2021 op Hoofdtaal

Op de allerlaatste dag van het jaar is het ook tijd voor de allerlaatste terugblik. En ja, geloof het of niet, maar nu begin ik toch licht sentimenteel te worden hoor. Al dat allerlaatste is toch een ding. De allerlaatste blog van 2021. Tijd om terug te blikken op 2021 als blogjaar. Wat gebeurde hier en welke blogs werden het meest gelezen?

Einde aan de anonimiteit

2021 was het jaar waarin er definitief een einde kwam aan mijn anonimiteit. De ‘doorbraak’ kwam in maart. Het voelde voor mij al een poosje niet goed dat ik voorzichtig moest zijn en dat ik niet overal kon vertellen over mijn blog als grote hobby. Ik merkte dat ik de behoefte had om aan de mensen die me ‘in het echt’ kennen te kunnen laten zien wat ik doe. En zo was daar de onthulling van een groot geheim. Sindsdien volgen veel familieleden, oud-collega’s en bijvoorbeeld oud-klasgenoten van de pabo me hier. Dat had ik twee jaar geleden nooit kunnen denken en nu vind ik het juist heel erg leuk!

Uiteindelijk onthulde ik hier nog even mijn echte naam. We kunnen dus rustig stellen dat dit jaar het einde van mijn anonimiteit heeft betekend.

Duik in de statistieken: meest gelezen blogs van 2021

Hoewel ik niets heb met cijfertjes en vooral talig ben, duik ik toch graag in de statistieken van Hoofdtaal. Ik vind het leuk om te zien wat veel gelezen wordt. Soms ben ik ook verbaasd en/of verrast. Dan voelt een blog voor mij bijvoorbeeld als niet zo geslaagd en zie ik ineens dat die heel veel gelezen wordt.

Grappig genoeg zijn de best gelezen blogs in eerste instantie geen blogs die ook dit jaar gepubliceerd werden:

 1. De homepage. Logisch, want van daaruit kun je doorklikken naar andere blogs.
 2. Een ‘oude bekende’: mijn recensie van ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’, die vorig jaar al online kwam, maar ook dit jaar nog veel werd gelezen.
 3. De pagina ‘Over mij’, waarin ik mezelf voorstel. Ook logisch, lijkt me.
 4. Een blog die ik al vóór de coronacrisis schreef en plaatste, maar die sindsdien veelvuldig door zoekmachines wordt gevonden: een blog over het leed dat telefonische afspraak heet. Mocht je die blog lezen via een zoekmachine: ik snap je.

Best gelezen -en in 2021 gepubliceerde- blogs

Dan nu, de statistieken volgend, over naar de meest gelezen blogs van dit jaar die ook dit jaar verschenen. Dit zijn ze:

 1. De onthulling van een groot geheim. Ik noemde hem al eerder. Deze blog werd al direct na plaatsing heel veel gelezen door allerlei Aagjes;). Omdat ik deze blog ook noem op de pagina waarin ik mezelf voorstel, wordt hij sindsdien nog regelmatig aangeklikt.
 2. Wat ik doktersassistentes wil vertellen. Tja, wat moet ik erover zeggen? Deze blog schreef ik toen ik wanhopig op zoek was naar hulp, maar stuitte op onbegrip en maar met moeite een afspraak kreeg. Toen de wanhoop was gezakt, besloot ik het in een blog maar eens rustig uit te leggen. Want raad eens? Mensen bellen niet voor de grap naar doktersassistentes.
 3. Niet meer anoniem. Gezien de statistieken hebben mensen blijkbaar toch graag een beeld bij een blogger.
 4. Koken met autisme. In deze blog legde ik uit dat en waarom ik koken maar een ontzettend ingewikkelde bezigheid vind en dat ik dat graag stap voor stap en simpel doe.
 5. Mag het een maatje groter zijn? Een blog die best kwetsbaar voelde, maar die ook mooie gesprekken opleverde op Instagram. Ik vertelde dat ik nogal wat ben aangekomen en mezelf niet wil kwellen met te krappe kleding.

Een grappig weetje dat ik uit de statistieken haal, is dat boekenblogs direct na plaatsing véél minder goed worden gelezen dan blogs met hersenspinsels. Grappig genoeg worden boekenblogs uiteindelijk daarna nog vaak gevonden via zoekmachines. Ze eindigen dus niet zo heel ver onder de hersenspinsels.

Dat was het dan

Dit was het dan. Het blogjaar 2021 is om.
Het was weer fijn om te bloggen. En ook jij, mijn lezer, was weer geweldig. Heel, heel hartelijk dank voor je bezoekjes en je reacties. Op naar een mooi blogjaar 2022.

Ik wens je (en dat wil wat zeggen, want ik heb een hekel aan dat soort kreten;)) een prachtige jaarwisseling.

17 gedachten over “2021 op Hoofdtaal

 1. Fijne jaarwisseling!

  Bij mij is de ‘over mij’-pagina dus niet echt populair. En mijn meest gelezen blogpost versloeg zelfs de homepage.

  Like

  1. Wauw, dat is knap! Bij mij is de ‘over mij’-pagina denk ik vooral populair door de vele nieuwe gezichten, nadat ik mijn blog uit de anonimiteit haalde;).

   Like

 2. Wat interessant van die boekenblogs die uiteindelijk toch goed gelezen worden dankzij zoekmachines! Blijkbaar doen die het vooral goed als iemand er naar zoekt of zo. Intrigerend!

  Like

  1. Ik heb daar allerlei beelden bij, dus daar heb ik maar een aparte blog over geschreven die je in januari kunt lezen;).

   Like

 3. Ik sla de homepage gewoon over in mijn jaaroverzicht. Die telt niet :-P. Maar ik heb met recensies hetzelfde: op het moment zelf worden ze niet goed gelezen, maar via de zoekmachines komen er toch veel mensen binnen!

  Geliked door 1 persoon

 4. Voor jou ook een goed nieuw jaar gewenst, hopelijk met een hoop lichtpuntjes. Volgens mij ben je goed bezig. Nog steeds grappig je echte naam er nu bij te hebben want voor mij ben je toch nog steeds Naomi (hoop niet dat je dat erg vind, maar volg je zolang onder die naam dat dat er lekker ingebakken in zit, haha)

  Like

  1. Snap ik helemaal hoor en dat vind ik totaal niet erg. Ik had wat kerstkaarten naar volgers gestuurd en heb die ook met Naomi ondertekend. Mijn echte naam hoort op de één of andere manier niet bij mijn blog(activiteiten);).

   Like

 5. Leuk om te lezen! Ik had die van je voornaam volledig gemist blijkbaar! Ik moet dat eigenlijk eens bekijken, mijn best gelezen posts enzo.
  FIJN NIEUW JAAR NAOMI! 😀

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik waardeer je boekenblogs omdat je vaak boeken leest die ik ook zou pakken als ik ze op mijn lijst zet en jij ze niet zo vond dat zet ik er een merkteken achter. Overigens heb ik ook van die ‘gouwe ouwe’ blogs die nog steeds volk trekken.

  Geliked door 1 persoon

 7. Tot m’n schande moet ik zeggen dat ik je echte naam alweer vergeten ben, doet er niet toe natuurlijk, pas als ik je “in het eggie”zou ontmoeten kun je ervoor kiezen natuurlijk .
  Met de jaarwisseling is het helemaal goed gekomen dus jouw goede wensen hadden effect. Dankjewel.

  Like

Reacties zijn gesloten.