaappil heeft dus geen zin. Hoe meer overprikkeling, hoe meer vermoeidheid én hoe meer tijd mijn hoofd neemt om de dag nog even door te nemen.

Een heel enkele keer, in een geval van uiterste nood, slik ik een slaappil. Dan pak ik de sterkste die ik kan vinden, maar ik kan me de laatste keer niet eens herinneren. Helpen doet het toch over het algemeen niet. Ik weet nog dat ik de medicatie die ze me in het ziekenhuis gaven kreeg voorgeschreven. Mijn huisarts zei toen: “Dit is een paardenmiddel. Hier ga je zeker weten mee slapen.” Hij had gelijk. Ik ging er de eerste keer mee slapen. De tweede keer ook nog, maar daarna hield het wel weer op. (En nee, dat was niet drie keer achter elkaar, maar daar zat wat tijd tussen.) Kortom: mijn hoofd trapt er niet in als je het een slaappil geeft, dus leg ik me er maar gewoon bij neer dat ik af en toe weer een nachtje naar het plafond lig te staren. Niet leuk, maar ach, er zijn ergere dingen.

17 gedachten over “De slaappil en ik

 1. Nee soms werkt het niet zoals ze bedacht hebben. Dat spul is natuurlijk ook gemaakt om voor “ iedereen “ te werken. Het zou te veel geld aan onderzoek kosten om ze te ontwikkelen voor al die specifieke hersens. Het lijkt me ook logisch dat jou hersens door al dat door moeten gaan en op adrenaline afzien zo scherp zijn afgesteld. Ik heb er ook last van gehad. Niet slapen en wel pillen. Dan gebeuren er rare dingen de dag erop. Zolang we niet een vliegtuig of bus vol mensen bij een berg op parkeren. Men denkt dat in die situaties het lag aan de pillen.

  Like

  1. O, bij mij gebeuren er de dag erna gelukkig geen rare dingen. Maar ik houd me wel sowieso altijd aan de tijd die op het doosje staat dat ik geen auto mag rijden. Ook als ik het gevoel heb dat die pil niks doet.

   Like

 2. Voor mij werkt het om TV te kijken , als ik dat niet doe ben ik ook een plafondstaarder. Maar soms wordt ik dan in de nacht weer wakker. Slapen is toch wel een vak apart hé!

  Like

  1. ’s Nachts overdenk ik ook graag een poosje het leven ja. Bij mij werkt lezen soms, maar ik kan ook doodmoe mijn boek dicht doen en dan toch nog uren wakker liggen. Slapen is inderdaad een vak apart.

   Like

 3. Je hebt er vast al aan gedacht maar komt het niet slapen niet door 1 van je andere medicijnen of werken 2 elkaar niet tegen? Het klinkt erg vervelend hoop dat je de herhalingscursus niet hoeft te doen.

  Like

  1. Gelukkig zijn het inderdaad vlagen. En inmiddels weet ik: de nacht voor therapie slaap ik slecht/nauwelijks. En dat plan ik dus min of meer in, als in dat ik dat weet en me er dus niet meer druk om maak. Ik ga er maar gewoon om half vier uit dan soms. Slaap ik later op de dag wel weer bij.

   Like

 4. Slaappillen zou ik denk ik ook niet zo gauw nemen als ik het vermijden kan. Maar ik ben sowieso niet erg van de medicatie, hoewel het soms natuurlijk niet anders kan.

  Geliked door 1 persoon

 5. Vervelend, dat slechte slapen, want een goeie nachtrust heeft zoveel invloed op de dag erna.
  Het dromen herken ik heel erg, altijd zo’n chaos, alsof mijn hoofd ’s nachts nog drukker is dan overdag.
  Laatst uit de bib wel een best interessant boek geleend: ‘De kracht van slapen’. Daar ging het ook over te volle hoofden en hoe je je hoofd ‘moet’ leegmaken om te kunnen slapen. Hmm, vage omschrijving, maar het laatste deel heb ik redelijk snel moeten doorlezen omdat ie terug binnen moest. Misschien dat ik hem toch nog een keer aanschaf zelf, om dan rustig te kunnen lezen en ook meer toepassen.

  Like

  1. Dat klinkt als een interessant boek. Als je ‘m zelf aanschaft, kun je er misschien ook lekker in strepen om dingen later nog eens over te lezen als het nodig is.

   Like

 6. Het is rot! Ik doe dan maar even de lamp aan en ga wat lezen. En zet m’n wekker niet op alarm. Ik kan niet slapen als ik de volgende dag iets naars of iets leuks heb in de ochtend. Dan blijf ik denken. Ik moet ervoor zorgen geen hyperfocus te krijgen. En dat is lastig

  Like

Reacties zijn gesloten.