Boekenpraat: Toen het donker werd (Simone van der Vlugt)

Het verhaal

“Nachten ligt hij wakker, terwijl steeds dezelfde vraag door zijn hoofd maalt: hoe kom ik hieruit? Het antwoord is elke keer kort en duidelijk: niet.”

Menno, Sascha en hun zeventienjarige zoon Luuk vormen een heel gewoon gezin. Het gezin kent de gebruikelijke strubbelingen, maar over het algemeen zijn ze gelukkig. Tot op de dag dat alles verandert. Menno komt in aanraking met zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. In eerste instantie lijkt alles mee te vallen, maar al snel ontdekt hij dat hij in de klauwen is gevallen van iemand die hem niet zal laten gaan.

Menno zoekt een uitweg, maar die is er niet. Wat als de stap naar de politie niet haalbaar lijkt en de chantage toeneemt? Het houdt Menno wakker en het brengt hem en zijn gezin in gevaar. Maar hoe komen ze hieruit? Het antwoord lijkt steeds hetzelfde: niet.

Mijn mening

Een film in boekvorm
‘Toen het donker werd’ leest heel snel en makkelijk, alsof je een film kijkt. Wellicht speelt het thema daarbij een rol, maar het komt zeker ook door de schrijfstijl. De spanning is voelbaar en de scènes die zich in het boek afspelen zijn op zo’n manier beschreven dat ze bijna zichtbaar zijn. In een recordtempo loopt de spanning in het boek steeds verder op en neemt de auteur je mee in de houdgreep van criminelen. Chantage, angst, paniek en vragen slepen je mee door het verhaal.

Er was ‘iets’ waar ik de vinger niet op kon leggen
Door de snel oplopende spanning had ik moeite om het boek weg te leggen en wilde ik het het liefst in één keer helemaal lezen. Tegelijkertijd was er iets waar ik de vinger niet op kon leggen, maar dat heel lang zorgde voor de vraag of ik dit boek nu wel of niet goed vond. Naarmate ik verder in het verhaal kwam, verdween dat ‘iets’ en kon ik het beter verklaren.
De dingen die in het boek gebeuren zijn bizar en lijken bijna te heftig om nog reëel te kunnen zijn. In eerste instantie vond ik dat jammer en vroeg ik me af hoe geloofwaardig het verhaal in dit boek dan was. Naarmate het verhaal vorderde, vielen steeds meer puzzelstukjes op hun plaats en werd het begin van het boek ook geloofwaardig. Al met al dus niet alleen vanwege de goede schrijfstijl en de spanning, maar ook vanwege het goede verhaal een aanrader.

Conclusie
In de thriller ‘Toen het donker werd’ van Simone van der Vlugt raakt een heel gewoon gezin in de greep van criminelen. Een bizar verhaal over hoe chantage kan leiden tot dingen waar een mens zichzelf nooit toe in staat had geacht.
Het verhaal is op zo’n manier geschreven dat je het bijna letterlijk voor je ogen ziet afspelen. Door het hoge tempo loopt ook de spanning in het verhaal snel op. De voelbare beklemming van de hoofdpersonages zorgt ervoor dat het boek moeilijk weg te leggen is. In eerste instantie voelt het verhaal op een aantal punten wat ongeloofwaardig, maar op het einde valt dat weg. Al met al dus zeker een aanrader!
⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Toen het donker werd

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Toen het donker werd’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Toen het donker werd
Auteur:
Simone van der Vlugt
Uitgeverij: Ambo|Anthos
Genre:
Literaire thriller
Pagina’s:
309

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

5 gedachten over “Boekenpraat: Toen het donker werd (Simone van der Vlugt)

    1. Volgens mij was dit voor mij het eerste boek van Simone van der Vlugt, maar het smaakt zeker wel naar meer.

      Like

Reacties zijn gesloten.