Boekenpraat: Een thuis in Afrika (Irma Joubert)

Het verhaal

Charles is nog maar vijf jaar als Londen te gevaarlijk voor hem wordt. De Tweede Wereldoorlog is in volle gang en de Duitsers dreigen Londen te bombarderen. Voor zijn eigen veiligheid gaat Charles naar zijn tante Grace in Schotland.
Na de oorlog vertrekt Charles per schip naar Zuid-Afrika, om daar een nieuw leven op te bouwen. Hij wil daar, als hij volwassen is, boer worden. Maar eenmaal in Zuid-Afrika blijkt alles niet zo rooskleurig als het in Schotland leek.

Oswald von Stein vecht in de oorlog voor Duitsland. Hij gelooft met zijn hele hart in de plannen van Hitler en is bereid daar zijn leven voor te geven. Als hij zich moet overgeven aan de Russen, neemt hij zich voor nooit te bezwijken voor een aanbod om over te lopen naar het communisme.
Het gevolg is dat Oswald tot ver na de Tweede Wereldoorlog krijgsgevangene is in een kamp in Siberië. Honger, kou, uitputting en vernedering kunnen hem er echter niet van weerhouden te blijven geloven in de Duitse zaak.
En dan, na jaren krijgsgevangenschap, blijkt zijn Duitse thuis niet meer te bestaan. Waar vindt Oswald dan een thuis?

In Afrika kruisen de wegen van Charles en Oswald elkaar. Ook komen beide mannen in contact met de Nederlandse Mentje, die na de Tweede Wereldoorlog op hetzelfde schip als Charles naar Zuid-Afrika ging. Drie mensen die zijn getekend door oorlog, elk op hun eigen manier. Drie mensen die proberen een nieuw leven op te bouwen en elkaar op die weg ontmoeten.

Trilogie ‘Onderweg naar Afrika’
Dit is het laatste boek van de Trilogie ‘Onderweg naar Afrika’:
– Hildegard
– Het meisje uit het verscholen dorp
– Een thuis in Afrika

Mijn mening

Historische feiten, verweven in een prachtig verhaal
Irma Joubert heeft voor ‘Een thuis in Afrika’ grondig onderzoek gedaan en het verhaal gebaseerd op historische feiten. Daarbij liet zij zich inspireren door een man die zij zelf ontmoette en die op jonge leeftijd vanuit Schotland naar Zuid-Afrika kwam. Zo ontstond hoofdpersonage Charles.
Ook voor de andere hoofdpersonages deed Joubert veel onderzoek.
Aan het begin van het boek worden de hoofdpersonages op een prachtige, originele manier voorgesteld, waardoor je gelijk weet met wie je te maken hebt en wat hun standpunten zijn.

Vervolgens ontvouwt zich een verhaal dat start kort voor de Tweede Wereldoorlog en dat eindigt in 1956. Charles is in het eerste stuk van het boek een kind van vijf. Hij is een personage om direct in je hart te sluiten, vanwege zijn onbevangenheid en de kinderlijke manier waarop hij de oorlog beleeft. Hij ziet het als een groot avontuur en tegelijkertijd heeft hij dagelijks te maken met gevaar en dreiging.

Het personage Oswald von Stein laat een heel andere kant van de oorlog zien. Over de kampen waar krijgsgevangenen zaten, las ik nooit eerder een boek en ik vond het heel indrukwekkend om dat te lezen. Irma Joubert beschrijft alles op zo’n manier dat je je goed kunt inleven in de personages.

Personages die ik niet los wil laten
In dit laatste deel van de trilogie ‘Onderweg naar Afrika’ komen personages uit de eerdere delen terug. Oswald von Stein speelde een rol in ‘Hildegard’ en Mentje is een oude bekende uit ‘Het meisje uit het verscholen dorp’.
Dit laatste deel is ook goed te lezen zonder de andere twee boeken gelezen te hebben.

Ik vond het mooi om het verhaal van de personages uit andere boeken op deze manier verder te kunnen lezen. Naarmate het einde van het boek dichterbij kwam, hoopte ik stiekem dat er nóg een deel zou komen. Irma Joubert schildert de personages namelijk op zo’n manier af dat ze voelen als goede vrienden die je niet los wilt laten. Helaas blijkt dit boek echt het laatste deel van de trilogie. Dat is een begrijpelijke keuze, maar tegelijkertijd had ik graag nog veel langer met deze personages op willen trekken.

Conclusie
De roman ‘Een thuis in Afrika’ is het laatste deel van de trilogie ‘Onderweg naar Afrika’ van Irma Joubert. De roman speelt zich af tussen 1933 en 1956 en belicht verschillende kanten van de Tweede Wereldoorlog.
De hoofdpersonages ontwikkelen zich in het boek op allerlei fronten. Met name Charles, die je leert kennen als vijfjarige, steelt onmiddellijk je hart. Hij geeft een onbevangen en kinderlijk beeld van de Tweede Wereldoorlog in Schotland.
Na de Tweede Wereldoorlog gaan de hoofdpersonages op zoek naar een thuis in Afrika.
Irma Joubert beschrijft hun fysieke en mentale reis. Het is een ontroerend, prachtig, indrukwekkend verhaal met Charles als nieuw hoofdpersonage én met oude bekenden uit eerdere delen uit de serie. Het is een boek dat ik met een diepe zucht en een brok in mijn keel sloot. Ik wilde de hoofdpersonages, die voelden als vrienden, nog helemaal niet laten gaan. En heel, heel stiekem hoop ik dat er ooit tóch een vervolg komt…
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Een thuis in Afrika

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Een thuis in Afrika’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Een thuis in Afrika
Auteur:
Irma Joubert
Vertaling: Dorienke de Vries
Uitgeverij:
Mozaïek
Genre:
Historische roman
Pagina’s:
526

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

11 gedachten over “Boekenpraat: Een thuis in Afrika (Irma Joubert)

 1. Zeker een prachtig boek! En herkenbaar dat je een vervolg wilt lezen!
  Als ik zo’n mooi boek heb gelezen, heb ik altijd een beetje moeite om met het volgende boek te beginnen…bang dat die lang zo mooi niet is. 😅

  Like

  1. Dat had ik dus ook. En toen vond ik het boek dat ik hierna las ook nog eens een enorme tegenvaller. Heb me lang afgevraagd of dat aan dat boek lag of aan zijn voorganger;).

   Like

  1. Dat zag ik in je recensie. Ik deed over dit boek veel langer dan over de eerste twee delen van de serie, maar volgens mij lag dat vooral aan mij(n stemming) en niet aan het boek.

   Like

 2. Dat lijkt mij een mooi boek, alleen jammer dat het onderdeel is van een trilogie, en ik heb al zo veel boeken liggen om te lezen haha!

  Like

 3. Tot voorkort zou ik hier schrijven dat series mijn ding niet zijn maar dat klopt ook al niet meer. Ik ben wel benieuwd naar de boeken ik zet ze op mijn verlanglijstje.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.