Boekenpraat: De oorlog die mijn leven redde (Kimberly Brubaker Bradley)

Het verhaal

Londen en Kent, 1939-1940.
Vanachter het raam in het appartement waar ze woont, bekijkt de negenjarige Ada de wereld. Dat wat ze ziet vanuit het raam is de enige wereld die ze kent. Ada woont daar met haar moeder en haar jongere broertje Jamie. Nooit mag Ada het appartement verlaten, want haar moeder wil niet dat mensen Ada’s klompvoet zien. Lopen kan Ada niet. Ze kruipt door de eenkamerwoning en heeft nooit van iemand geleerd hoe ze zou moeten lopen.

Als de Tweede Wereldoorlog begint, wordt Jamie naar het platteland gestuurd, om daar veilig te zijn. Ada grijpt haar kans en sluipt met Jamie mee het huis uit. In Kent komen de kinderen terecht bij Susan Smith. Daar, in het kleine dorpje en bij Susan thuis, leert Ada zichzelf kennen én de wereld buiten vier muren. Ze leert paardrijden en lopen en leert dat haar klompvoet haar niet gek maakt. De band met Susan wordt steeds hechter. De oorlog en de vlucht vanuit Londen hebben Ada’s leven gered. Maar wat als de oorlog ooit voorbij is?

Mijn mening

Heftig en prachtig verhaal
‘De oorlog die mijn leven redde’ is een kinderboek dat gaat over veel meer dan het begin van de Tweede Wereldoorlog in Engeland. Het gaat over kinderen met een handicap en hoe die in die tijd door sommige mensen werden gezien als ‘gek’ en daarom letterlijk werden verstopt. Het verhaal laat pijnlijk en heftig zien hoe kinderen die net een beetje anders waren dan de norm niet naar school mochten.
Ada en Jamie groeien op in een arme wijk van Londen, met een moeder die weinig heeft en niet voor haar kinderen kan zorgen. De liefdeloosheid in het gezin is heel heftig en verdrietig om te lezen.

Naast al deze heftigheid vertelt ‘De oorlog die mijn leven redde’ ook een prachtig verhaal. Als Ada en Jamie op het platteland komen, leren ze wat zorgzaamheid, veiligheid, geborgenheid en houden van is. Heel ontroerend om te lezen.

Ada: een meisje om van te houden
In het boek is Ada aan het woord. Zij vertelt haar verhaal. Haar verhaal tussen de vier muren in Londen, maar ook haar verhaal van steeds meer vrijheid als ze Londen heeft verlaten.
Het is de auteur op een bewonderenswaardige manier gelukt om Ada geloofwaardig als jong meisje aan het woord te laten. Daarnaast wordt de ontwikkelingsachterstand die Ada heeft (doordat ze nooit buiten en naar school is geweest) heel mooi beschreven. Ada kent veel woorden en verschijnselen niet. Ze weet niet wat er met haar voet is en kent woorden als laken of servet niet. Zelfs gras is iets dat ze nooit heeft gezien en dat ze dus niet kent.
Je hebt als lezer het gevoel dat je echt door Ada’s ogen haar wereld ziet. Een wereld vol pijn én vol dapperheid. Ada is een meisje waar je vanaf de eerste pagina van gaat houden.

Conclusie
In het (kinder)boek ‘De oorlog die mijn leven redde’ van Kimberly Brubaker Bradley vertelt de negenjarige Ada haar verhaal. Dat verhaal begint in 1939, in een eenkamerwoning in Londen. Ada, die een klompvoet heeft, is nooit buiten dat appartement geweest. Als haar broertje Jamie naar het platteland gaat, weg van de bombardementen, gaat Ada met hem mee en verandert haar leven voorgoed.
Het is de auteur op een indrukwekkende, bewonderenswaardige manier gelukt om je als lezer de wereld te laten zien door de ogen van een negenjarige met een ontwikkelingsachterstand. ‘De oorlog die mijn leven redde’ vertelt een heftig, maar ook prachtig verhaal, over en vanuit een hoofdpersonage waar je vanaf de eerste pagina van gaat houden.
Het boek is een kinderboek, maar zeker ook voor volwassenen een aanrader!
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over De oorlog die mijn leven redde

Dit boek ook lezen?
Koop ‘De oorlog die mijn leven redde’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: De oorlog die mijn leven redde
Auteur:
Kimberly Brubaker Bradley
Vertaling: Ernst Bergboer
Uitgeverij:
Callenbach
Genre:
Roman (WOII, kinderboek, vanaf 10 jaar)
Pagina’s:
254

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

6 gedachten over “Boekenpraat: De oorlog die mijn leven redde (Kimberly Brubaker Bradley)

  1. Iets in dit verhaal doet met ontzettend denken aan In de ruimte is het stil… Ik ga deze eens opzoeken bij de bieb, kijken of het inderdaad overeen komt.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.