Boekenpraat: De geheime operatie (Henriët Koornberg-Spronk)

Het verhaal

Marit, Fabio, Carlijn en Esmée vormen het vriendengroepje FRNZ4EVER. Nu ze in groep acht zitten, moeten ze na gaan denken over hun toekomst en over de vraag naar welke school ze volgend jaar willen. Meester Wasknijper wil hen een handje helpen door met de kinderen op zoek te gaan naar hun talenten. Waar ben je goed in en waar word je blij van?

Terwijl de vrienden dat op school uitzoeken, hebben ze thuis een heel ander project: GO. In de Kastanjestraat, waar de kinderen wonen, gebeuren namelijk vreemde dingen. Twee vrouwen komen elke dag naar een leeg huis dat te koop staat. Er komt allerlei bezoek, maar de vrouwen gaan ’s avonds weer weg en hun activiteiten lijken nogal geheimzinnig. De vrienden proberen uit te zoeken wat de vrouwen in het lege huis doen. Uiteraard moet dat allemaal wel stiekem…

Mijn mening

Worden wat je wil – Kinderboekenweek 2021
‘De geheime operatie’ werd speciaal voor de Christelijke Kinderboekenweek 2021 geschreven. Thema: worden wat je wil. Het boek sluit daar mooi op aan doordat de groep-achters op zoek moeten naar hun eigen talenten én naar wat ze leuk vinden. Op een speelse manier zet het boek daarmee lezende kinderen ook aan tot nadenken over wat zij leuk vinden en wat zij later zouden willen worden.

Gezellig met een speurneuslaagje
De vier hoofdpersonages zijn gezellige kinderen die in dezelfde straat wonen. Ze vertegenwoordigen een redelijke doorsnee van de (christelijke) gezinnen in Nederland. De manier waarop ze met elkaar praten en de weergave van de gesprekken in de appgroep zorgen ervoor dat je de vrienden goed leert kennen en dat je je min of meer onderdeel voelt van hun vriendengroepje. Pluspunt aan dit boek vind ik dat het allemaal heel ‘gewone’ kinderen zijn. Geen superhelden met speciale talenten, maar kinderen zoals je er in elke klas veel vindt.

Als de vriendengroep op zoek gaat naar het verhaal van de vrouwen in het lege huis, komt er een laagje ‘kinderdetective’ in het boek. Dit is op zo’n manier gedaan dat ook de lezende kinderen kunnen bedenken wat er allemaal speelt in de straat. Het geeft het boek een fijn stukje extra pit.

Conclusie
‘De geheime operatie’ van Henriët Koornberg-Spronk werd geschreven voor de Christelijke Kinderboekenweek 2021. Het vertelt het verhaal van vier vrienden/vriendinnen die op zoek gaan naar hun talenten. Daarnaast gaan ze op zoek naar het verhaal achter een geheim dat zich bij hen in de straat afspeelt.
Een gezellig boek, waarbij kinderen zich onderdeel kunnen voelen van de vriendengroep. De speurneuzenactie geeft het boek een fijn stukje extra pit. Leuk voor kinderen in groep 6-8. Ook geschikt als voorleesboek, eventueel zelfs om daarna als leerkracht/ouder met kinderen in gesprek te gaan over talenten.
⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over De geheime operatie

Dit boek ook lezen?
Koop ‘De geheime operatie’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: De geheime operatie
Auteur:
Henriët Koornberg-Spronk
Illustraties: Hester van de Grift
Uitgeverij: KokBoekencentrum
Genre:
Kinderboek
Pagina’s:
123

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

3 gedachten over “Boekenpraat: De geheime operatie (Henriët Koornberg-Spronk)

  1. Hier houd ik van, dit boek zou ik zomaar uit kunnen kiezen om voor te lezen of in te zetten bij RT.
    Maar helaas, ik werk niet meer op school…

    Like

    1. Precies dat soort dingen denk ik ook als ik zo’n boek lees: dat het dan toch wel jammer is dat ik niet meer op een school werk;).

      Like

Reacties zijn gesloten.