Mag het een maatje groter zijn?

De afgelopen zomer kwamen er wat kilootjes extra Naomi op deze wereld. Dat vond ik niet leuk, maar zolang mijn kleding nog paste en ik niet op de weegschaal ging staan, kon ik prima doen alsof het niet zo was. Dat lukte allemaal best aardig, maar toen werd het tijd voor de winterkleding en bleek er toch een probleem te zijn. Of niet. Het is namelijk maar waar je een probleem van wilt maken.

Schommelen in gewicht

Over de reden van het aankomen kan ik vrij kort zijn. Het was een combinatie van eetbuien (door stress) en geen idee wat. Ook als ik wél gewoon goed at, vlogen de kilo’s er namelijk aan. Uiteindelijk loopt er nu zo’n tien kilo extra van mij rond. Nee, niet leuk, maar er zijn echt even andere dingen om me heel erg druk om te maken.

Ik ben in het laatste jaar dat ik werkte twintig kilo afgevallen, zonder dat ik wist waarom. Ik heb ook altijd gezegd dat het er op een dag weer aan zou komen. Het heeft lang geduurd, maar het moment was blijkbaar afgelopen zomer gekomen. Ik vermoed dat het een combinatie is geweest van eetbuien, medicatie, een elektrische fiets en domme pech, maar feit is dat die kilo’s er zijn.

Sommige kleding past altijd

Het grote voordeel van mijn zomerkleding is dat het altijd past. Dat hielp om de extra kilo’s te ontkennen. Behalve dat mijn hoofd wat dikker was geworden, vond ik namelijk dat je het niet kon zien. In de zomer draag ik het liefst jurkjes. Die lopen dan vanaf de heupen wijd uit en dat past bij mij altijd. Ik denk dat die jurkjes met nóg tien kilo extra ook nog zouden passen. Ideaal dus. Dat geldt ook voor shirts en truien. Aankomen doe ik voornamelijk tussen mijn navel en mijn knieën, dus bij elk gewicht kan ik dezelfde maat aan qua bovenlichaam.

Wat als je kleding niet meer past?

Helaas lukt het me niet om voor de winter (voor mij betaalbare) uitlopende jurkjes te vinden en dus hijs ik me in de winter in rokken. Ik pakte de kleding van vorig jaar erbij. Ik paste er wel in hoor, maar het zat niet lekker. De grote maten die ik had bewaard, pasten ook niet en waren nog veel te ruim. Daar kon ik met geen mogelijkheid in. Uiteraard had ik mezelf vervolgens op een hongerdieet kunnen zetten, in de hoop dat die extra kilo’s zouden verdwijnen en de kleding van vorig jaar weer lekker zou zitten.

Ik besloot het echter anders aan te pakken.

Je hoeft jezelf niet te straffen met te strakke kleding

Mezelf in net te strakke kleding hijsen, voelt als mezelf straffen. Het zit niet lekker en het geeft me ook nog eens de hele dag het gevoel dat ik te dik ben. Daar komt nog bij dat ik een prikkelbare darm heb, die ervoor zorgt dat mijn buik regelmatig hele dagen of weken laat weten dat hij er is. Als je daar dan ook nog strakke kleding overheen doet, vindt die buik dat niet leuk en gaat alleen maar meer pijn doen.

En dus besloot ik dat ik gewoon grotere kleding zou kopen. Is dat dan een vrijbrief om nog meer aan te komen? Nee, zeker niet. Ik beweeg nog steeds voldoende en probeer goed te eten. Maar of dat nu wel of niet het gewenste effect heeft (want dat is bij mij altijd maar afwachten; vaak heb ik er ook geen controle op), doet er qua kleding niet toe. Wat mijn gewicht ook doet, ik ga mezelf niet straffen met te strakke kleding. Ik heb kleding die lekker zit. Oké, misschien soms nét iets te ruim, maar liever dat dan elke dag buikpijn van net iets te strakke kleding.

Kleurrijk de herfst en winter door

Ik schreef al eerder dat ik graag kleurrijke kleding draag, ter voorkoming van de winterdip. Voor de zomer is kleurrijke kleding overal te vinden, maar voor de winter moet je er net wat beter naar zoeken. De laatste drie jaar heb ik steeds meer kleur verzameld in de vorm van truien en vesten (en dat past altijd, bij elk gewicht!) Qua grotere maten kocht ik alleen rokken. Mijn ‘basis’ voor de winter is namelijk altijd een zwart rokje. Daar komt dan kleur boven en zie daar: ik kan in lekker zittende kleding én kleurrijk de herfst en de winter door!

18 gedachten over “Mag het een maatje groter zijn?

 1. Gelijk heb je! Kleding die niet lekker zit of te strak is echt niet fijn. Ik heb soms iets aan dat niet fijn zit en dat houd ik nooit lang uit. Dan ga ik me toch omkleden.

  Like

  1. Dat heb ik ook. Vorig jaar een heel leuk jeansjurkje gekocht. Na een kwartier heb ik het uitgetrokken en aan mijn zusje gedoneerd. Ik wist dat ik het nooit meer zou gaan dragen, want het zat gewoon niet lekker;).

   Like

 2. Advies: gewoon van je lievelingskleding(merk) online een maatje groter bestellen. En niemand merkt het. Want kleding die niet goed zit, slobbert, strak, trekt, etc is heel onaangenaam. Succes!

  Like

 3. Het zou leuk zijn als aankomen gewoon een wiskundige formule was, net zoals benzine in een auto. Maar zolang dat niet het geval is, is dit denk ik de gezondste oplossing.

  Like

 4. Je hebt gewoon gelijk. Waarschijnlijk was je vroeger iéts te dik en toen een tijd iéts te mager. Dan moet het nu bijna perfesct zijn en dat dat verdient best een mooie”verpakking”.

  Like

  1. Volgens mijn BMI ben ik nu ongezond te zwaar, maar persoonlijk vind ik dat dat me nog niet aan te zien is.

   Like

 5. Je hebt echt groot gelijk, je hebt die tien kilo al moet je dan ook nog lichamelijk rot voelen? In te strakke kleding ziet iedereen er te dik uit en kleuren ja aub niet alleen zwart!

  Like

  1. Nou, ik verbaas me er soms over dat mensen zich in die strakke kleren hijsen. Waarom? Dat zit toch niet lekker? En gen zwart voor mij inderdaad.

   Like

 6. Ik houd niet van strakke kleren. Daarom is het lekker dat bij mij alles nu iets te wijd zit. Bij mij juist geen eetbuien. Ik moet me er toe zetten om iets te eten.

  Like

  1. Nou, als ik ’t even kan voorkomen niet nee. Want dat vind ik zó naar zitten. Voel je overal, van je buik tot je enkels. Brrr…

   Like

Reacties zijn gesloten.