21 in 2021 – afvinken

Aan het begin van het jaar maakte ik een lijstje met 21 activiteiten/doelen voor 2021. Nu het jaar zo ongeveer ten einde is, is het tijd om dat lijstje er weer eens bij te pakken. Wat kan ik afvinken en wat bleek helemaal niet zo’n goed idee of gaat mee naar 2022?

Lijstje, maar met spelregels

Mijn lijst met activiteiten/doelen ontstond pas vrij laat, want ik wist niet of zo’n lijst een goed idee was. Toch vond ik het wel heel erg leuk. Als rasecht lijstjesmeisje begon ik er toen ook aan. Ik stelde wél vooraf een paar ‘spelregels’ op.

*Schoonmaak moet.
*Deze lijst is vooral een lijst met praktische dingen die ik al lang wil doen of die sowieso moeten gebeuren.
*Zie de lijst vooral als ‘inspiratie’.
*Het is geen probleem als niet alles wordt afgestreept. Het zou zelfs de grootste overwinning van 2021 kunnen zijn:).

21 in 2021 – Tijd om af te vinken!

Laat ik beginnen met misschien wel de grootste overwinning van 2021, zoals ik dat aan het begin van het jaar noemde. Ik kan namelijk niet alles afvinken. Laten we maar gewoon alle 21 activiteiten even nalopen.

 1. Borduurwerk af. Er lag in mijn kast een heel schattig schilderijtje waar ik al meer dan tien jaar geleden aan begon. Het was bijna af. Door het op deze lijst te zetten, hoopte ik dat ik het dit jaar af zou maken. Ik werkte er wel twee keer aan, maar af is het nog steeds niet. Nog steeds die aller-, allerlaatste steekjes, zoals schoenveters… Ach ja, wie weet volgend jaar.
 2. Tuin inrichten. De tuin stond ruim een jaar leeg, maar sinds 29 mei ziet het er weer keurig uit (met dank aan mijn moeder) én alles groeit als kool, dus het begint lekker dicht te groeien.
 3. Zestig boeken lezen. Aan het begin van het jaar zei ik al dat dat wat voorzichtig was. Dat bleek te kloppen. Op 2 oktober las ik mijn zestigste boek al uit.
 4. Elke dag naar buiten. Elke dag twee keer zelfs. Behalve dan op de dagen dat ik in het ziekenhuis was. Toen ging ik nog snel voor mijn opname en een dag later, nog half zweverig, na mijn opname. Eén keer per dag, maar wél elke dag. Op Oudjaarsdag maak ik opnieuw een uitzondering en ga ik alleen ’s morgens, want ik houd niet van carbid en vuurwerk en ja, er is een verbod, maar dat lijkt hier niet te gelden.
 5. Met ’t zusje naar ’t Zusje. Ehm, je weet wel, iets met horeca en corona. Toen we konden, bleek alles vol te zitten en konden we niet meer reserveren. In plaats daarvan werd het een culinair *kuch* avondje bij de grote gele M.
 6. Meedoen aan een challenge (creatief of foto’s). Ik vond geen leuke challenge, dus bedacht ik er gewoon zelf één.
 7. Planner 2022 maken. Voor 2021 maakte ik mijn planner zelf en voor 2022 ligt hij ook weer klaar. Op 19 oktober rondde ik hem af. Ik blogde er niet over, want de opzet is hetzelfde als voor 2021 en daar blogde ik wel over.
 8. Bullet journal 2022 maken. Ik houd graag wat lijstjes bij met kilometers en ik houd bij of ik op een dag bijvoorbeeld heb gelezen. Voor 2022 maakte ik het overzicht in mijn planner, dus die ligt klaar.
 9. Elke dag dankpunt opschrijven. Elke avond zomaar even één zinnetje. Het helpt mij om bewust stil te staan bij mooie dingen, ook op slechte dagen.
 10. Grofvuil wegbrengen. Tja, dat stond al meer dan een jaar ergens in een schuurtje. Het stond niet in de weg en ik kwam nooit in dat schuurtje, dus vergat ik het. Ik vrees dat het er nog steeds staat. Dit lijstje evalueren is mijn reminder. Oeps…
 11. Nieuwe bril. Check. Het was nogal een onderneming, want het uitzoeken kostte me een halve dag, maar ik ben erg blij met de bril die sinds maart op mijn neus staat.
 12. Legpuzzel 1000 stukjes. Ja hoor, ik heb ook dit jaar weer bewezen dat ik kan puzzelen én ik schreef uiteraard weer een blog met puzzeloverpeinzingen.
 13. Minimaal één keer de zomerzon onder lopen of fietsen. Dat lukte. Ondanks een gebrek aan energie fietste ik op 10 juli de zomerzon onder.
 14. Grote schoonmaak keuken. 23/9
 15. Grote schoonmaak woonkamer.
 16. Grote schoonmaak washok. 19/2
 17. Grote schoonmaak gang. 18/10
 18. Grote schoonmaak wc. 22/10
 19. Grote schoonmaak slaapkamer. 29/11
 20. Grote schoonmaak badkamer. 20/12
 21. Grote schoonmaak trapkast. 30/9

De score vind ik keurig. 17 afgevinkte activiteiten. En ja, ik ‘overtrad’ mijn regels, want de schoonmaak moest en de grote schoonmaak van de woonkamer is nog niet gedaan…

Over de grote schoonmaak

In het voorjaar begon ik aan de grote schoonmaak. Ik weet dat ik de energie niet heb om dat in één keer te doen, dus poetste ik elke week een half uur. Eén keukenkastje per week is uiteindelijk namelijk ook een hele keuken. Maar ja, toen kwam er vermoeidheid en drama en stopte ik ermee. Totdat in september de vriezer niet meer dicht kon. Gevalletje oeps. De keuken was ook de ruimte waar ik halverwege was gestopt. Ik pakte het weer op en deed elke week weer een half uur grote schoonmaak. Uiteindelijk kwam ik zo een heel eind, maar de woonkamer is nog niet gedaan.

Maar… ik heb een smoes! Er komt op één muur in de woonkamer nieuw behang en ik heb mezelf verteld dat het verwijderen van het oude behang voor heel veel stof gaat zorgen. De grote schoonmaak van de woonkamer heb ik dus even uitgesteld tot het nieuwe behang op de muur zit. Mijn moeder gaat dat doen. Ze appte me pas dat ze het nog niet vergeten was, maar dat het nog wel een paar weken zou duren. Mijn antwoord was simpel: Geeft niet, want ik gebruik ‘er komt nog nieuw behang’ als smoes om de grote schoonmaak uit te stellen;).
Dus ja, die schuift door naar 2022. De rest komt dan ook weer uiteraard, maar pas in het najaar. De woonkamer is als eerste aan de beurt.

22 in 2022?

Ga ik voor 2022 weer zo’n lijst maken? Nee. In het begin was het namelijk fijn, maar op een gegeven moment kreeg ik er de stress van waar ik bang voor was. Die grote schoonmaak moet sowieso elk jaar en voor de rest zie ik wel gewoon wat 2022 gaat brengen. Wel zo fijn, naast alle andere lijstjes waar mijn leven al uit bestaat;).

17 gedachten over “21 in 2021 – afvinken

 1. Horeca, wat is dat ook alweer? 🤔 Wel een geniaal alternatief dat jullie bedachten. Hier komt er ook geen doelenlijstje in 2022, for obvious reasons 😅

  Like

 2. Goed gedaan. Dat schoonmaken/opruimen was bij mij ook erg nodig, maar is niet gebeurt. Ovirigens is datv grofvuil een actie die wat energie kost, maar super snel een super resultaat geeft. Ik doe dat graag. Een een lijstje met 22 voor 2022 klinkt leuk. Maar over tien jaar wordt dat dan 33 voor 2033, dus steeds meer te doen, en dat kan je doel niet zijn. Bedenk gewoon een paar punten waar je mee bezig wilt zijn. Zo doe ik het.

  Geliked door 1 persoon

 3. Je bent een heel eind gekomen. En ik zie daar een punt op staan waar ik ooit ook aan begonnen ben maar het nooit meer heb afgemaakt. Dankpunten opschrijven. Ik ga opzoek naar een mooi schriftje om daar iedere avond, 1 zin in op te schrijven. Een moment van bezinning en dankbaarheid, ook in moeilijke dagen.

  Like

  1. Inderdaad maar één zinnetje. Dat is het bij mij ook. Maar zelfs dat helpt al om je bewust te worden van iets moois elke dag, als is het maar iets heel kleins.

   Geliked door 1 persoon

 4. Zo’n lijstje komt verdacht veel in de buurt van goede voornemens maken aan het begin van een nieuw jaar, Daar heb ik niet zoveel mee op en dus héb ik nooit lijstjes.

  Like

  1. Sssst, ik ben ook zwaar allergisch voor goede voornemens (en daar komt binnenkort een blog over online zelfs). Mijn lijstje ontstond pas in februari. Dan geldt het niet als officiële goede voornemens toch?

   Like

 5. Toch echt wel lekker bezig geweest hoor! Ik ben nooit zo van nieuwjaarslijstjes(is blijkbaar nog een woord ook), bekijk het liever per moment.

  Like

 6. Wat super dat jou zo veel gelukt is! Ik doe uit principe (en stressreductie) niet aan dit soort lijstjes, maar ik vind het wel leuk om ze bij anderen te lezen.

  Like

Reacties zijn gesloten.