De nuttige slechte dag

Soms heb ik zo’n dag dat het gewoon allemaal even niet wil. Bij mij kan zo’n dag zich op twee manieren uiten. Het kan zo zijn dat ik alleen maar met mijn ogen dicht op bed wil liggen óf ik sla door naar de andere kant en kan letterlijk niet meer stil blijven zitten. Dat laatste is niet prettig, maar soms toch wel een beetje handig.

Slechte dag

Omdat er wat losse eindjes waren en ik een week had vol met allerlei (spannende) afspraken, had ik een slechte dag. Als ik veel afspraken heb, lukt het me over het algemeen niet om tot rust te komen, omdat ik in mijn hoofd die afspraken voorbereid en ze na afloop eindeloos analyseer. Die week had ik dat ook gedaan en op donderdag waren ein-de-lijk alle spannende afspraken achter de rug. Rust, zou je denken.

Nee, geen rust. Ik zat nog in de modus niet-stilstaan-en-vooral-doorgaan. Die modus is niet handig, want die zorgt voor overprikkeling. Hij komt eigenlijk al voort uit overprikkeling en als ik dan óók nog doorga, wordt die overprikkeling alleen maar groter. Maar ja, wat als je hoofd echt even niet op pauze kan en alleen maar door wil gaan?

Van de nood een deugd maken

Die dag besloot ik om van de nood een deugd te maken. Ik was in het voorjaar begonnen aan de grote schoonmaak, maar door extreme vermoeidheid lag dat vervolgens maanden stil. Kort voor die drukke week had ik het weer opgepakt en ik wilde doorzetten. Elke week een klein beetje zorgt er uiteindelijk namelijk ook voor dat alle kasten aan de binnenkant op een gegeven moment weer schoon zijn.

Op die slechte dag had ik geen energie, maar ik wist ook dat ik niet stil zou kunnen zitten. Nadat ik mijn onrust had uitgelaten in de polder, besloot ik dus nog maar even door te gaan met niet-stilstaan-en-vooral-doorgaan. Ik vulde een emmertje met sop en dook de trapkast in. Na anderhalf uur poetsen was die schoon.

De resultaten van mijn doorgaan-acties

Natuurlijk hadden mijn acties gevolgen. Ik was doodmoe na afloop. De rust die ik zo nodig had, had ik niet genomen en dus betaalde ik de prijs.

Toch vond ik dat deze slechte dag vooral nuttig was geweest en daarmee misschien toch wel goed, want:
– Ik genoot van mijn keurig geordende, schone trapkast. Ik kon er weer in lopen en ik moet toegeven dat dat voor de schoonmaak/opruiming even niet meer zo was. Nu, weken later, word ik nog steeds iedere keer als ik in die kast kom helemaal gelukkig van de orde die daar heerst.
– Nadat de trapkast schoon was, vond mijn hoofd ein-de-lijk dat ik rust had verdiend.

Dat laatste punt is denk ik het belangrijkst. Ja, natuurlijk had ik eerder rust moeten nemen en had ik beter die schoonmaak een dag (of een week) uit kunnen stellen. Maar ik kon die rust gewoon niet vinden en ná alle actie lukte het wel. De manier waarop was misschien niet handig, maar het doel was behaald. Een nuttige, goede, slechte dag dus…

11 gedachten over “De nuttige slechte dag

 1. Ik loop daar ook wel eens tegenaan: dat ik eigenlijk niet de energie heb om allerlei dingen te doen, maar dat mijn hoofd geen rust lijkt te vinden tot ze gedaan zijn. Maar dan bekoop je het later meestal inderdaad toch wel wat. Moeilijk om een evenwicht in te vinden soms.

  Like

  1. Dat vind ik ook. Als ik zo’n dag keihard heb gewerkt terwijl ik al moe was, moet ik mezelf bijna letterlijk aan de bank vastbinden de volgende dag om dan in ieder geval even rust te nemen.

   Like

 2. Als mij dat overkomt en dat gebeurt vooral na een spannende of overvolle dag (dagen achter elkaar) dan loop ik meestal even de deur uit en ga een stukje wandelen.
  Misschien moet ik jouw manier oppakken: dan komen mijn keukenkastjes weer opgeruimd?

  Like

  1. Bij mij gebeurt het ook na al veel te volle dagen, juist als je rust nodig hebt. Ik ga eerst naar buiten en dan aan de schoonmaak. Dubbele winst. Of het echt een aanrader is, weet ik niet, maar mijn keukenkastjes zijn al aan de beurt geweest en zijn er behoorlijk van opgeknapt😉.

   Like

 3. Soms helpt het mij om met mezelf af te spreken: oke, je doet dit, maar dan doe je dat niet. Dus wel de kast schoonmaken, maar dan niet ook nog naar de supermarkt voor dat ene zogenaamd absoluut noodzakelijke ding. Of wel even naar de bieb lopen, maar dan niet daar een rondje om de wijk aan vast plakken. Helpt vaak goed.

  Like

  1. Dat lukt me meestal niet, om op één dag dan die rem te vinden. Maar dan wel de volgende dag. Dan ‘mag’ ik echt niks.

   Like

Reacties zijn gesloten.