Boekenpraat: Sterren in de schemering (Sarah Sundin)

Het verhaal

München, 1938.
De Amerikaanse Evelyn Brand werkt in Duitsland als correspondent voor een Amerikaanse krant. Ze ziet hoe in Duitsland de haat tegen de Joden steeds meer toeneemt en wil dat de Amerikanen dat weten. Ze heeft echter ook te maken met telefoonlijnen die worden afgeluisterd als ze haar artikelen doorbelt naar Amerika, dus ze moet haar artikelen heel zorgvuldig formuleren.
Door middel van informanten probeert Evelyn aan bruikbare informatie te komen. Haar werk is gevaarlijk en bovendien neemt men een vrouw in de journalistiek niet zo serieus.
Evelyn doet wat ze kan en ontdekt dat ze door haar werkzaamheden ook zelf gevaar kan lopen.

De Amerikaanse Peter Lang werkt in München aan zijn proefschrift. Hij is onder de indruk van de orde die in Duitsland heerst en heeft contacten met de nazi’s. Hij is geïnteresseerd in hoe zij Duitsland na de Eerste Wereldoorlog van wanorde naar orde hebben gebracht.
Als Peter Evelyn ontmoet, realiseert hij zich dat de nazi’s veel grotere, gevaarlijkere plannen hebben. Hij wil zijn contacten met de nazi’s gebruiken om Evelyn te helpen aan informatie voor haar artikelen en om de Amerikanen te kunnen waarschuwen.

Samen proberen Evelyn en Peter met woorden te strijden tegen het nazi-regime. Maar als de nazi’s ontdekken welke rol deze beide mensen spelen, komt hun leven in gevaar en moeten zij vluchten.

Mijn mening

Verhaal met een trage start
‘Sterren in de schemering’ had voor mij een verwarrende, trage start. Ik vond het moeilijk om Evelyn en Peter te leren kennen. Met name bij Peter was het voor mij in eerste instantie moeilijk om zijn standpunten te ontdekken. Doordat het moeilijk was om hen te leren kennen, vond ik Peter en Evelyn in eerste instantie saaie personages.
Pas op blz. 170 komt er meer vaart in het verhaal en worden de posities van Evelyn en Peter duidelijker.

Indrukwekkend verhaal over spionage en verraad
Hoewel het verhaal wat mij betreft te laat goed op gang komt, ontvouwt zich vanaf dat moment wel een prachtig verhaal. Op een indrukwekkende manier laat Sarah Sundin zien hoe twee jonge mensen in München een leven proberen te leiden dat de nazi’s niet tegenstaat, maar waarin ze óók Hitler niet hoeven te dienen. Dat is een ingewikkeld leven en constant moeten Peter en Evelyn op hun hoede zijn.

Als Peter en Evelyn steeds meer een dubbelrol moeten spelen en op hun woorden moeten gaan letten, wordt hun werk gevaarlijker en beginnen zij gevaar te lopen. Sarah Sundin slaagt erin om de voortdurende angst en argwaan mooi weer te geven. Je kunt als lezer voelen hoe gevaarlijk München in 1938 was.

Peter en Evelyn zijn christenen en de auteur heeft hun geloof op een heel natuurlijke manier in het verhaal verweven. Na de trage start ontstaat dus een indrukwekkend verhaal over spionage en verraad, waarbij de gevoelens van de hoofdpersonages mooi worden weergegeven.

Conclusie
De roman ‘Sterren in de schemering’ van Sarah Sundin speelt zich af in München in 1938. De stad wordt steeds meer door nazi-ideologieën overspoeld. In die stad wonen en werken de jonge Amerikanen Evelyn en Peter. Ze proberen zich op de achtergrond te houden, maar willen ook voor Amerika hun steentje bijdragen in de strijd tegen de nazi’s. Dat brengt hen in groot gevaar.
Het boek heeft een trage start, waarbij de hoofdpersonages in eerste instantie saai lijken te zijn. Pas vanaf pagina 170 komt er vaart in het verhaal en dan wordt het ook echt goed. Het is een verhaal over angst, verraad, liefde en geloof en Sarah Sundin beschrijft de gevoelens van de hoofdpersonages op een prachtige manier.
Door de trage start zou ik drie sterren geven, maar het verhaal daarna is zó goed, dat ik er toch een twijfelachtige vierde ster bij heb gezet.
⭐️⭐️⭐️(⭐️)

Meer informatie over Sterren in de schemering

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Sterren in de schemering’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Sterren in de schemering
Auteur:
Sarah Sundin
Vertaling: Marianne Locht-Kühler
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Historische roman
Pagina’s:
368

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

7 gedachten over “Boekenpraat: Sterren in de schemering (Sarah Sundin)

 1. Als ik de cover zie dan twijfel ik: heb ik die nu wel of niet gelezen…maar als ik lees dat het in München afspeelt, denk ik van niet. De meeste boeken spelen in Berlijn, (misschien weet ik het niet omdat jij pas vanaf blz.170 vind dat er vaart in komt)
  Ik ga het in de bieb eens checken, fijn zo’n automaat die zegt “heeft u al gelezen”

  Like

  1. Ja, zo’n automaat (en in mijn geval de app met bijbehorende functie) is ideaal. Ik weet niet of het boek er zal liggen bij de bieb. Het is nog nieuw, dus bij mij was steeds alles uitgeleend en ik heb een poos op de reservering moeten wachten.

   Like

 2. Wat knap dat je dan toch blijft lezen, helemaal tot bladzijde 170. Wat motiveert je dan om toch door te lezen en het boek niet aan de kant te gooien?

  Like

  1. In dit geval waren het vooral de positieve recensies. Er moest toch iets zijn waardoor al die mensen zo positief waren over dit boek…

   Like

Reacties zijn gesloten.