Boekenpraat: Sleutel 17 (Marc Raabe)

Het verhaal

‘Flaptekst’:
In de koepel van de Berliner Dom hangt een gruwelijk toegetakeld, bebloed lichaam. Met haar gespreide armen lijkt ze op een zwarte engel. Het is de prominente geestelijke dr. Brigitte Riss. Om haar hals draagt ze een mysterieuze sleutel waarop het cijfer 17 staat.
Rechercheur Tom Babylon, die als één van de eersten ter plekke is, heeft een persoonlijk belang bij deze zaak: jaren geleden verdween zijn zusje Viola met precies deze sleutel. Wanneer hij zich op de zaak stort, strijkt zijn ongebruikelijke aanpak algauw tegen de haren in van psychologe Sita Johanns, die lastige vragen begint te stellen. Want wie heeft er eigenlijk meer te verbergen: Tom of de moordenaar?

Mijn mening

Veelbelovende start
Dit boek start veelbelovend, met een moord en een heleboel geheimen. Vanaf het eerste moment weet je dat hier iets groots speelt. Een theatrale moord is niet een moord uit snelle drift, maar er is meer aan de hand. Als Tom Babylon zijn onderzoek start, voel je dat het ingewikkeld gaat worden en dat Tom hard zal moeten werken. Na het eerste hoofdstuk wil je dus snel verder met de rest van het verhaal. Hoewel ik me nogal stoorde aan het veelvuldige gebruik van de naam Jezus als stopwoord, vond ik het wel een veelbelovende start van het verhaal.

Persoonlijke betrokkenheid en (te) veel personages
De reden dat ik de ‘flaptekst’ heb weergegeven, is het vervolg van het verhaal, na de veelbelovende start. Ik zou namelijk zelf geen samenvatting van het verhaal kunnen geven. Het springt heen en weer tussen 2017 en 1998 en gaat over heel veel verschillende personages. Tom Babylon is de hoofdpersoon, maar ook vijf van zijn jeugdvrienden spelen een grote rol in het verhaal. Naarmate het verhaal zich ontwikkelt, komen steeds meer personages aan bod. Voor mij werd het daardoor onoverzichtelijk en warrig.

Het feit dat Tom persoonlijk bij de zaak betrokken is, zat me ook niet lekker. Waarom moeten rechercheurs in boeken zo vaak persoonlijk bij een zaak betrokken zijn? Het kwam ongeloofwaardig op me over.

Al met al zorgde de veelbelovende start ervoor dat ik door bleef lezen. Ik hoopte dat het verhaal na een wat moeizaam gedeelte weer zo veelbelovend zou worden als het begon. Helaas gebeurde dat niet. Ik vond het verhaal warrig en kon het niet goed volgen. Het boek was voor mij een teleurstelling. Ik had er, zoals mijn officieuze blog-collega van BookSomeTea dat noemt, een heuse boekenkater van.

Conclusie
De thriller ‘Sleutel 17’ van Marc Raabe gaat over een theatrale moordzaak in Berlijn. Rechercheur Tom Babylon stort zich vol overgave op de zaak, waar hij persoonlijk bij betrokken is.
Het boek begint veelbelovend, als een echte pageturner. Ik dacht de eerste vijftig pagina’s dat het een beoordeling met vijf sterren zou worden. Helaas werd het verhaal voor mij daarna steeds moeilijker te volgen. Te veel personages, die niet goed van elkaar te onderscheiden zijn, doen hun intrede in het verhaal. Al met al zorgde het ervoor dat ik het verhaal niet goed kon volgen en (zeker na de veelbelovende start!) teleurgesteld het boek sloot na de laatste pagina.
Voor mij helaas een tegenvaller. Wellicht voor mensen die studerend willen lezen een aanrader, maar het is wat mij betreft geen boek om ter ontspanning mee op de bank te duiken.
⭐️⭐️

Meer informatie over Sleutel 17

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Sleutel 17’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Sleutel 17
Auteur:
Marc Raabe
Vertaling: Marcel Misset
Uitgeverij:
A.W. Bruna Uitgevers
Genre:
Thriller
Pagina’s:
448

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

5 gedachten over “Boekenpraat: Sleutel 17 (Marc Raabe)

  1. van de eerste zin kreeg ik kippenvel en toen kwam de “heuse boekenkater” ook nog om de hoek kijken, dus laat ik dit boek maar voor wat het is.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.