Boekenpraat rondom Kerst: Thuiskomen (Dan Walsh)

Het verhaal

December 1943, Amerika. De zevenjarige Patrick Collins wordt door iemand van de Kinderbescherming bij zijn opa gebracht. Hij heeft zijn opa nog nooit ontmoet, maar zijn moeder is een paar dagen eerder overleden en zijn vader is in Europa om te vechten tegen Duitsland. De enige familie die hij heeft, is zijn opa.

Al snel ontdekt Patrick waarom hij zijn opa nooit eerder ontmoet heeft. Zijn opa wil hem niet. Zijn opa is een norse, boze man. Het is bijna Kerst en Patrick ziet achter de ramen van alle huizen gezelligheid, maar bij zijn opa in huis is er niets te merken van de naderende kerstdagen.

Patrick heeft voor Kerst één grote wens. Hij wil dat zijn vader naar huis komt, zodat die hem bij zijn opa weg kan halen. Maar als hij bij zijn opa op zolder een houten soldaat ontdekt, komt er een tweede wens bij: die houten soldaat. Patrick ontdekt echter al snel dat die soldaat zijn opa boos maakt. Hij snapt niet waarom, maar het maakt alleen maar dat hij nóg liever die prachtige soldaat wil hebben. Die soldaat én zijn vader.

Mijn mening

Een lieve jongen en een norse man
In ‘Thuiskomen’ verschillen hoofdpersonen Patrick Collins en zijn opa Ian van elkaar als water en vuur. Patrick is een lieve jongen, die je onmiddellijk in je hart sluit. Zijn opa is daarentegen een norse man, die je het liefst stevig toe zou spreken.
Op een ontroerende manier brengt Dan Walsh in dit verhaal de twee hoofdpersonen samen. Hij laat het verdriet van de jonge Patrick én van de oude opa Collins zien.
Vanaf het begin ga je op in het verhaal. Op het moment dat de kleine Patrick met zijn koffers bij zijn opa in de gang staat, voel je zijn verlorenheid en daarmee verloor ik mijn hart aan dit ventje.
Het boek vertelt het verhaal van deze twee mensen en daarin een veel groter verhaal: het verhaal van Kerst, vergeving, Gods liefde en hoop.

Klassieke, nostalgische tranentrekker rond Kerst
Dit boek zou ik omschrijven als een klassieke, nostalgische tranentrekker rond Kerst. Hoewel dat misschien negatief klinkt, bedoel ik dat juist heel positief. Het is zo’n verhaal zoals ik dat ken van de kerstvertellingen vroeger tijdens vieringen op school of op de zondagsschool. Alle elementen zijn aanwezig: sneeuw, een zielig kind, een oude man en ja, natuurlijk ook een happy end. Dat neemt echter niet weg dat ik uiteindelijk met dikke tranen de laatste bladzijden van dit prachtige verhaal heb gelezen.

Conclusie
In de roman ‘Thuisblijven’ brengt auteur Dan Walsh de zevenjarige, lieve Patrick Collins en zijn norse opa bij elkaar. Terwijl iedereen toeleeft naar Kerst, rouwt Patrick om het verlies van zijn moeder en wil opa Collins niets te maken hebben met Kerst en ook niet met zijn kleinzoon.
Zo ontvouwt zich een klassieke, nostalgische tranentrekker. Een prachtig verhaal over (Gods) liefde, vergeving en hoop. Heel voorspelbaar, maar bij een kerstboek hoort dat er stiekem een beetje bij voor mij. Ik heb dan ook intens genoten van dit ontroerende, prachtige verhaal.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Thuiskomen

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Thuiskomen’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Thuiskomen
Auteur:
Dan Walsh
Vertaling: Tineke Tuinder-Krause
Uitgeverij:
Kok Omniboek
Genre:
Roman
Pagina’s:
238

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

4 gedachten over “Boekenpraat rondom Kerst: Thuiskomen (Dan Walsh)

    1. Misschien kun je, als je dan toch bij de bieb bent, gelijk kijken of ze het vervolg hebben: Thuisblijven. Die heb ik nog niet gelezen, maar al wel gereserveerd, want ik ben heel benieuwd.

      Like

Reacties zijn gesloten.