Een dag opnieuw doen

‘Als je een dag opnieuw zou mogen doen, welke zou je dan kiezen?’ Geen idee meer waar het was, maar op een dag viel mijn oog ergens op die vraag. Ik reageerde er niet op en klikte verder. Toch merkte ik dat ik er steeds aan bleef denken. Welke dag zou ik opnieuw willen beleven? En waarom die dag dan? Alleen al het feit dat ik erover na bleef denken, is reden genoeg om er een blog over te schrijven.

Dagen die ik opnieuw zou willen doen

In eerste instantie dacht ik dat het antwoord op de vraag welke dag ik opnieuw zou willen doen heel simpel was. Ik dacht dat ik geen enkele dag opnieuw zou willen doen. Naarmate ik er langer over nadacht, kwamen er toch wat dagen naar boven die ik misschien wel opnieuw zou willen doen.

Een paar opties:
1. De dag dat mijn zusje geboren werd. Ik zou gewoon nog een keer die vreugde willen beleven. Dat heerlijke moment waarop ik (ik was negen) besefte dat één van mijn grootste dromen uit was gekomen. Het gevoel van allesoverheersende liefde. Ja, dat was een mooie dag.
2. De dag waarop ik de sleutel van mijn huis kreeg. Kijk, het is toch nogal een ding, zo’n eigen huis. Dat ding had ik er, achteraf gezien, best van willen maken. Nu droeg ik mijn klas over aan een vervanger, ging naar de oplevering, nam mijn klas weer over en na schooltijd reed ik naar de notaris voor de officiële overdracht. Hm, nee, niet heel feestelijk. Dat zou ik nu anders aanpakken.
3. De dag waarop ik me ziek meldde. Ik ging die dag gewoon werken, terwijl ik wist dat ik dat niet kon. En in het gesprek waar ik me ziek meldde, ging er veel fout. Met de kennis van nu zou ik ten eerste al helemaal niet naar mijn werk zijn gegaan en ten tweede zou ik tijdens dat gesprek weglopen. Het zou een hoop drama voorkomen.
4. Mijn dertigste verjaardag. Op de dag dat ik mijn dertigste verjaardag vierde met mijn familie, beleefde ik het allerdiepste dieptepunt waarop ik ooit zat. Ik zou feest moeten vieren, maar ik vond er weinig feestelijks aan. Ik zag geen toekomst en had geen idee hoe ik nog verder moest. Toch reed ik die avond naar het restaurant waar we met elkaar zouden feesten. Ik ‘vierde’ mijn verjaardag. Maar wat niemand wist: ik wilde helemaal niet vieren. Ik had die ochtend suïcidale ideeën gehad. Een dag later belde ik mijn huisarts op met die boodschap. Ik zou nu die dag echt vieren. Want er is genoeg te vieren, maar toen zag ik het niet.

Maar wat als ik een dag opnieuw zou doen?

Bij de opties van dagen die ik opnieuw zou willen doen, zitten vooral dagen die ik nu anders zou doen. Dat geldt niet voor de dag waarop ik grote zus werd. Die zou ik gewoon opnieuw als een blij ei vieren, maar voor de andere dagen geldt dat ik dingen anders aan zou pakken.

Wat zou dat opleveren?
In het geval van de dag waarop ik de sleutel kreeg, zou het vooral zorgen voor rust. Geen gedoe met heen en weer tussen taalles en huis en geschiedenisles en notaris. Gewoon in alle rust vieren dat ik een eigen huis heb.
Als het gaat over de dag van mijn ziekmelding zou ik wellicht een trauma kunnen voorkomen. Ja, dat zou fijn zijn.
En als het gaat om mijn dertigste verjaardag, zou ik veel meer stilstaan bij wat ik te vieren heb.

En dan… Wat dan? Zou het echt zo uitpakken als ik nu denk? Ik geloof er niks van.

Ik wil geen dag opnieuw doen

Al vrij snel na al mijn overpeinzingen kwam ik tot de conclusie dat mijn eerste ingeving klopte: ik wil geen enkele dag opnieuw doen.

Alles is gelopen zoals het liep. Ik geloof erin dat dat met een reden zo is. Ik geloof dat God mijn leven heeft geleid. Natuurlijk had ik mezelf een trauma graag bespaard en natuurlijk had ik niet rond willen lopen met zelfmoordgedachten. Maar zonder dit allemaal was ik ook niet wie ik nu ben. Was het leven dan ‘makkelijker’ geweest? Geen idee. Het maakt ook niet uit. Ik blijf bij mijn conclusie dat ik niets opnieuw wil doen en niets zou willen herschrijven. Het is ‘goed’ zoals het is gegaan. Niet omdat het allemaal leuk was en natuurlijk zou ik dingen anders hebben gewild. Maar ik blijf erop vertrouwen dat dit is hoe God het heeft geleid. En daarom is het goed en hoeft er niets opnieuw. Sommige dingen zou ik een vervolg willen geven, maar dát is een heel ander verhaal.

18 gedachten over “Een dag opnieuw doen

 1. Ik zou ook geen dag opnieuw willen doen. Wel zou ik héél graag willen dat ik nog eens mee zou kunnen kijken naar bepaalde dagen in mijn leven. Alleen de gebeurtenissen observeren zonder iets te veranderen. Ik denk dan direct aan de nogal bijzonder verlopen eerste date met mijn vriend. Dat verzuchten we wel eens tegen elkaar, dat we daar achteraf wel een opname van hadden willen hebben.

  Like

 2. Een leuk artikel! Rondom trauma zijn er genoeg dagen die ik anders had willen doen maar tegelijkertijd moet ik accepteren dat de fout niet bij mij lag. Dus wat dat betreft heeft opnieuw doen weinig zin. Dus dan beleef ik fijne of toffe momenten liever opnieuw. Zoals boven op de berg in Noorwegen met mijn beste vriendinnen, of toen ik uit een vliegtuig sprong (inclusief parachute, maak je geen zorgen)

  Like

  1. Dat is waar ja, dat het eigenlijk niet veel zin heeft, omdat de fout niet bij jou lag (en dat geldt bij mij precies zo). Die parachutesprong laat ik graag aan jou over. Mij veel te eng;).

   Like

 3. In ieder geval zou het niet kúnnen! Er zijn best veel dagen die ik nog graag zou herbeleven, allemaal blije dagen en dus zou ik ik ze ook niet willen veranderen. De enige dingen momenten die ik wél zou willen veranderen zijn de momenten dat ik, ondanks al mijn goede bedoelingen tóch mijn geduld verloor in de de laatste 2 jaar van Henk’s dementie. Maar bij “overdoen” zou het waarschijnlijk tóch weer gebeuren omdat je niet straffeloos over je grenzen heen kunt gaan. en ik ook dán de grenzen genegeerd zou hebben.

  Like

  1. Ik snap helemaal wat je bedoelt, maar dat zijn van die dingen die inderdaad altijd dubbel zullen blijven. Je weet dat je het anders had gewild en tegelijk dat het heel ‘logisch’ is dat het zo is gelopen…

   Like

 4. Pfffff
  De dag die ik opnieuw zou willen doen is de dag dat de huisarts mij niet zou bellen met de diagnose!!! Borstkanker, in zeer ernstige vorm 😦

  Like

 5. Er zijn toch enkele dagen die ik opnieuw zou doen… in de hoop dat mijn leven iets beter zou verlopen zijn. Het is door de jaren wel goed gekomen, maar toch… als ik het sommige situaties van vroeger zou kunnen vermijden, zou ik zeker doen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik sluit me bij je aan. Als ik dagen opnieuw had kunnen doen, dan zou ik dingen veranderen omdat ik daar NU de kennis voor heb. Maar als ik dan die dingen zou veranderen, zou ik misschien die kennis niet opdoen… Ik omarm dus maar gewoon mijn verleden en vier dat ik er altijd sterker uit ben gekomen. In fouten geloof ik namelijk niet. In leermomenten wel.

  Fijne kerstdagen!

  Like

  1. Dat is het denk ik ja. Het is altijd ‘met de kennis van nu’. En tja, over drie jaar is die kennis wéér anders, dus dan zou je het misschien wéér anders doen. Dan maar zoals het is;).

   Geliked door 1 persoon

 7. Dagen zoals jij omschrijft komen oort uit spijt en uit nieuw verkregen wijsheid. OP z’n Rotterdams achteraf is makkelijk lullen. Je weet wat je geleerd hebt

  Like

Reacties zijn gesloten.