Woord en beeld – misschien ben ik wel creatief

Ken je die mensen die je een potlood of een kwast in de hand drukt en die dan kunnen maken wat er in hun hoofd leeft? Ik ken er een paar en ik vind het soms jaloersmakend. Ik kan dat namelijk niet. Ben ik dan niet creatief? Volgens sommige mensen wel, maar daar was ik het nooit mee eens. Tot nu, denk ik.

Creativiteit is meer dan ik denk

Op de één of andere manier is jaren geleden in mijn hoofd het idee ontstaan dat creativiteit te maken heeft met tekenen en schilderen en dat soort activiteiten. Ik kon dat niet en ik kan het nog steeds niet. Oké, ik heb inmiddels wel een heleboel kleurboeken in huis, maar dat vind ik toch anders creatief dan helemaal zelf iets kunnen maken.
Heel vaak hebben mensen tegen mij gezegd dat ik creatief was, maar ik heb het altijd ontkend. Vervolgens legden ze dan uit dat ik creatief was/ben met woorden. Het heeft even geduurd, maar inmiddels snap ik het en ben ik het er zelfs mee eens. Mijn creativiteit zit in woorden.

Als ik naar mijn blog kijk, ben ik begonnen met niets. Een lege site die ik in mocht vullen. En kijk nu: mijn foto’s en mijn teksten. Ik kan dus wel degelijk van niets naar iets en ik ben dus wel degelijk creatief, maar niet met kwasten of potloden.

Kaarten maken

Sinds ik niet meer werk, ben ik veel bezig geweest met het maken van kaarten. Vaak met potloden, stiften, allerlei papiersnippers, enz. Dat was leuk, maar toch vond ik verzenden vaak lastig. Het was gewoon meestal net niet helemaal zoals ik het in mijn hoofd had.

Tegenwoordig doe ik het anders. Ik maak kaarten met de foto’s die ik in de loop der jaren heb gemaakt. De laatste weken ‘speelde’ ik er weer wat mee. Ik ontwierp kaarten die ik zelf naar anderen zou durven versturen en ik begon met de kaarten die ik het vaakst verstuur: felicitaties en condoleances.

De stiekeme droom

Terwijl ik bezig was met kaarten maken, kwam er een stiekeme droom boven. Hij heeft te maken met werk. In de afgelopen jaren is er vaak tegen me gezegd dat ik het beste iets voor mezelf zou kunnen starten. Een eigen bedrijfje, waarbij ik op mijn manier zou kunnen werken, zonder allerlei eisen van wie dan ook. Ik vond dat lastig en dat vind ik nog steeds. Voor jezelf werken betekent namelijk ook: geen werk, geen inkomen.
Op dit moment kan ik nog niet werken. En toch….dit zijn momenten waarop het kriebelt. Wat nou als ik, als ‘extraatje’, mijn kaarten zou kunnen verkopen? Daar zou ik nooit van kunnen leven, maar voor een extraatje zou het leuk zijn.

Bij de uitvoering van het idee loop ik nog tegen veel te veel vragen aan en loop ik dus vast. Belastingdienst, UWV, verzendissues, betalingen, enz. Het geeft niet, want het is nog maar een droom en ik ben blij dat ik weer durf te dromen over/van dit soort dingen. De uitvoering komt misschien wel nooit en zelfs dat zou niet erg zijn. Maar creëren blijf ik wel, want ik heb zelf kaarten nodig af en toe én dat is gewoon heel erg leuk.

19 gedachten over “Woord en beeld – misschien ben ik wel creatief

 1. Mooie blog weer Naomi !Jij bent heel erg creatief met woorden en taal !Ik ben zelf heel slecht in creatief schrijven . Opstellen schrijven was op school een drama . Dus ik bewonder jou enorm !

  Geliked door 1 persoon

  1. O ja ik vergeet te zeggen dat k je foto’s ook prachtig vind ! Zeker “ansicht kaart -waardig “!

   Geliked door 1 persoon

 2. Eerst dacht ik dus ook altijd dat creatief zijn alleen maar met tekenen en knutselen te maken had, maar het woord ‘creatief’ is veel breder. Bij jouw blog viel me direct jouw creativiteit op. En dat fotograferen vind ik ook kunstzinnig.

  Geliked door 1 persoon

 3. Natuurlijk ben je creatief, maar soms duurt het wat langer voor je daar zelf achter komt.
  Er zijn opties online om je foto’s te verkopen. Maar je moet inderdaad ook helder krijgen hoe dat dan met je inkomen zit. Er is vast een bedrag wat je mag verdienen zonder al te veel gedoe. Blijf zoeken, want er komt een moment dat je je droom kan waarmaken.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat een leuk idee Naomi! Ik vind de kaarten die je hebt gemaakt al erg mooi. Volgens mij kun je ook foto’s aanbieden op pixabay.com en daarvoor soms betaald krijgen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Creativiteit zit in je hoofd, evenals fantasie, want die heb je er ook bij nodig. Maar de uitvoering kun je op vele manieren doen. Ook ik ben eigenlijk gestopt, omdat ik niet kon “tekenen”, maar ik heb zo veel ideeën en die kan ik wel vertellen of schrijven of fotograferen. Gelukkig heb ik dat ontdekt. Helaas worden en nog te veel mensen als niet-creatief afgestempeld, terwijl je dat juist moet ondersteunen. Want bij alles in het leven heb je creatieve oplossingen nodig. Ik vind die condoliance-kaarten mooi. Daar kun je misschien nog creativer worden, door geen standaard tekst, maar gevoelens verwoorden. Is misschien een beetje “modern” maar wel oprechter. Volgens mij kun je de kaarten best voor vrienden etc. maken, en dan later….later… eens echt verkopen. Succes!

  Like

 6. Het zou door mij geschreven kunnen zijn dit logje want ook ik dacht altijd dat alleen tekenen en schilderen “creatief” was. Misschien kun je ook met naald en draad creatief zijn maar om mooie figuren op bijv. een wandkleed te maken moet je toch ook weer een soort van tekenvaardigheid hebben.
  Oke, één van de leukste complimenten die ik ooit kreeg was dat ik kan schilderen met woorden en dát was de omslag in mijn opvattingen. oor de kaarten die je maakt is zeker wel een markt, ze zien er prima uit.

  Like

  1. Dat snap ik zo, van dat wandkleed. Ik kijk dan bijvoorbeeld ‘Heel Holland Bakt’ en denk: Ja, zo’n taart maken kan ik misschien wel leren, volgens een recept. Maar er zo’n kunstwerk van maken zou ik dan weer niet kunnen… En ja, schilderen met woorden is een kunst apart!

   Like

 7. (Sowieso denk ik dat je die foto’s alleen al zou kunnen verkopen, ook als je ze nog niet tot kaart hebt vermaakt)

  Iedereen is creatief! Weet ik ondertussen, want ik voelde me vroeger net als jij over creativiteit. Supergaaf dat je dit nu met je foto’s doet! Blijf er lekker mee spelen, dan kom je ook op steeds meer ideeën om toe te passen op je kaarten. En mocht je al een wat uitgebreider fotobewerkprogramma hebben, dit is mijn gouden tip: lagen zijn je beste vrienden. Die kun je over elkaar heen plakken en individueel bewerken zodat je hele gave effecten krijgt.

  Maar nogmaals, sowieso die foto’s van jou ❤

  Like

  1. Iedereen is inderdaad creatief, ben ik inmiddels achter. Het uit zich alleen gewoon bij iedereen anders en dat is juist zo mooi.

   Geliked door 1 persoon

 8. Mooie blog, en jij bent hartstikke creatief! Met woord en taal hier op je blog maar ook met kleuren uitzoeken voor je prachtige kleurplaten en je fotografie is ook zeker een creatieve hobby en nu weer deze toffe kaartjes.

  Geliked door 1 persoon

 9. Ik weet wel zeker dat jij creatief bent en ik denk zeker dat je wel iets met je kaarten kan doen. Ik heb er zeker ook naar gekeken maar vind het lastig dat je op veel plaatsen een KVK nummer nodig hebt.

  Like

  1. Dat vind ik dus ook zo ingewikkeld, want daar komt dan gelijk weer belasting en dat soort gedoe bij kijken waar ik geen puf voor en verstand van heb.

   Like

Reacties zijn gesloten.